Selçuk, corona virüsüyle mücadele tüm hızıyla sürerken, eğitimde normalleşmeye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şu ana kadar 813 bin öğretmenin aşılandığını aktaran Bakan Selçuk, kalan öğretim görevlilerinin hepsinin 7 Haziran'dan itibaren aşı olabileceğini belirtti. Ayrıca Bakan Selçuk, yüz yüze eğitimin neden şehirlerde iki gün, köylerde 5 gün olduğunu detaylıca anlattı. Bakan Selçuk, 1 Eylül'de yeni eğitim öğretim yılının açılabileceğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Tarafsız Bölge'de eğitimdeki normalleşme adımlarını ve telafi eğitimin detaylarını anlatıp, yeni dönemle ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor.
Bakan Selçuk'un açıklaması şu şekilde;
Eğitim çalışanlarının tamamı 7 Haziran’dan itibaren hepsinin aşılanma randevusu açılacak. Şu ana kadar 813 bin meslektaşımız bu işlemi başlatmıştı.
'ÇOCUKLAR OKULU ÖZLEDİ'
Çocuklar okulu özlüyor. Çocuklar gidip sokağa çıkma saatinde, okulun gidip duvarlarına bakıyorlar. Çocuklar birbirlerinden çok fazla şey öğreniyorlar. Biz bırakın ders yapmayı, biz sürekli teneffüs yapsak büyük faydası var.
SALGIN ÖNLEMLERİ
Bir öğrenci toplamda 2 gün okula gidiyor. Bazı okullarda öğretmenlerimiz belli gruptaki öğrencileri davet edip daha fazla da çalışma yapabilirler, bu 2 günün dışında. Biz bu sene ve geçen seneki temizlik bütçemizin 10 katını verdik. Çok şanslıyız ki meslek liselerimiz yapıyor bunun teminini. Temiz okul belgesini alabilecek okullar resmi olarak başvuruyor. Buraları denetçiler denetliyor.
YÜZ YÜZE EĞİTİM NEDEN 2 GÜN?
Bizim okullarımızda devam çok yüksek. Biz diyoruz ki isteyen öğrenci gelebilir, isteyen gelmeyebilir diyoruz. Bizim ödevimiz, gelmeyene de gelmeyene de ortam hazırlamak. En az yüzde 80'i geliyor çocukların. Böyle olunca sınıf çok kalabalık oluyor. Bu sebeple 2 gün. Çocuklar birden hücum ediyorlar. Şimdilik böyle devam edelim. Lisede şöyle bir sıkıntımız oldu; 9-10-11’leri hiç davet edemedik. Sınav gurubun alabildik sadece. Her bir çocuğumuza ayrı bir YKS kampı yapıyoruz. Yapay zeka temelli bir uygulamamız var üniversiteye hazırlık için. Aynı dersi 6 ayrı kişiden alabiliyorlar.
Salgın olmasa Eylül’ün ikinci haftası açılıyor okul. Önümüzdeki sürece baktığımız zaman bizim yazın okul açmamız Türkiye’nin iklim koşullarında kolay değil. Öğretmenlerimizin dinlenmesi lazım. O kadar yoruldular ki… Bir PC karşısında 6-7 saat oturun ve sürekli ekrana bakın sürekli çocukları yönetmeye çalışın bu kadar saat sonra hiç enerjileri kalmıyor. Bizim muhakkak öğretmenlerimize dinlenme fırsatı vermemiz lazım. O yüzden okullar kapandıktan sonra 2 hafta seminer dönemi olurdu ama biz yapmayacağız çünkü o dönemde vereceğimiz eğitimi kat kat yıl içinde aldılar. Seminer dönemimiz olmayacak. Okulların uygun günleri varsa 2 Temmuz’dan önce ya da sonra isteğe bağlı bir takım etkinliklerle ilgili çok sayıda eğitim açıktı.
Anne babalar okullar 5 gün açılsın istiyorlar. Böyle yarım olduğunda çocukların evde kalması ya da bakıcı bulunması gibi durumlar sıkıntı çıkıyor. Çocukların o çanta hazırlama heyecanını görmelisiniz. Ben öğrencilerden gelen videoları gördüğümde vazifesini yapmamış bir adem olarak kendimi görüyorum ve 'bir şey yapmamız lazım' diyorum.
Okul müdürlerime buradan özel bir teşekkürüm var. Bu süreci yönetmek kolay değil. Bunların hepsini o kadar güzel idare ettiler ki.
"OKULLAR EYLÜL'ÜN İLK HAFTASI AÇILABİLİR"
Aşı ile beraber önümüzdeki aylarda bir rahatlama geldiğinde okulumuzu gerekirse 1 Eylül'de 5 gün açacağız. Koşulların ne getireceğini bilemediğimiz için hesabımızı yaza göre de kışa göre de yapıyoruz. Eylül'ün ilk haftası açmak istiyoruz. Buna göre hazırlığımız var. Koşullar başka şekilde gelişirse ona da hazırlığımız var.
LGS İLE İLGİLİ DETAYLAR
LGS için belgeler sıranda hazır olacak. Kayıt için okula gelmene gerek yok. Pazar günü kırtasiyeler açık olacak. Sınavda hiçbir değişiklik yok. Yine 2 oturum şeklinde yapılacak. Öğrenciler sınav yerlerini zaten biliyor oluyorlar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.