Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Şubat'ta öğretmen atamasına ilişkin "Sizlerin de desteğiyle ben Maliye ile de Sayın Başbakan'la da diğer ilgili bakanlarla da bu hususu tekrar bir kere daha müzakere etmek ihtiyacını vurgulayacağım" dedi.
Avcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2014 yılı bütçesine ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Devlet parası ile umreye gidildiğine ilişkin soruyu Bakan Avcı, "Devlet parası ile umreye gönderilen herhangi bir kimse yok" diye cevaplandırdı.
FATİH Projesi kapsamında eğitimen olarak yetiştirilen öğretmenlere seminerler verildiğini anlatan Avcı, bu eğitimlerde ulaşım ve konaklama giderlerinin, Telekominikasyon ve İletişim Başkanlığı'nca harcandığını söyledi.
Atama bekleyen öğretmen adaylarına ilişkin soru üzerine Bakan Avcı, "215 bin öğretmen adayı bulunuyor. Bizim toplam ihtiyacımız 127 bin. 39 bin de ücretli öğretmen istihdam ediyoruz" dedi.
"Niye ücretli öğretmen alıyorsunuz" şeklindeki soruyu Bakan Avcı, "Kadrolu alamadığımız için" diye yanıtladı.
"Kadro talep ediyor musunuz" sorusuna Avcı, "Tabi ediyoruz ama isteyenin bir yüzü..." karşılığını verdi.
Şubat atamasına ilişkin soruyu da cevaplandıran Avcı, şunları kaydetti:
"Bu toplantıdan önce bu konuyu konuşuyor olsaydık veya bu soru bana sorulmuş olsaydı, muhtemelen, büyük ihtimalle yapmayacağız diyecektim. Ama şimdi sizlerin de desteğiyle ben maliyemizle de Sayın Başbakan'la da diğer ilgili bakanlarla da bu hususu tekrar bir kere daha müzakere etmek ihtiyacını vurgulayacağım. Ama söz veremiyorum şimdi. Çünkü bu benim Mili Eğitim Bakanı olarak tek başıma... Keşke kadrolar hep benim cebimde olsa da hepsini kullansak."
Konuya ilişkin milletvekillerine desteklerinden dolayı teşekkür eden Avcı'ya bir milletvekili, "Arkadaşlar sizi yüzüstü bırakmazlar, arkanızda dururlar" diye laf attı. Bunun üzerine Avcı, "Biz Mehter yürüyüşüyle gidiyoruz, arada dönüp bakıyoruz, geliyorlar mı diye. Mehter sağlam yürür" diye esprili bir karşılık verdi.
Ücretli öğretmen alımında atama bekleyen öğretmen adaylarına öncelik verdiklerini ifade eden Avcı, branş olarak da en çok ihtiyaç duyulan alanlarda görevlendirme yaptıklarını dile getirdi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, son 11 yılda ülkenin öğretmen kadrosuna 407 bin 573 öğretmen ilave alındığını bildirdi.
Avcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının 2014 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını cevaplandırdı.
Bakanlığıyla ilgili Sayıştay raporundaki görüş belirtmeme ifadesine yol açan olayın, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bilgisayar alımlarında marka tercihi yapılması konusunda olduğunu söyledi.
Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 2012 'de satın alınan bilgisayarlarla ilgili maliyet tespitinde sehven marka belirtildiğini, ancak alımda bu markaların dışında teknik özellikleri aynı, fiyatı daha avantajlı bilgisayarların tercih edildiğini kaydeden Avcı, şöyle devam etti:
"Duyuruya çıkılırken bir marka belirtilmiş yanlışlıkla. Zannediyorum şöyle; bunu hazırlayan arkadaşlar muhtemelen bunu cins isim zannetmiş olabilirler. Neticede bir marka üzerinden böyle bir duyuru yapılmış. Bendeki bilgi notu bu. Sayıştay bunu ne kadar doğruluyor, bilmiyorum. Ama böyle bir duyuruyla çıkılmış. Fakat orada belirtilen markadan alım yapılmamış. Fiyatça daha uygun bir başka marka satın alınmış. Burada tartışılan konu. O markanın ne olduğunu bilmiyorum."
Avcı, "ihale iptal olmuş mu?" sorusu üzerine, "Hayır, başka bir markadan almışlar" yanıtını verdi.
Atanamayan öğretmenlerle ilgili olarak Avcı, son 11 yılda bakanlığın gerçekleştirdiği en önemli uygulamalardan birtanesinin öğretmen ihtiyacının giderilmesine yönelik geliştirilen istihdam politikaları olduğunu vurgulayarak, bu kapsamda son 11 yılda ülkenin öğretmen kadrosuna 407 bin 573 öğretmen ilave alındığını, böylece öğretmen mevcudunun 11 yılda yaklaşık iki katına çıkarıldığını bildirdi.
Emekli olanların yarısı kadar alma şansları olduğunu ifade eden Avcı, yine son 11 yılda 651 milli sporcu ve 1.311 engelli öğretmen istihdamı gerçekleştirildiğini kaydetti.
Avcı, bütün bu istihdam süreci sonrasında 1 Eylül 2013 tarihi itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 69 bin 415'i eğitim kurumu yöneticisi, 739 bin 595'i kadrolu öğretmen olmak üzere toplam 809 bin 14 eğitim elemanını barınır hale geldiğine dikkati çekti.
Emekli öğretmen rakamlarına da değinen Avcı, 2003-2013 yıllarında muvafakat alarak ayrılan öğretmen sayısının 6 bin 580, emekli olan öğretmen sayısının 114 bin 827, istifa eden öğretmen sayısının da sayısı 11 bin 686 olduğunu belirterek, toplam rakamın 133 bin 93 olduğunu kaydetti.
-Gelen liselerin dönüştürülmesi
Bakan Avcı, genel liselerin dönüştürülmesinin yeni bir proje olmadığını, ortaöğretimde kalitenin artırılması, mesleki ve teknik öğretime daha fazla öğrencinin yönlendirilmesi amacıyla 2010 yılında yayımlanan bir genelge doğrultusunda genel liselerin anadolu lisesine dönüştürülmesi veya mesleki ve teknik ortaöğretime devredilmesinin planlandığını kaydetti.
Bu çerçevede 2010 yılından itibaren anadolu lisesine dönüştürülen genel lise sayısının 972 olduğunu bildiren Avcı, "Bu tarihten itibaren 1.675 genel liseden 972'si anadolu lisesine dönüştürüldü. 579'u Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne devredildi. İmam hatip okulu olanların sayısı 73. Tahsis edilenler de 37. Bazı yerlerde de öğrenci olmadığı veya bina sorunu olduğu için 14 tanesi kapatılmış" diye konuştu.
Birleştirilmiş sınıf uygulamasının demografik yapıdaki değişim, köylerin nüfusunun azalması ve benzeri nedenlerle zorunlu olarak devam ettiğine işaret eden Avcı, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Türkiye genelinde birleştirilmiş sınıflarda okuyan toplam 256 bin 581 öğrenci bulunduğunu, bu rakamın toplam ilkokul öğrencileri içindeki oranının ise yüzde 4,59 olduğunu söyledi. Avcı, "Birleştirilmiş sınıflarda okuyan öğrenci sayısı ilkokul için 196 bin 280. Bu öğrencilerin toplam öğrenciler içindeki oranı yüzde 3,49" şeklinde konuştu.
-Dersliklerdeki öğrenci ortalamaları
Ülke genelinde ilköğretim okullarında derslik başına öğrenci sayıları hakkında da bilgi veren Avcı şunları kaydetti:
"İstanbul, Gaziantep, Mersin, Batman gibi çok göç alan illerimizdeki sınıf mevcutlarıyla derslik başına öğrenci sayısıyla Anadolu'nun diğer iç göçten bu kadar etkilenmeyen illerindeki ve ilçelerindeki okullardaki rakamlar arasında ciddi uçurum var. Onun için genel ortalamaya baktığımız zaman yüksek görünebiliyor. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında ülke genelinde ilkokul ve ortaokul normal öğretime göre derslik başına düşen öğrenci sayısı 30. Türkiye genelinde İstanbul'da 43, Şanlıurfa'da 48, Van'da 41, Diyarbakır'da 42, Gaziantep'te 33, Mardin'de 38. Bu 6 ilimizin ortamalasında öğrenci sayısı 42. Bunlar birinci öncelikli iller. Ağrı'da 38, Batman'da 39, Şırnak'ta 30, Hakkari'de 29, Adana'da 39, Ankara'da 32, Muş'ta 33, Bursa'da 35, Kahramanmaraş'ta 33, Adıyaman'da 31, İzmir'de 30, Osmaniye'de 32, Mersin'de 31. Bunların ortalaması, ikinci öncelikli illerin ortalaması 33. Bir dersliğe düşen öğrenci sayısı 30'un altında olan ancak bazı ilçelerinde derslik ihtiyacı bulunan 22 ilimizde Kayseri'de 29, Elazığ'da 30, Kocaeli'de 28, Iğdır'da 31, Bitlis'te, 28, Konya'da 27, Antalya'da 27, Tekirdağ'da 28, Bingöl'de 26, Malatya'da 27, Erzurum'da 24, Sakarya'da 27, Samsun'da 26, Denizli'de 23, Ordu'da 24, Manisa'da 25, Zonguldak'da 24, Balıkesir'de 23, Kars'ta 23, Trabzon'da 22, Aydın'da 22. Bu illerimizin üçüncü öncelikli illerimizin öğrenci ortalaması derslik başına 25. İlçeler bazında nüfus artış hızı, öğrenci sayısı, okul sayısı, derslik sayısı, derslik başına düşen öğrenci sayısı gibi kriterler esas alınarak derslik ihtiyacı tespiti yapılmış olup, bu ihtiyaç her yıl güncellenmektedir. Ayrıca valiliklerce ilçeler bazında bu belirttiğim kriterler esas alınarak derslik ihtiyaçları belirleniyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.