Türkiye’de öğretmenlerin en büyük sorunu geçim sıkıntısı. Maaşın yetmediğini belirten öğretmenlerin ikinci büyük sorunu ise güvenliklerinin sağlanamaması...
24 Kasım Öğretmenler Günü öncesinde Türk Eğitim- Sen tarafından 23 bin 562 eğitimciyle yapılan anket Türkiye’de öğretmenlerin durumunu gözler önüne serdi. Ankete katılan öğretmenler bir yandan ekonomik sorunlarla boğuşurken bir yandan da güvenliklerinden endişeli. İşte o sonuçlar;
Tefeciye bile borçlular
Öğretmenlerin yüzde 49.7’si 2 bin 140- 2 bin 300 TL arası ücret alıyor. Yüzde 93.9’unun kredi kartı var. Yüzde 49.9’u her ay kredi kartı borcunun tamamını ödeyemiyor. Yüzde 81.4’ü son beş yıl içerisinde banka kredisi çekti. Yüzde 14.8’i bankaların kara listesinde. Yüzde 24.8’inrin bankalara 50 bin TL’den fazla borcu var. Yüzde 22.3’ünün ay sonunda elinde hiç parası kalmıyor. Ankete katılanların yüzde 2.5’i tefeciye borçlanmış. tefeciye borçlananların yüzde 75.5’i de borcunu zamanında ödeyememiş. Yüzde 32.8’i borçları nedeniyle herhangi bir malını/birikimini kaybetmiş.
Ankete katılanların yüzde 81.7’si mesleğini Avrupa Birliği ülkelerinden birinde yapmak istediğini belirtmektedir.
Ankete katılanların yüzde 65’i TEOG uygulamasını başarılı bulmazken, yüzde 27.8’i kısmen başarılı bulduğunu, yüzde 7.2’si de başarılı bulduğunu belirtmiştir.
İtibarımız iyi değil
“Öğretmenlerin toplumdaki itibarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 71’i de ‘hiç iyi değil’ cevabını verdi. “Cevabınız iyi değil ya da hiç iyi değil ise, size göre öğretmenlerin itibar kaybı yaşamasının nedeni en çok aşağıdakilerden hangisidir?” sorusuna ankete katılanların yüzde 56.9’u ülkeyi yönetenlerin öğretmenlere yönelik tahkir edici sözleri ve bakış açısı, yüzde 20.7’si öğretmenlerin maddi, sosyal ve özlük haklarında iyileştirmeler yapılmaması, yüzde 13.8’i eğitim sistemindeki değişikliklerin doğurduğu başarısızlıkların öğretmenlere mal edilmesi, yüzde 3.4’ü kadrolaşma, yandaş kayırmacılığı, yüzde 1.9’u öğretmenlik mesleğine yapılan yatırımın yetersizliği, yüzde 1.4’ü ücretli öğretmen istihdamı, yüzde 0.6’sı öğretmenlerin kendilerini geliştirmelerinin önüne engeller konulması derken; yüzde 1.3’ü diğer seçeneğini işaretlemiştir.
Bakanlık başarısız
Ankete katılanların sadece yüzde 0.3’ü Milli Eğitim Bakanlığının hiçbir konuda sınıfta kalmadığını düşünürken, katılımcıların yüzde 95.1’i Milli Eğitim Bakanı’nı başarısız buluyor.
Geçim için ek iş yapıyorlar
Ankete katılanların yüzde 77.1’i öğretmenlere yönelik şiddet olayları nedeniyle can güvenliğinden endişe ettiğini belirtiyor. Katılanların yüzde 26.8’i ek iş yaptığını belirtti. Ek iş yaptığını söyleyenlerin yüzde 28.1’i özel ders verdiğini, yüzde 9.8’i boya/badana, tamirat v.b. işleri yaptığını, yüzde 8.7’si alım-satım yaptığını, yüzde 4.1’i dershanede ders verdiğini, yüzde 3.8’i pazarlamacılık yaptığını, yüzde 2.1’i taksicilik/şoförlük yaptığını, yüzde 1.8’i pazarcılık/işportacılık yaptığını, yüzde 1’i özel okulda ders verdiğini belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.