Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na bağlı Yönetmeli'ğin 36'ıncı maddesine göre, satış ve devirlerin noterlerce yapılması zorunlu olduğunu, noter dışında yapılan her türlü satış ve devirlerin geçersiz olduğunu bildirdi.
Sanal alemden bir vatandaştan gelen "Aracımı bir başkasına, noter satışı olmadan sattım, ancak şimdi şahsı ve arabayı bulamıyorum. Ne yapabilirim?" sorusunu cevaplandıran Trafik Hizmetleri Başkanlığı, noter dışında yapılan araç satış ve devir işlemlerinin bir anlam ifade etmediğini açıkladı. Emniyetten yapılan açıklamada, "Noter satış senedi olmadan itimada dayalı olarak satışı yapılan araçlarla ilgili olarak yukarıda belirtilen Yönetmelik hükmü gereğince Genel Müdürlüğümüz'ce yapılacak bir işlem bulunmayıp, bu şekilde araç satan kişilerin mağduriyetlerinin giderilebilmesi için ilgili hukuk mahkemelerine müracaat etmeleri gerekmektedir." denildi.
CHANGE ARACI NASIL ÖĞRENEBİLİRSİNİZ?
Bir aracın 'change' olup olmadığını nasıl öğrenileceğini de açıklayan Trafik Hizmetleri Başkanlığı yetkilileri, "Bir aracın change olup olmadığının anlaşılabilmesi için, aracın tescil ve trafik belgesi üzerinde bulunan motor ve şase numaraları ile araç üzerinde bulunan motor ve şase numaralarının karşılaştırılması gerekmektedir. Araç üzerindeki motor ve şase numarası ile tescil belgesi üzerindeki numaraların bire bir aynı olması gerekmekle birlikte, araçtaki numaralarda kazıntı, silinti, tahrifat, kaynak izi vb. görünmesi halinde change olma ihtimali bulunduğundan, motor ve şase numaralarının teknik elemanlar (makine mühendisleri odası, karayolları muayene istasyonu) tarafından incelettirilmesi uygun olacaktır." açıklamasını yaptı.
Kaynak: Star Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.