Aynı zamanda yapımı tamamlanan Erzurum Müzesi’nin açılışına katılan Bakan Ersoy, önceki yıl beş şehirde 30 binden fazla sanatçının katılımı ile 33 milyondan fazla vatandaşın etkinliklere katılma fırsatı bulduğunu anlattı.
Palandöken Kültür Yolu Festivali’nin açılış programı için Erzurum’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yapımı tamamlanan Erzurum Müzesi’nin de açılışına katıldı. Bakan Ersoy burada yaptığı konuşmasında, “Kültür yolu etkinlikleri başta Türkiye olmak üzere yurt dışında da tanıtım ve markalaşma konusunda da çok ciddi sonuçlar getiriyor. O yüzden Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak çok önem veriyoruz. Bundan sonra da her yıl 5 şehir ilave ederek kültür yolu festivallerini yaygınlaştıracağız. 100 günlük bir seri olacak. Festivallerimiz 12 Kasım’a kadar devam edecek. Toplamda 11 şehir var. Serinin ikinci ayağına bugün Trabzon Sümela Kültür Yolu Festivali ve Erzurum Kültür Yolu Festivalleri ile devam ediyoruz” dedi.
Etkinliklerin başladığı illerde önümüzdeki yıllarda da benzeri programların ve etkinliklerin devam edeceğini hatırlatan Bakan Ersoy, “Bu etkinliklerin yapıldığı şehirler artık düzenli olarak kültür yolu festivali kapsamına alınmış oluyor. Her yıl belli bir tarih sabitleniyor ve o tarihlerde festival gerçekleştiriliyor. Biz kültür yolu festivallerinin tarihlerini kesinleştirmek için belediye başkanlarımızla, vekillerimizle görüşmeler yapıyoruz” diye konuştu.
Erzurum Arkeoloji Müzesi'nin 1969’da Paşalar Caddesi mevkiinde yaklaşık 6 dönüm bahçe içerisinde yapıldığını ancak deprem tahlillerinden geçemediği için yıkım kararı alınması üzerine yeni müze yapımı için çalışmalara başlandığını ifade eden Bakan Ersoy, “Yeni müze, Yakutiye ilçesi Rabia Ana Mahallesi üç kümbetler mevkiinde planlanmış, 2018’de yapımına başlanmış ve 2021 yılı sonunda tamamlanmıştır. Toplamda yaklaşık 46 milyon liraya mal olan müze 11 bin metrekare alana sahip 3 blok halinde modern bir yapım tarzıyla inşa edilmiştir. Müzenin bulunduğu alan millet bahçesi şeklinde dizayn edilmiş olduğundan ve etraftaki binaların kentsel dönüşümü nedeniyle bugüne kadar ertelenmiştir. Müzede milattan önce 5 binlere kadar uzanan arkeolojik buluntular Urartulara, Romalılara ait eserler, Selçuklular ve Cumhuriyet dönemini içeren etnografik bölümler de bulunmaktadır. Restorasyon bölge laboratuvarları ve müze idare binası, çocuk tasarım müzesi ve kafeterya bölümünde müze müştemilatında yer almaktadır. Toplamda 20 bine yakın eser müzemiz envanterine kayıtlıdır” diye konuştu.
Açılış töreninde konuşan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi de müze hakkında bilgiler verdi.
"Erzurum, Anadolu’nun zirve kenti"
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise törende yaptığı konuşmada, “Bilim, kültür, tarih ve sanatın beşiği Erzurum; bünyesinde barındırdığı değerler, gelişim, değişim ve dış dünyaya açılan tarihi kapısıyla günümüzde ülkemizin en seçkin şehirlerinden biridir. Erzurum; binlerce yıllık tarihi geçmişi, kültür ve medeniyet birikimiyle Anadolu’nun ziyneti ve müstesna şehirlerinin başında gelmektedir. Tarihsel süreçte birbirinden farklı millet ve medeniyetlere beşiklik etmiş olan kent, stratejik önemiyle hep göz önünde olmuş, işte bu yüzdendir ki Erzurum için 'Anadolu’nun zirve kenti' şeklinde bir tanım geliştirilmiştir. Tabyalarla çevrili durumdaki şehir; medrese, cami, kervansaray, han ve hamam gibi tarihi yapılarla da, birbirinden farklı medeniyetlerin izini halen daha günümüze yansıtmaktadır” dedi.
Açık hava müzesi
Dünyanın görülmeye değer en önemli şehirlerinden biri olan ve 6 bin yıllık geçmişe sahip olan Erzurum’un aynı zamanda medeniyetlerin de beşiği olduğunu kaydeden Başkan Sekmen, “Tarih ve medeniyet şehri Erzurum; kadim geçmişi ve doğal güzellikleriyle adeta bir açık hava müzesini barındırmaktadır. Bilindiği gibi günümüzde turizmin oluşturduğu ekonomik, sosyal ve kültürel etkiler, özellikle uluslararası alanda giderek büyük bir önem taşımaktadır. Turizm, uluslararası ölçekte geniş istihdam olanakları ihtiva eden bir sektördür ve dünyada yüzbinleri aşkın insanı istihdam etmektedir. İnanç, kültür, termal, doğa ve kış turizminin de merkezi olan Erzurum’da medeniyet tasavvuru perspektifinden yola çıkarak festivalimizin de adını taşıyan Kültür Yolu Projemizle şehrimizin beton ve taşlar ardında kalan kültür mirasını gün yüzüne çıkardık. Erzurum Kalesi ve çevresi şimdi eşsiz görkemiyle kentin adeta cazibe merkezine dönüştü” ifadelerini kullandı.
Açılış törenine Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum AK Parti Milletvekili Selami Altınok ve Mehmet Emin Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ilçe belediye başkanları, siyasi parti ve STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, Türkiye’nin kültürel değerlerini mimarlık, tarih, kültür ve sanat yoluyla zihinlere aktarmanın yanında şehirlere marka etkinlikler de kazandırmayı hedefliyor. Bu kapsamda belirlenen 11 rotadan biri de Erzurum. 19-27 Ağustos tarihleri arasında Erzurum’da devam edecek olan Palandöken Kültür Yolu Festivali’nin ilk gününde; Aşık Ruhani ve Aşık Hüseyin Summanioğlu’nun Dinletisi, Oltu Taşı Sergisi ve Muhammed Mağ 'Hiç Sergisi', Gastronomi Alanı, Kerem İle Aslının Buluşma Noktası, Türk Süsleme Sanatları Sergisi ve Çocuk Etkinliği Alanı programları olacak.
Palandöken Kültür Yolu Festivali Bakan Ersoy'un katılımıyla başladı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Palandöken Kültür Yolu Festivali’nin açılış programı için Erzurum’a geldi.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
TRT Halk Müziği Sanatçısı Yavuz Değirmenci’den Şiir Kitabı: “Huma Kuşu’nun Kanadında”TRT Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Yavuz Değirmenci, yılların birikimini şiirle buluşturan yeni kitabı “Huma Kuşu’nun Kanadında” okuyucularıyla buluşturdu.
EBB şehir tiyatrosu “Devamsız işler” ile yeni sezona “merhaba” dediErzurum Büyükşehir Belediyesi (EBB) Şehir Tiyatrosu, 2024-2025 tiyatro sezonunu “Devamsız İşler” adlı oyunla açtı.
Çomaklı’nın ‘Erzurum ağzı, dadaşın sözü Türkçe’nin Özü’ isimli kitabı okurlarla buluştuŞair ve Yazar Zekiye Çomaklı’nın “Erzurum Ağzı, Dadaşın Sözü Türkçenin Özü” isimli eserlerinin tanıtım programı gerçekleştirildi.
Pınar Tuba Biçmen’in yeni sergisi: “Biz Kadınlar: Ayna: Uyanış”Sanatçı Pınar Tuba Biçmen, kadın olmanın çok katmanlı ve derin deneyimlerine ışık tutan yeni sergisi “Biz Kadınlar: Ayna: Uyanış” ile izleyicileriyle buluşmaya hazırlanıyor.
- 15:36 - 'Kerkük'te nüfus sayımı üzerinden Türk varlığına darbe girişimi'
- 15:17 - ASKON Erzurum’da güçlü bir şekilde temsil edilmeye devam edecek
- 13:56 - Erzurum’da 496 işletmeye denetim
- 13:26 - Mimari Şeyler: Tasarım ve İlhamın Buluştuğu Dijital Platform
- 13:25 - "Yapay Zeka Çizim: Dijital Sanatta Yeni Bir Dönem"
- 13:24 - Alobot ile 7/24 Otomatik Çağrı Merkezi Hizmeti Sunun!
- 11:51 - Geleceğin yetenekli pedalları aranıyor
- 10:11 - Soğuk hava ve kar yağışı geliyor
- 19:14 - Azime Çiftçi’den Tortum’da Anlamlı Ziyaretler
- 18:10 - 'Stres ve öfke yönetimi' semineri düzenlendi
- 17:48 - Erzurum’da 75 yaşındaki kadın evinde ölü bulundu
- 12:38 - Ispartakule Semtine Özel Hızlı Kilit Çözüm Ortağınız
- 12:37 - Samsun’un Teknoloji Atağı: Geleceği Yakından Takip Edin
- 12:36 - Böcek İlaçlama ile Evinize Ferahlık Getirin
- 12:34 - Konaklama Sektöründe Verimliliğin Sırrı: Otel Otomasyonu ile Operasyonel Yönetim
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.