Şehrimiz Erzurum son yıllarda ekonomik olarak aktarılan kaynak sayesinde bir nebze de olsa nefes almaya başlamıştır.
Özellikle son 10 yıla baktığımız zaman şehrimizde en büyük yatırımın 2011 olimpiyatları sebebiyle aktarılan büyük bir kaynak ve bu kaynaklar ile yapılan tesisleri görüyoruz.
Yerel manada ise hükümet ne kadar kaynak aktarırsa aktarsın, yerel yönetimler tarafından yapılan hizmetler yeterli olmamış sadece yaralara pansuman yapılmıştır.
Belediyelerimiz her ne kadar yıllarca açılan bu yaraları pansuman yapmaya çalışsa da maalesef yaraların üzeri sadece Erzurum deyimi ile kos tutmuştur.
Bu gün şehrimizde yapılan hizmetlere baktığımız da kent meydanları, kapalı otoparklar, bahçeler ve birkaç yeni açılmış yolu görebiliyorsunuz.
Ancak bu hizmetler hala şehri Erzurum’un;
Ulaşım sorununu,
Çarpık yapılaşma sorununu,
Hava kirliliği sorununu,
İşsizlik sorununu ve buna bağlı olarak en önemli sorun olarak önümüzde duran göç sorununu ortadan kaldırmamıştır.
Açıkça söylemek gerekirse Ak parti iktidarının son 10 yılda yerel yönetimlere aktardığı kaynaklar inanın Cumhuriyet tarihinde görülmemiştir.
Buna rağmen şehrin sorunları gittikçe artmaktadır.
2013 Türkiye’sinde maalesef Erzurum adı halen daha gezilecek, görülecek ve ilgi çekecek bir şehir kimliğine büründürülememiştir.
2011 olimpiyatlarında yapılan yatırımlar karşılığında bekledik ki; Erzurum Türkiye’nin kış turizmi konusunda bir cazibe merkezi haline dönüşsün.
Ancak bunu bir türlü başaramadık.
Aylar geçti.
Yıllar geçti.
Ama ne hikmetse şehrin 1/5000’lik imar planları bir türlü tamamlanmadı.
Bunun yanında şehrin 1/1000’lik imar planları da her ay belediye meclislerinde yapılan 30 tadilat dosyası ile adeta delik, deşik edilerek paçavra haline getirildi.
Sonuçta olan şehre oldu çarpık yapılaşma devam edildi.
Bu planlamalara bağlı olarak şehrin dar sokak ve caddelerine paralel yollar açılamadığı için, şehrimizin ulaşım sorunu gittikçe kangren haline dönüştü.
Sadece 8316 adet Dağ Mahallesi tabir edilen bölgede ve en az buranın iki katıda şehrin muhtelif yerlerinde bulunan gecekondu sorununa bir türlü çare bulunamadı.
Adına kentsel dönüşüm dediğimiz, ama Erzurum da sadece yıkıp yerine yenisini yapmak olarak algılanan uygulama bir türlü şehrin beklentilerine cevap verememiştir.
Gecekondu sorununa bağlı olarak da başka bir sorun devam etmektedir.
Oda Erzurum’un hava kirliliğidir.
Bu bölgelerde doğalgaz kullanımı olmadığından ve halkın ekonomik gücüne bağlı olarak kullanılan kalorisi düşük kömür sayesinde Erzurumlunun Akciğerleri zehir soluyarak iflas etmeye devam etmektedir.
Şehrimizin en önemli sorunlarından biriside yerel yönetimler artık gırtlağına kadar dolu olan kahvehane, internet kafe ve sokaklarda işsiz dolaşan civan gibi delikanlılara istihdam kapıları açamamışlardır.
İşsizlik sorunu gittikçe büyümeye devam ederken buna bağlı olarak da insanlar yeni ekonomik arayışlara girerek Erzurum’u terk etmektedirler.
Bu da şehrimizin en büyük sorunu olan göç sorununu adeta tetiklemekte ve şehri Erzurum kan kaybetmeye devam etmektedir.
Sonuç olarak şu seçim arifesinde şehrimizin sorunlarını yazmak istesek sayfalar almaz.
30 Mart seçimleri yaklaşırken özellikle Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olan Milliyetçi Hareket Partisi Adayı Sayın Prof. Dr. Kamil Aydın ve Ak Parti Adayı Mehmet Sekmen’in bu sorunlara vakıf olmaları çok önemlidir.
Seçim sonrası Başkan olacak isimden Erzurumlu olarak tek bir arzumuz vardır.
Oda atık Erzurum da yaralara pansuman yapmayı bırakıp, kangren haline gelmiş sorunlarını ortadan kaldırmalarıdır.
Özellikle son günlerde Erzurum Valimiz Sayın Dr. Ahmet Altıparmak’ın gayretli çalışmalarına omuz vererek hastayı ayağa kaldıracak projeler Belediyeler tarafından bırakın üretilmeyi hemen seçim ertesi uygulamaya konulmalıdır.
Yoksa Erzurumlu Erzurum’u ekinini bile harmana dökmeden terk etmeye devam edecek ve kaybeden yine Erzurum ve Erzurumlu olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.