Başvurular gelecek hafta başlayacak. Vatandaşlar için kurtarıcı olacak ödemler en az 2 bin lira olacak. Paralar vatandaşların banka hesaplarına yatırılacak. Peki destek ödemelerinden kimler yaralanabilecek? 200 bin restoran, lokanta ve kafeye ciro desteği alacak. Devlet tarafından sağlanacak destek ödemeleri 2 bin liradan az, 40 bin liradan fazla olmayacak.
Yaklaşık 200 bin restoran, lokanta ve kafeyi doğrudan ilgilendiren yeni destek paketinin ayrıntıları netleşti. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre 'ciro kaybı desteği' tek seferde verilecek. Destek 2 bin liradan az ve 40 bin liradan fazla olmamak üzere Ticaret Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak.
KDV BEYANI ESAS ALINACAK
Yiyecek ve içecek sektöründeki işletmelere Kovid-19 salgını dolayısıyla verilecek 'ciro kaybı desteğine' ilişkin karar dün yürürlüğe girdi.
Karara göre işletme cirolarının tespitinde 27 Ocak itibarıyla 2019-2020'deki vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak verilen KDV beyannameleri esas alınacak. Bu tarihten sonra verilen beyannameler ciro hesaplamasında dikkate alınmayacak.
Bir defada ödenmek üzere 2 bin liradan az ve 40 bin liradan fazla olmamak kaydıyla geçen yılki ciroların 2019'dakine göre azalan tutarının yüzde 3'ü esas alınarak verilecek.
Bu destekten 2019'da ya da öncesinde başladığı işine devam eden ve 27 Ocak itibarıyla faal mükellefiyeti bulunan, 2019'da cirosu 3 milyon lira ve altında olup söz konusu yıldaki cirosuna oranla geçen yılki cirosu yüzde 50 ve üzeri azalan işletmeler faydalanacak.
Fazla, yersiz ödendiği belirlenen ciro kaybı desteği ödemeleri vergi daireleri tarafından tahsil edilecek. Başvuru süresi ve diğer esaslar Ticaret Bakanlığı'nca kısa sürede duyurulacak.
SERBEST BÖLGELERE İSTİHDAM DESTEĞİ
Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye'nin dış ticaretinde önemli bir yere sahip olan serbest bölgelerde istihdam desteğinden faydalanma koşulları da esnetildi.
Karar, enerjiden medikal sanayine, otomotivden kimya sanayine kadar yüksek ve orta-yüksek düzeyde teknoloji üretimi ve ihracat gerçekleştiren serbest bölge firmalarını kapsıyor. Düzenlemeyle serbest bölgelerdeki ürünlerin FOB bedelinin (ürün geminin güvertesine taşınana kadar olan bedel) en az yüzde 85'ini ihraç etme şartı 2020 için yüzde 80'e düşürüldü.
Uygulanan stopaj istisnası ve istihdam destekleri için aranan ihracat şartı yüzde 80 olarak uygulanacak. Geçen yıl ticaret hacmi 22 milyar liraya ulaşan 18 serbest bölgedeki firmaların ürünlerinin yüzde 85'ini yurtdışına satma imkânı salgın tedbirleri kapsamında kısıtlandı.
Serbest bölgelerden yapılan ihracat toplam satışların yüzde 62'ini oluşturuyor. Bu oran kıymetli eşya lojistiği işlemleri (altın ithalatı) hariç tutulduğunda yüzde 70'e ulaşıyor. (Sabah)
CİRA KAYBI DESTEĞİ BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?
Ciro kaybı desteğine ilişkin başvuru süresi ile diğer usul ve esaslar Ticaret Bakanlığınca belirlenecek. Destek ödemeleri için E-devlet üzerinden başvuru alınması bekleniyor. Başvuruların ardından yapılacak değerlendirme süreci ile birlikte ödemelerin kısa sürede vatandaşların hesabına yatırılması bekleniyor.
Ciro kaybı desteğinden 2019'da ya da öncesinde başladığı işine devam eden ve 27 Ocak 2021 itibariyle faal mükellefiyeti bulunan, 2019'da cirosu 3 milyon lira ve altında olup söz konusu yıldaki cirosuna oranla 2020'deki cirosu yüzde 50 ve üzeri azalan işletmeler faydalanacak.
Söz konusu tarihten sonra 2019 ve 2020 dönemlerine ilişkin verilen beyannameler, ciro hesaplamasında dikkatte alınmayacak. Fazla veya yersiz ödendiği tespit edilen ciro kaybı desteği ödemeleri, 21/7/1953 tarihli ve 6183 Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Hükümleri uyarınca vergi daireleri tarafından tahsil edilecek. Ciro kaybı desteğine ilişkin başvuru süresi ile diğer usul ve esaslar Ticaret Bakanlığınca belirlenecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.