• BIST 9636.12
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • Erzurum -7 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara -3 °C

Rektör seçimleri değişiyor

Rektör seçimleri değişiyor
Profesörlük ve doçentlik atamaları ile yeni kurulan üniversitelere rektör atamasını düzenleyen tasarı, TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarıyla, öğretim üyelerinin 67 olan emeklilik yaşı da 72'ye çıkarılıyor.

Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıyla, Cumhurbaşkanının, ''Üniversite rektörlerini seçmek'' görev ve yetkisine açıklık getiriliyor.

Buna göre, devlet üniversitelerinde rektör; profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından, görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanacak.

Rektörün görev süresi 4 yıl olacak. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilecek, ancak 2 dönemden fazla rektörlük yapılamayacak.

Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil edecek. Rektör adayı seçimleri gizli oyla yapılacak. Yükseköğretim Genel Kurulunun (YÖK) bu adaylar arasından seçeceği 3 kişi Cumhurbaşkanlığına sunulacak. Cumhurbaşkanı, bunlar arasından birini seçecek ve rektör olarak atayacak.
Tasarıda, yeni kurulan devlet üniversitelerine nasıl rektör atanacağı da düzenleniyor. Bu üniversitelere rektör adayı olarak başvuran profesörler arasından YÖK'ün seçeceği 3 aday Cumhurbaşkanlığına sunulacak. Cumhurbaşkanı, bunlar arasından birini seçecek ve rektör olarak atayacak. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör adaylarının seçimi ve rektörün atanması, ilgili mütevelli heyet tarafından yapılacak.

Doçentlik sınavı, Üniversitelerarası Kurulca yılda bir kere açılacak. Belirtilen şartları taşıyan adaylar, Üniversitelerarası Kurulun tespit edeceği tarihe kadar, kurula gerekli belge ve yayınlarla birlikte, başlıca bilim dalı ile uzmanlık ve araştırma konularını da bildirerek başvuracaklar.

Tasarıda, profesörlük ataması da düzenleniyor. Buna göre, Profesörlüğe yükseltilerek yapılan atamada; doçentlik unvanını aldıktan sonra en az 5 yıl süreyle, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olmak, doçentlik unvanını aldıktan sonra, ilgili bilim alanında özgün yayınlar veya çalışmalar yapmış olmak şartı aranacak.

Üniversiteler, profesörlüğe yükseltilerek atama için aranan bu asgari koşulların yanında, YÖK'ün onayını almak suretiyle, münhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik olarak, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da gözönünde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilecek.

Tasarıyla, öğretim üyelerinin 67 olan emeklilik yaşı da 72'ye çıkarılıyor.

Buna göre, öğretim üyelerinin emeklilik yaşı, yeni kurulan devlet üniversitelerinde görev almaları şartıyla, 72 yaşın doldurulduğu tarih olacak.

Bu uygulama, 31 Aralık 2015 tarihine kadar devam edecek.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25