Gazeteci yazar Yaşar Gürsoy’un altıncı kitabı çıktı; Allah Kadını Yarattı Devrimi Kadınlar Yapar.1
Tanımayanlar için yazarla ilgili kısa bilgi vereyim önce:
Yaşar Gürsoy, 1968 İstanbul doğumlu. Erzurumlu bir dedenin torunu. Henüz 16 yaşındayken gazeteciliğe adım atmış, muhabirlik, program sunuculuğu, spikerlik ve belgesel programcılığının yanı sıra üniversitede medya iletişim dersleri vererek, televizyon haber koordinatörlüğü, program editörlüğü, televizyon haber müdürlüğü yaparak mesleğinin hemen her alanında ve her kademesinde çalışmıştır. Rahat koltuğumuzda oturup izlerken pek farkına varmasak da sadece masa başından değil, gerektiğinde sağanak gibi mermilerin altında, savaş alanında siperler arasından haberleri bize ulaştırmaya çalışarak; mesleğinin her türlü zorluğunu yaşayarak saçlarını bu yolda ağartmış kelimenin tam anlamıyla usta bir gazeteci ve araştırmacı.
Kitaba gelince; uzun çalışmalar ve yoğun emekler sonucu hazırlandığı ele alınır alınmaz fark edilen kitabın satırlarına yansıtılanlar, kadının uygarlık tarihindeki yeri ya da erkekle arasındaki eşitlik değil. Amaç, genç kadınlarımızın geleceğe dair duruşlarını belirlerken geçmişte başarıya ulaşan kadınlarımızdan ilham alması.
Erkek egemen bir toplumda kadının söz alabilmesi, kimlik kazanabilmesi hiçbir zaman kolay olmadığı gibi bu mücadelenin yazılması, anlatılması da kolay değildi. Atatürk ve onun devrimleri sayesinde kadının toplumdaki yerinin değişmesi, Türk kadınının dünya tarihinde seçimlerde oy kullanan ilk kadınlardan olması, seçilme hakkının tanınması, kadınların meclise girmesi, belediye başkanlığı yapması, günü geldiğinde bir ülkeyi yönetmesi kendiliğinden ve kolayca atılan adımlar değildi. Kitapta birbirinden farklı zamanlarda yaşamış, farklı hayatlar sürmüş, farklı karakterdeki kadınlar anlatılırken; kadın hakları yolculuğunun en gizemli, en heyecanlı, en kapsamlı ve macera dolu anları gözler önüne seriliyor.
Kimi sayfalarında hüzünlendirip gözyaşlarınıza hâkim olamasanız da anlatılan tüm kadınların mücadele azim ve çabalarını hayranlıkla okuyacak, onlarla gurur duyacaksınız.
Dünyanın ilk kadın savaş pilotundan masalcı teyzemize, ilk kadın muhtardan ilk kadın belediye başkanına, savaş kahramanlarımız Tayyar Rahmiye’den Fatma Seher Hanım’a kadar kimler yok ki? Sanattan siyasete, akademi dünyasından sosyal hayata birçok alanda öne çıkan, ilklere imza atan, başarı hikâyeleriyle kendilerine hayran bırakan kadınlar anlatılıyor kitapta. Her biri birbirinden müstesna, başkaldıran, devrimci ruhlu kadınlar. Kitap sadece Cumhuriyet dönemini değil, Osmanlı dönemini de kapsıyor, bu kapsamda gayrimüslim kadınlarımızı da görmek mümkün.
Bu kadınların tek bir ortak özelliği var, o da cesaretleri.
Atatürk’ün Latife Hanım ile ilişkilerindeki sır perdesinin ardındaki gerçekler,
Evli olan pansiyoncu Madam Hilda Christianus ile Mustafa Kemal arasında yaşananlar,
Ünlü şair Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Yine bir çağlayan yine bir ummansın, gönüller hasretinle Keremler gibi yansın” dizeleriyle anlattığı kadın hatip,
Giresunlu İğneli Pembe’nin, bebeğini Feda Eden Tayyibe’nin, Bodrumlu Ümmüşen Hatun’un vatanını savunurken yaşadıkları,
Erzurumlu Nene Hatun’un 93 Harbi’yle ilgili anlattıkları,
Satı Hanım’ın nasıl ilk kadın vekil olduğu,
Selahattin Pınar’ın “Nerden Sevdim O Zalim Kadını” ve daha birçok şarkısını kimin için bestelediği,
Ayhan Işık’ı sinemaya kazandıran kadın,
Türk kadınının yeşil sahalarla ilk buluşması,
Bu garip dünyadan dört kişilik bir törenle uğurlanan, milyonlarca insan tarafından unutulmayan kadın oyuncu,
Bursa Çorapçılar Çarşısı’nda resim yaparken, bir kadının resim yapmasını yadırgayan kalabalık tarafından saldırıya uğrayan ve korkudan bayılan kadın...
Hepsi ve çok daha fazlası Yaşar Gürsoy’un yeni kitabı “Allah Kadını Yarattı Devrimi Kadınlar Yapar”da...
Kalemine ve yüreğine sağlık…
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[1] Yaşar GÜRSOY; Allah Kadını Yarattı Devrimi Kadınlar Yapar, İnkılâp Kitabevi Yay. İstanbul, 2015.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.