• BIST 10105.37
  • Altın 3159.1
  • Dolar 35.6485
  • Euro 37.1762
  • Erzurum -7 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 6 °C

SEKMEN: “ERZURUM OYUNCAK ÜRETİM MERKEZİ İÇİN İDEAL BİR KENTTİR”

SEKMEN: “ERZURUM OYUNCAK ÜRETİM MERKEZİ İÇİN İDEAL BİR KENTTİR”
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, şehrin Oyuncak Üretim Merkezi için ideal bir kent olduğunu ifade etti.

Başkan Sekmen, Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Üniversitesi’nin işbirliğinde düzenlenen “Bugün Günlerden Çocuk” adlı panele katıldı. Sekmen, burada yaptığı konuşmada, “Yaşadığımız yüzyılın sosyal ve kültürel hayatını yansıtan oyunlar, aynı zamanda köklü medeniyetimizin tarih ve kültür emarelerini ihtiva eder. Medeniyet tasavvurumuzun beşiği serhat kenti Erzurum, tarihe ışık tutan ve barındırdığı kültür deryasıyla Anadolu’nun yükselen bir mihenk taşıdır. Bu kadim coğrafya, kültürde ve sanatta olduğu kadar oyunlarıyla da ünlüdür” dedi. Günümüzde Postmodern kültürün etkisiyle Anadolu’nun o öz yapısını taşıyan geleneksel oyunların yerini oyuncak dünyasına bıraktığını anımsatan Sekmen, şöyle devam etti: “Tüketim endüstrisinin bütün ihtiyaçlarını barındıran bu ürünler çocukların zihinsel gelişimine her ne kadar katkıda bulunsa da bir yandan da kültür erozyonuna neden olmaktadır. Türkiye’de çocuk başına yıllık ortalama oyuncak tüketimi 40 ile 120 dolar arasındadır. Önümüzdeki yıllarda bu rakamın 350 dolar seviyesine çıkacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde oyuncak sektörünün yıllık pazar hacmi yaklaşık 1,5 milyar dolar civarındadır. Türkiye’deki oyuncak sektörünün yüzde 85’i ithalata dayalıdır. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de ithal oyuncaklara yönelik yapılan piyasa denetiminde oyuncakların bir bölümünün kanserojen madde taşıdığı belirlenmişti.”

 

SEKMEN: “YATIRIM İÇİN BÜTÜN FIRSATLARA SAHİBİZ”

Başkan Sekmen, oyuncak sektörü ile ilgili yatırımlar için şehrin bütün imkânlara sahip olduğunu bildirdi. Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilindiği gibi Erzurum’da oyuncak üretim merkezinin başlaması yönünde geçen yıl başlattığımız çağrı halen devam ediyor. Bu konuda yürütülen AR-GE çalışmaları da sürüyor. Neden Erzurum? Çünkü şuan oyuncak sektörümüz ithalata dayalıdır. Deniliyor ki, ‘Sektör buraya gelir mi?’ Gelir. Çünkü sektör yurt dışından ithal ediyor. Erzurum’un oyuncak üretim merkezi olması için şuan var olan fırsatları şöyle sıralayabiliriz. Bir; bölgemiz ham madde kaynaklarına çok yakındır. İki; ulaşım ve nakliye. Doğu’ya dolu gelen kamyon ve tırlar boş dönüyor. Üç; iş gücü potansiyeli. Dört; bu bölgede eleman bulmak diğer bölgelere göre çok kolay. Beş; nitelikli göç ancak bu şekilde sona erebilir. Altı; burası teşvik bölgesidir. Yedi; bölgemiz tünellerin bitirilmesiyle beraber hem Trabzon hem de Batum limanına çok yakındır.  Çocuklarımızın geleceğine ışık tutacak fikirlerin konuşulduğu bu güzel buluşmada, sizlere bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.  Yerli üretimin desteklenmesi konusunda bizlere düşen neyse yapmaya her zaman hazırız. Bu sektörde yer alan rakiplerimize, Avrupalı üreticilere karşı kolektif ve güçlü ortaklıklar kurarak kendi tarihimizi kendi geleneğimizi stilize edip Türk Oyuncak Sanayisi’ni bir an evvel başlatmalıyız.”

 

OYUNCAK FABRİKASI İÇİN İLK ADIM 

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kurum olarak şehirde kurulacak Oyuncak Fabrikası için ilk adımın atıldığını açıkladı. Başkan Sekmen, sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemizdeki oyuncak sektörünün yerli üretime dayalı olması için sektörü sürekli analiz ediyoruz. Geçtiğimiz ay Çin’de temas ve incelemede bulunduk. Bakınız Büyükşehir Belediyemizin iştiraklerinden ERTANSA A.Ş. olarak Erzurum'da Oyuncak Fabrikası kurmak için düğmeye bastık. Ve Erzurum’a özgü oyuncaklarımızın ilk çizim ve kalıp dökümleri yapıldı. Bizim tek bir derdimiz var. Sindi bebek kültüründen ziyade, tarihimize damga vurmuş kahraman ecdadımızı yansıtan tarih, kültür ve medeniyet temalı oyuncaklar üretmek istiyoruz. İşte bu yüzden bu güzel buluşmayı çok önemsiyoruz. Gelin bir milat olarak kabul edilen bu buluşmada atalarımıza ve tarihimize olan vefa borcumuzu ödeyelim. Gelin hep birlikte şanlı ecdadımızın ismini yaşatacak tarihle bütünleşen oyuncakları üretelim. Kendi kültürümüzü, değerlerimizi ihtiva eden ve çocuklarımıza medeniyetimizi aşılayan bir oyuncak sektörü geliştirelim.”

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25