• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Erzurum -1 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 10 °C

Seslerin Efendisi Sustu

Seslerin Efendisi Sustu

Dev oyunculuğunun yanı sıra efsanevi sesiyle de kulaklarda yer eden usta oyuncu ve seslendirme sanatçısı Müşfik Kenter, hayatını kaybetti.

Bugün saat 16.30 sularında aramızdan ayrılan Kenter, bir süredir Çağlayan Florence Nightingale Hastanesi'nde yoğun bakımda tedavi görüyordu. Hastaneden yapılan yazılı açıklamada şöyle dendi:

"7 Ağustos 2012 tarihinde akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle hastanemizde Prof. Dr. Günseli Kılınç tarafından tedavi altına alınan ülkemizin değerli sanatçılarından Müşfik Kenter, tedavi gördüğü yoğun bakım ünitesinde solunum ve dolaşım yetersizliği nedeniyle saat 16.20'de hayatını kaybetmiştir. Cuma günü Kenter Tiyatrosu'nda yapılacak törenin ardından Teşvikiye Camii'nde cenaze namazı kılınacaktır"

USTASININ YANINA GİTTİ

Müşfik Kenter'in başrolünde oynadığı ve Türk sinemasının başyapıtlarından kabul edilen "Sevmek Zamanı" filminin yönetmeni, büyük usta Metin Erksan da geçtiğimiz günlerde hayata veda etmişti.

CUMHURBAŞKANI'NDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter için başsağlığı mesajı yayımladı. Cumhurbaşkanı'nın açıklaması şöyle:

"Türk tiyatrosunun saygın ismi Müşfik Kenter'in vefatından derin üzüntü duydum. Ömrünü tiyatroya adayan kültür ve sanat hayatımızda önemli hizmetlerde bulunan Müşfik Kenter, sesi, yeteneği, örnek sanatçı kişiliği ve oynadığı rollerle milletimizin büyük beğenisini kazanmıştır. Sanat dünyamız ve ülkemiz için büyük bir kayıp olan Müşfik Kenter her zaman sevgiyle, saygıyla ve takdirle anılacaktır. Usta oyuncu Müşfik Kenter'e Allah'tan rahmet, Kente ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum"

1932 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Müşfik Kenter, 1947'de Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde eğitim gördü; okulu 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi ve devlet tiyatrosuna girdi. Sanat yaşamı, devlet tiyatrosunda oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı.

Kenter, 1959 yılında Devlet Tiyatrosu'ndan ayrıldı ve İstanbul'a gelerek kardeşi Yıldız Kenter ile beraber Muhsin Ertuğrul'la çalıştı. Birlikte Küçük Sahne'de oyunlar sergilediler. Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde bir araya geldiler ve dörtlü olarak birlikte uzun yıllar tiyatro yaptılar.

1960-1961 yılları arasında Site Tiyatrosu'nu kurdular. 1962'de adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler. İki kardeş ve Şükran Güngör, 1968'de İstanbul'da Kenter Tiyatrosu'nun binasının inşaatını tamamladılar. Tiyatroyu yapmaları için tüm paralarını ortaya koymaları, büyük bir turne ile Anadolu'yu gezmeleri ve bir koltuk satma kampanyası ile destek toplamaları gerekmişti.

İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller'den burslar alarak Amerika ve İngiltere'de tiyatro araştırmaları yapan ve incelemelerde bulunan Kenter; İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi bir çok ülkede oyunlar sergiledi.

Murathan Mungan'ın Orhan Veli şiirlerinden düzenlediği "Bir Garip Orhan Veli" isimli tiyatro oyunu, 25 seneden fazla süre sergilendi. Bu oyun, aynı oyuncuyla Türkiye'de en uzun süreli sergilenen eserlerden biri oldu.

Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı'nı ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu.

Sanatçı, tiyatro oyunculuğunun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. 1966 Antalya Film Festivali'nde "Bozuk Düzen" filmiyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazandı.

Yerli, yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25