Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası iddiaya göre 'tasfiye' genişleyerek sürecek. Sırada il emniyet müdürleri ve valiler var. Listede yüzlerce bürokrat bulunuyor.
Türkiye ’yi sarsan ‘yolsuzluk ve rüşvet’ operasyonu İçişleri Bakanlığı’nı hallaç pamuğuna döndürdü.İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Ankara’da 3 İl Emniyet Müdür Yardımcısı’yla beraber çoğunluğu şube müdüründen oluşan operasyon 100 kişiyi buldu. Radikal'in haberine göre operasyonlar genişleyerek sürecek ve üst makamlara yansıyacak. Sırada il emniyet müdürleri ve valiler var. 17 Aralık’ta 3 bakan çocuğunu da kapsayan operasyonun faturasını ‘paralel yapı’ya çıkaran hükümet, ilk planda Başbakan ve bakan imzalarının yeterli olduğu alt düzey atamalarla işe başladı. Atama furyasının vakit geciktirmeden tamamlanması planlanıyor. Vali ve emniyet müdürlerini kapsayan kararnamenin en kısa sürede imza için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulacağı öğrenildi. Kararname ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ile Ankara ve İzmir Emniyet Müdürlerini de kapsayabileceği konuşuluyor. Bu atamalar alt kadrolarda yeni şekillenmelere de yol açacak. Vali ve emniyet müdürleri atandıkları yerlerde kendilerine bağlı olan birimleri yeni baştan organize edecek.
TASFİYE LİSTESİ HAZIR
Hükümet, bu operasyonları uzun zamandır yapmayı düşünüyordu. ‘Gezi’ olaylarından sonra harekete geçilse de operasyon tamamlanamadı. Bunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bazı değişikliklere rezerv koymasının etkili olduğu da söyleniyor. Çekmecesinde yüzlerce bürokratı kapsayan ‘tasfiye listesi’nin hazır olduğu söylenen hükümet son operasyonun ardından bürokrasideki tırpanlamayı bitirmeye kararlı. Emniyet odaklı başlayan operasyonların farklı bakanlıklara da yansıyacağı söyleniyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın önceki gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmede 3’lü imza gerektiren atamaları konuştuğu ve İstanbul’daki evinde bu konu üzerine çalıştığı tahmin ediliyor.
AKADEMİ 'OUT', MÜLKİYE 'İN'
İstanbul’daki operasyonun olası yansımalarından birisi de bürokratik atamalardaki tercihler olacak. Hükümet, Polis Koleji-Akademisi kökenli isimler yerine ‘Mülkiye’ mezunlarına ağırlık veren bir yapılanmaya gidiyor. Bunun ilk işareti Hüseyin Çapkın’ın görevden alınmasından sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’neAksaray Valisi Selami Altınok’un getirilmesi oldu. Emniyet Müdürlüğü’ne bir valinin atanması sıkça rastlanan bir durum olmadığı için dikkat çekmişti. Altınok, 1988 yılı İstanbul Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu.
Altınok gibi bugün bürokrasinin önemli konumlarında bulunan insanların önemli bir bölümünün İstanbul Siyasal mezunu olması gözlerden kaçmıyor. Mülkiye mezunları sadece vali ve emniyet müdürleri atamasında tercih edilmeyecek. Emniyet Genel Müdürlüğü merkez yapılanmasında polis akademesi yerine Mülkiye’den mezun olmuş bürokratların göreve getirileceği konuşuluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.