Emniyet Genel Müdürlüğü, suçla mücadeleyi daha etkin kılmak amacıyla "Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi" başlatıyor. Uygun görülen sokak, mahallelere yazılı ve aynı zamanda sesli ihbar kutuları yerleştirilecek. Yapılan ihbarlar ise gizli kalacak. Asayiş Dairesi Başkanlığı'nın uygulamasıyla vatandaşın polise olan ihbarlarının arttırılması ve ihbar sistemine işlerlik kazandırılması amaçlanıyor.
Suçla mücadelede, işlenen suçların zamanında öğrenilmesi ve gecikmeksizin müdahale edilmesi büyük önem taşıyor. Polis, işlenen suçları şikâyet, araştırma veya suç işlenirken karşılaşma sonucu ya da suçun ihbar edilmesiyle öğreniyor. İhbar sisteminin iyi işlemesi, halkın kolluk kuvvetlerine olan güveninin bir göstergesi ve suçlarla mücadeleye gönüllü katılımı anlamına geliyor. Bu düşünceden yola çıkan Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı, yeni bir proje geliştirdi ve "Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi" başlattı. Proje ile vatandaşın polise olan ihbarlarının arttırılması ve ihbar sistemine işlerlik kazandırılması amaçlanıyor. Bu kapsamda, uygun görülen sokak, mahallelere yazılı ve aynı zamanda sesli ihbar kutuları yerleştirilmesi düşünülüyor.
Mahalle aralarına yerleştirilecek bu sistem sayesinde, bir suç işlendiğinde, insanlar 'kimliğim tespit edilir mi?' endişesi yaşamayacak. Bu sistem ile ister yazılı olarak, isterse de sesli olarak bu kutulara ihbarda bulunabilecek. Bu kutulara yapılan ihbarlar ise kesinlikle gizli kalacak. Projenin kısa bir zaman diliminde başlatılması hedefleniyor.
Toplumun ve yerleşim alanlarının en küçük birimi olan mahallelerde yaşayan insanların birbirini çok iyi tanımasa da herkesin birbiri hakkında bilgisi ve gözlemi olduğunu dile getiren Asayiş Dairesi Başkanlığı, son yıllarda artan göç, gelişen teknoloji ile orantılı olarak suçların da çeşitlilik kazandığına dikkat çekiyor.
Bütün bu suçları birileri işlerken birilerinin de gördüğünü anlatan Asayiş Dairesi Başkanlığı, projenin gerekçelerini şöyle özetliyor: "Bazı kimseler, sırf kendilerine zarar vermiyorlar diye suç işleyen kimselere engel olmazlar, seslerini dahi çıkarmazlar. İnsanların tanık olduğu yanlışları görmezden gelerek 'adam sendecilik' yapması, zamanla toplumsal açıdan büyük sıkıntıların doğmasına neden olur. Bir kimse bir hırsızlığa şahit olduğunda 'Benim evim değil' diyerek duyarsızlık gösterdiğinde, bir sonraki mağdurun kendisi olmayacağını garanti edemez. Bu nedenle karşılaştığımız suçları emniyet birimlerine bildirmek büyük önem taşımaktadır. İnsanlar bir suç ile ilgili e-mail, mektup veya faks yoluyla ihbarda bulunmak istediğinde kimliğinin tespit edileceği ve bundan zarar göreceği endişesini taşıyabilmekte, bizzat polis birimlerine giderek ihbarda bulunmak istediğinde ise bürokratik işlemlerin uzamasından dolayı tereddüt edebilmektedir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.