Çalıştayda su ürünleri sektörünün ihracatta giderek büyüyen bir sektör haline gelindiği bu bakımdan sektörün hedeflenen ihracat seviyesine ulaşması için gerekli olan yeni üretim yaklaşımları konuşuldu.
Etkinliğe Vali Yardımcısı Ünal Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hüseyin Koçan, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sezai Ercişli, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Deniz Balıkları Yetiştiriciliği Grup Sorumlusu Nadir Uslu, Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Arslan ve çok sayıda üniversiteden öğretim görevlileri katıldı.
Prof. Dr. Murat Aslan “ Su ürünleri yüksek talep gören çok önemli bir ihracat kaynağı”
Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Arslan, Türkiye için su ürünleri sektörünün gelecek vaat eden bir sektör olduğunu ifade ederek “ Dünya Gıda ve Tarım Örgütü raporlarına göre dünya nüfusunun 2050 yılında 10 Milyar civarında olacağı tahmin ediliyor. Bu kadar nüfusu besleyebilmek için şuan ihtiyaç duyduğumuz gıdanın yüzde 60 oranında artırılması gerektiğini biliyoruz. Bu kadar gıdaya sahip olmak için en ümit bağlanan sektör su ürünleri sektörü olduğu açık bir şekilde ifade edilmektedir. Uzun yıllardan berri gerek dünyada gerek ülkemizde su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün en hızlı büyüyen üretim sektörü de olması bunu çok açık bir şekilde göstermektedir. Başta balık olmak üzere su ürünleri hayvansal proteinleri karşılamada en fazla ümit bağlanan sektör durumunda. Ülkemizde su ürünleri sektöründe iç tüketime hizmet etmesi yanında uluslararası alanda yüksek talep gören çok önemli bir ihracat kaynağı olarak gelecek vaat etmektedir. Bilindiği gibi halen Avrupa ülkelerine satabildiğimiz tek hayvansal ürün su ürünleri olarak karşımıza çıkabilmektedir. Geçen yıla oranla hedeflerimizi yükseltip 1 milyar dolar ihracatı aşmamız gerekli” şeklinde konuştu.
Nadir Uslu “Su ürünleri yetiştiriciliği son 10 yılda dünyada en hızlı büyüyen gıda sektörü “
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Deniz Balıkları Yetiştiriciliği Grup Sorumlusu Nadir Uslu ise gelecek yıllarda Türkiye’de su ürünleri yetiştiriciliği avcılık üretimini geçeceğini vurgulayarak,“ Su ürünleri yetiştiriciliği favorilerine göre son 10 yılda dünyada en hızlı büyüyen gıda sektörü olarak kayıtlara geçmiştir. Ülkemizde ki duruma baktığımızda 2017 verilerine göre 631 bin ton su ürünleri üretimi gerçekleştirilmiş bunun yüzde 57’si avcılıktan yüzde 43’ü ise yetiştiricilik yoluyla üretilmiştir. Bilim adamları tarafından yapılan istatiksel çalışmalarda 2030 yılına gelindiğinde dünya su ürünleri yetiştiricilik ve avcılık üretiminin eşitleneceği ön görülmektedir. Ülkemiz adına da kısaca ifade edecek olursam avcılık üretiminin yıllar içerisinde azaldığını yetiştiricilik üretiminin de buna paralel olarak arttığını görüyoruz” dedi.
Su ürünleri sektörü 1 milyar Dolar ihracata yaklaştı
Atatürk Üniversitesi’nde “ Üretimde Yeni Yaklaşımlar “ başlıklı 5. Balık Besleme ve Yem Teknolojisi Çalıştayı gerçekleştirildi.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Yaşam boyu öğren, yaşam boyu tazelenErzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) bünyesinde hayata geçirilen “60+ Tazelenme Üniversitesi” tanıtım programı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
ETÜ kapısını 60 yaş üzeri öğrencilere açıyorErzurum Teknik Üniversitesi, “60+ Tazelenme Üniversitesi” programı ile kapılarını 60 yaş ve üzeri öğrencilere açıyor.
Köklü iki üniversite arasında akademik iş birliği görüşmesiAtatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, üniversiteler arası iş birliğini güçlendirmek amacıyla Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ı ziyaret etti.
ETÜ’den iklim değişikliği adımıETÜ ile Bath Üniversitesi arasında akademik iş birlikleri tüm hızıyla devam ediyor.
- 11:56 - Afetzede çiftçilere gübre desteği
- 11:15 - Erzurum’da “Halk Hikayeciliği” yaşatıldı
- 11:11 - Dik ve eğimli yamaçlarda çığ tehlikesi
- 11:06 - DSİ, Erzurum’da suyun gücünü yatırıma dönüştürüyor
- 11:03 - Erzurum Gençlik Spor Voleybol Kulübü deplasmandan 3 puanla dönüyor
- 10:57 - Bağımsız kamu sendikaları platformu kuruldu
- 09:24 - Tuval Fiyatlarını Etkileyen 5 Önemli Faktör
- 18:01 - Gazeteci Yazar Vahdet Nafız Aksu yazdı: 'A.Ü Araştırma Hastanesi'nde yenilikçi adımlar'
- 16:46 - Erzurum'da atlı kızak heyecanı
- 11:45 - Gazeteci Yazar Esat Bindesen'in kaleminden: 'Atatürk Üniversitesi’nde yeni dönem'
- 11:24 - Erzurum - Artvin karayolu ışıl ışıl aydınlandı
- 11:20 - Yaşam boyu öğren, yaşam boyu tazelen
- 11:16 - Vali Çiftçi’den atla kar safarisi
- 09:38 - Yemek Yemeyen Çocuklara Çözüm Odaklı Yaklaşmanın Önemi Nedir?
- 09:34 - "Plantar Fasiit: Adım Atarken Hissedilen Gizli Tehlike"
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.