"Yığma Yapılar" dersi kapsamında öğrencileriyle birlikte tarihi yapıları inceleyen Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Dilek Okuyucu, taşıyıcı sistemler ve bunlardaki hasarların nedenlerini araştırdıklarını ifade ederek, "Erzurum tarihi yapılar bakımından son derece zengin bir şehrimiz. O yüzden sınıfta herhangi bir görselle ya da soyut bir materyalle ders anlatmaktan ziyade sahada yerinde ders yapıyoruz. Bu da muhtemelen iki üç seans sürecek. Ardından da tarihi yapıların bilgisayar ortamı da modellenmesi, analizi olacak. Muhtemel hasarların nedenleri bu hasarların giderilmesi, bununla alakalı çalışmalarımız öğrencilerle devam edecek. Aslında bir ders yapıyoruz şu anda. Verdiğimiz dersten bir inşaat mühendisliği son sınıf dersi. Aynı zamanda yüksek lisans dersi olarak da değerlendiriliyor" şeklinde konuştu.
"Tarihi binalar birer deprem şahidi"
Öğrencilerin derslerde anlatılanları sahada bire bir gördüğünü ve teorik bilgiyi burada pekiştirdiklerini anlatan Okuyucu, "Bir de tarih yapılar bizim için birer deprem şahitleri. Yapılardaki, sütunlardaki birtakım hasarlardan, duvarlardaki birtakım yer hareketi ya da Muhtemel bir salınım var mı, olmuş mudur? Bunları öğrencilerle beraber teşhis etmeye çalışıyoruz. Yerinde öğrenmek her zaman çok daha kaliteli oluyor bizim için. Sınıftaki derste buradaki farklı mı? Burası da bir üniversite, Erzurum'un önemli tarihi eserlerinden birisi olan Çifte Minareli Medrese. Biz şu anda bir üniversitede ders yapıyoruz. Yani on üçüncü yüzyıldan kalan bir yapı. Arkamızda sınıflar var görüyorsunuz. Henüz onlara girmedik ama oralara da gireceğiz. Biz aslında bir üniversitede ders yapıyoruz. Bence bu çok değerli, yani tarihi yapıları işliyorsunuz" dedi.
Tarihi binalarda ders yapıyor, onların röntgenini çekiyorlar
Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri, tarihi binalarla alakalı derslerini yerinde yapıyor ve aynı zamanda onların depremlerle alakalı geçmişini araştırıyorlar.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ETÜ kapısını 60 yaş üzeri öğrencilere açıyorErzurum Teknik Üniversitesi, “60+ Tazelenme Üniversitesi” programı ile kapılarını 60 yaş ve üzeri öğrencilere açıyor.
Köklü iki üniversite arasında akademik iş birliği görüşmesiAtatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, üniversiteler arası iş birliğini güçlendirmek amacıyla Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ı ziyaret etti.
ETÜ’den iklim değişikliği adımıETÜ ile Bath Üniversitesi arasında akademik iş birlikleri tüm hızıyla devam ediyor.
Rektör Hacımüftüoğlu’ndan Roketsan ile işbirliği vurgusuAtatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Başkent Ankara’da çeşitli temaslarda bulunarak önemli görüşmeler gerçekleştirdi.
- 11:34 - KUDAKAF’25 için hazırlıklar sürüyor
- 11:10 - İMSİAD Başkanı Demir: "Kentsel dönüşüm insanların inisiyatifine bırakılmamalı"
- 11:06 - Erzurum’da 296 işletmeye denetim
- 11:04 - İşte Erzurum'un Milli Eğitim karnesi
- 11:00 - ETÜ kapısını 60 yaş üzeri öğrencilere açıyor
- 10:56 - Erzurum GSİM’den karne hediyesi
- 10:23 - Asya Dizilerinde Sürükleyici Yolculuk: Kendinizi Keşfedin
- 16:54 - Kayseri Şehirler Arası Evden Eve Nakliyatta Kalite Standartları
- 16:38 - Bacasız: Özgürlük ve Konfor Bir Arada!
- 16:27 - Evcil Hayvanlar: Sadık Dostlarımız Hakkında Her Şey
- 16:25 - Metin2 PVP Serverler: Hangi Sunucu Sana Uygun?
- 16:24 - Excellence Awaits: Top Turkish Universities for Global Students
- 14:39 - Erzurum'da gönüller dualarda buluştu...500 yıllık 1001 Hatim geleneğinin duası gerçekleştirildi
- 14:35 - Tekman’da ot yüklü traktör iş makinası desteğiyle kurtarıldı
- 14:26 - Erzurum'da 176 bin 474 öğrenciye ara tatil
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.