Gelir tablosu incelendiğinde görülüyor ki; 2017 yılında vakfa toplam 82 milyon 166 bin 994 TL bağış yapılmış, aynı dönem içerisinde vakfın bu bağışlardan daha fazla, 89 milyon 550 bin 353 TL tutarında amaca yönelik gideri olmuş. Diğer bir ifadeyle Vakıf, Şehit ailelerine, malul gazilere ve onların çocuklarına; vakfa yapılan bağışlardan daha fazla yardım yapmış. Üstelik yasal olarak ayrılması gereken olağanüstü yedekler, yönetim giderleri, vergi, resim ve harçlar bağışlara dokunulmadan ödenmiş. Yani bağışçının bağışı; kuruşu kuruşuna, hatta daha da fazlasıyla yerine ulaştırılmış. Vakıf aradaki farkı, ortağı ya da iştirakçisi olduğu şirketlerden ve öz kaynaklarını değerlendirme sonucu elde ettiği gelirlerden karşılamış.
TSK Mehmetçik Vakfı’nın gelir kaynakları;
Menkul ve gayrimenkul bağışları,
Ortağı ya da iştirakçisi olduğu şirketlerden elde edilen gelirler,
Öz kaynaklarının değerlendirilmesinden elde edilen gelirler,
Vekâleten Kurban kesiminden elde edilen gelirdir.
TSK Mehmetçik Vakfı’nın devlet destekli gelir kaynağı yoktur.
NAKİT BAĞIŞ YÖNTEMLERİ
TSK Mehmetçik Vakfına nakit bağışlar; doğrudan banka aracılığıyla yapılabilmesinin yanı sıra, makbuz karşılığı Vakıf genel müdürlüğüne, vakıf temsilciliklerine veya vakfa bağlı şirketlere de yapılabilmektedir. Ayrıca; Vakfın internet sitesi üzerinden online olarak bağış yapılabildiği gibi SMS ile de bağışta bulunulabilmektedir.
Kurumsal bağışlar kurumlar ve gelir vergisinden düşülebilmektedir.
Banka Aracılığıyla Bağış
TSK Mehmetçik Vakfına banka yolu ile bağış yapabilmek için; anlaşmalı bankaların İnternet bankacılığı bağış işlem menüsünden veya bu bankaların şubelerinden yararlanabilirsiniz. Banka şubelerinden yapacağınız bağışlarda banka görevlisine "TSK Mehmetçik Vakfına bağış yapmak istiyorum" demeniz yeterlidir. Bu şekilde bağış yaptığınızda, banka görevlisi Kurumsal Tahsilat / Bağış Ekranı'nı kullanacağı için masraf alınmayacak ve bağış bilgileriniz otomatik olarak Vakıf sistemine gönderilecektir. Anlaşmalı Bankalar: T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Akbank, Şekerbank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Denizbank ve Finansbank.
SMS ile Bağış
Arzu eden vatandaşlarımız, TÜRK TELEKOM, TURKCELL veya VODAFONE GSM operatörlerine ait faturalı telefonlardan 2582'ye MEHMETÇİK yazıp kısa mesaj (SMS) göndererek Mehmetçik Vakfına 10,00 TL tutarında bağışta bulunabilirler.
GAYRİMENKUL BAĞIŞ YÖNTEMLERİ
Mehmetçik Vakfının gelir kaynaklarından biri de Vakfa bağışlanan gayrimenkullerden elde edilen gelirlerdir. Herhangi bir hukuksal sorunu (imar sorunu dâhil), birden fazla hissedarı olmayan, tapusu tamamen bağışçıya ait, Vakfa gelir getirebilecek nitelikteki gayrimenkuller, bağış olarak kabul edilmektedir.
Gayrimenkul bağışları, şartsız, intifalı ya da vasiyetname tanzim etmek sureti ile yapılmaktadır.
Şartsız Bağış
Bağışlanan gayrimenkulün tam mülkiyet hakkının Vakfa intikal ettiği bu bağış şeklinde bağışçı, Vakıf yetkilileri ile birlikte ilgili tapu sicil müdürlüğüne giderek taşınmazın tapusunu Vakıf üzerine intikal ettirir. Bu işlemde, Vakfın vergi muafiyeti olduğundan bağışçı tarafından herhangi bir vergi ya da harç ödemesi yapılmaz.
İntifalı Bağış
Bağışlanan gayrimenkulün intifa hakkının bağışçıda kaldığı bu bağış şeklinde bağışçı, ilgili tapu sicil müdürlüğüne giderek gayrimenkulün çıplak mülkiyetini Vakfa devreder. Gayrimenkulün intifa hakkı bağışçıya ait olduğu için, bağışçı vefatına kadar gayrimenkulde oturabilir veya onu kiraya verebilir, ancak gayrimenkulü satarak veya devrederek tasarrufta bulunamaz ve gayrimenkul üzerinde yapının esasına yönelik değişiklik yapamaz. Bağışçının vefatı halinde, Vakıf yetkilileri tarafından gayrimenkul üzerindeki intifa şerhi kaldırılır ve gayrimenkulün tüm tasarruf ve kullanma hakkı Vakfa ait olur.
Vasiyetname ile Yapılan Bağış
Noterden vasiyetname tanzim edilerek yapılan bu bağış şeklinde, bağışçı menkul ve gayrimenkul mallarının Vakfa hangi şartlarla kalmasını istediğini noterde belirtir. Vasiyetname tanzim edilirken "Akli Melekeleri Yerindedir" raporu ve iki tanık gerekmektedir. Noter, vasiyeti bir yazı ile nüfus müdürlüğüne bildirir. Bağışçı ise, vasiyetnamesi hakkında Vakfa bilgi verebilir veya vasiyetnamesinin bir suretini Vakfa gönderebilir. Bu bilgi ve belgeler Vakfın arşivinde saklanır.
Vasiyetname ile yapılan bağış için Merhum Zeki MÜREN'in yaptığı bağış bir örnektir. Sanat güneşimiz Zeki MÜREN, tüm mal varlığının yarısını vasiyetname düzenlemek suretiyle TSK Mehmetçik Vakfına bağışlamıştır.
ÖRNEK BİR BAĞIŞÇI DA ERZİNCAN’DAN
Erzincan’ın Kemah ilçesine bağlı Esimli köyünde küçücük, sobalı bir evde oturan, emekli maaşından başka hiçbir geliri bulunmayan Hasan KANTEKİN; 2017 sonlarında şehir merkezinde yaptırdığı kaloriferli dairesini Mehmetçik Vakfı’na bağışladı. Bağışlanan daire teslim alındıktan sonra kiraya verilmiş ve o günden itibaren vakfa kira geliri sağlamaya başlamış.
Hasan KANTEKİN, daire bağışlamasının yanı sıra; imkânları nispetinde, her ayın sonunda maaşından ne kadar arttıysa, 100 TL, 200 TL Mehmetçik Vakfı’na bağışta bulunmuş vefakâr bir bağışçı. Bu şekilde bugüne kadar yaptığı nakdi bağışların toplam tutarı 10 bin TL’nin üzerinde.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.