Karayolları Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, devlet ve il yolları üzerinde trafiğe açık 160 tane tünel bulunurken, bunlardan 128 tanesinin tek tüp, 32 tanesinin ise çift tüp tünel olduğu bildirildi. Bugüne kadar karayolu ağında hiç tünel olmayan Erzurum’da ise çevre şehirlerle bağlantı için 5 tünel inşa ediliyor. Temeli 13 Mayıs 2012’de atılan Ovit ile 23 Ağustos’ta ilk kazma vurulan Kop’ta çalışmalar sürüyor. Erzurum sınırları içerisinde ayrıca Erzurum-İspir karayolu üzerinde Kırık, Dallıkavak tünelleri için çalışmalar başlatılırken, Erzurum-Bingöl karayolu Çirişli mevkiine yapılacak tünelin ihalesinin de bu yıl içinde yapılması bekleniyor.
Türkiye’de en az tünel yapılan bölgeler Diyarbakır, Mersin ve İzmir olurken, en çok tünel ise Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yapıldı. Karayolları İzmir Bölge Müdürlüğü bölgesinde 1 tek ve 1 çift tüplü tünel inşa edilirken, Karayolları Ankara Bölge Müdürlüğü bölgesinde 5 tane tünel yapımı gerçekleşti. Mersin Bölge Müdürlüğü bölgesinde 1 tane tek tüp tünel yapılırken, Samsun Bölge Müdürlüğü bölgesinde 17 tane tek tüp, 9 tane çift tüp tünel yapımı gerçekleşti.
8. Elazığ Bölge Müdürlüğü ve 9. Diyarbakır Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde yer alan devlet ve il sınırları içerisine toplamda 3 tane tünel yapıldı. En çok tünel yapımının gerçekleştiği bölge ise Karayolları Trabzon Bölge Müdürlüğü oldu. Sınırları içerisinde Trabzon, Rize, Giresun, Rize, Gümüşhane, Artvin ve Bayburt illeri bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi’ne bugüne kadar 53 tek tüp, 17 çift tüp tünel olmak üzere toplamda 70 tane tünel yapıldı.
13. Antalya Bölge Müdürlüğü ve 14. Bursa Bölge Müdürlüğü bölgesinde toplamda 16 tane tek tüp tünel yapımı gerçekleşti. Türkiye’de en çok tünel yapımı gerçekleşen ikinci bölge ise 15. Bölge Müdürlüğü'nün bulunduğu Kastamonu bölgesinde 24 tane tek tüp ve 2 tane çift tüp tünel olmak üzere 26 tane tünel yapıldı. 16. Bölge Müdürlüğü Sivas’a ise 3 tane tünel yapımı gerçekleşti. Van Bölge Müdürlüğü sınırlarında ise 6 adet tünel yeraldı.
5 tünelle ulaşım rahatlayacak
Karayolu ağında hiç tünel bulunmayan Erzurum’da ulaşım yapımlarına başlayan 5 ayrı tünelle rahatlayacak. Temeli 13 Mayıs 2012’de atılan Ovit ile 23 Ağustos’ta ilk kazma vurulan Kop’ta çalışmalar sürerken, Erzurum-İspir karayolu üzerinde Kırık, Dallıkavak tünelleri için çalışmalar başlatıldı. Erzurum-Bingöl karayolu Çirişli mevkiine inşa edilecek tünelin ihalesinin de bu yıl içinde yapılması bekleniyor.
Ovit ilk oldu
Karayolları ağında tünel bulunmayan Erzurum’da ilk kazma Rize karayolu üzerindeki Ovit mevkiine vuruldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla temeli atılan Ovit’te özellikle kış aylarında ulaşımı rahatlatmak için 14.7 kilometre uzunluğunda tünel açılması için çalışmalar sürdürülüyor. Bölgede ikinci tünel inşası ise Erzurum-Bayburt karayolu üzerindeki yaklaşık 2 bin 400 metre rakıma sahip Kop Dağı’nda başladı. 23 Ağustos 2012’de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım tarafından atıldı. Yaklaşık 6 bin 500 metre uzunluğunda çift tüplü olarak inşa edilecek Kop tüneli Erzurum-Bayburt karayolunu kısaltacağı gibi özellikle kış aylarında ulaşımı rahatlatacak.
Kırık ve Dallıkavak tünelleri
Karayolları Bölge Müdürlüğü, Erzurum-İspir karayolu üzerinde iki tünel inşa ediyor. Yüksek rakımlı Gölyurt ve Ağzıaçık geçitlerinde ulaşımı rahatlatmak için 7 bin 200 metre çift tüplü tünel için 2010 yılında fizibilite çalışmaları yapıldı.Bu yıl içerisinde tünelin projesi ihale edilecek. Karayolları aynı güzergahta Dallıkavak geçitine ise 3 bin 200 metre uzunluğunda çift tüplü tünel inşa edecek. 2012’de çalışmaları başlayan tünelde kazı sürüyor.
Erzurum-Çat-Bingöl tüneli
Özellikle kış aylarında sürücülerin korkulu rüyası olan güzergahlardan biri olan Erzurum-Çat-Bingöl karayolu da tünellerle aşılacak. Güneydoğu’yu Doğu’ya ve Karadeniz’e bağlayacak tünel Çirişli mevkiinde 4 bin 843 metre tünel kazılacak. Projenin ihalesinin bu yıl içerisinde yapılması bekleniyor.
Kaynak: Pusula
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.