• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Erzurum 9 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

TÜRKİYE GIDA ÜRÜNLERİ FUARI

Vahdet Nafiz Aksu

Havacılık sektörünün dev firmalarının katıldığı ve dünyanın sayılı havacılık fuarları arasına giren ‘İstanbul AirShow’u takip etme imkânı buldum. 

Merak edip ilgililere organizasyonun geçmişini, gelişimini sordum. 

Fuar, 1996 yılından beri her iki yılda bir İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenleniyormuş. 1996 yılında 2 uçak katılımı ile düzenlenen organizasyon 2010 yılından itibaren, 40‘nin üzerinde hava aracı ağırlayarak, dünyanın en büyük havacılık fuarları arasında yer almış.

 ***

Görüyor musunuz, bir müteşebbisin iki uçakla başladığı mütevazı bir etkinlik bugün dünya çapında büyük bir tanıtım ve pazarlama faaliyetine dönüşmüş. İşe başlandığında organizatörlere “Yahu ABD’de, Avrupa’da küresel fuarlar varken siz burada boşa emek harcıyorsunuz” diyenler, şimdi “İyi ki başlamışsınız, yüzümüzü ak ediyorsunuz, rakiplerinize fark atıp göz kamaştırıyorsunuz” diye alkış vuruyorlar. 

***

Fuarı dolaşırken aklıma düştü. Acaba bölgesel ve ulusal çapta başlasak biz de şehrimizde benzer bir faaliyeti hayata geçirebilir miyiz? Benzer derken elbette Erzurum’da havacılık fuarı yapalım demiyorum. ‘Bünyeye uygun büyük bir organizasyon hayal edelim’ diyorum. 

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından organize edilen Tarım Fuarını bir kere gezmiştim. Bu fuar sayesinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçiler son teknolojiden haberdar oluyorlar, alet ve ekipmanları inceleme fırsatı buluyorlar. Civar illerden gelen üreticiler de ürünlerini teşhir fırsatı yakalıyorlar. Tebrik ve takdiri hak eden bu faaliyet ne yazık ki fazla yerel kalıyor, ulusal ve uluslararası ölçekte ses getirmiyor. Öyleyse muhtevası ve çapı farklı daha geniş kapsamlı etkinlikler planlamamız gerekiyor.

Bildiğim kadarı ile Şanlıurfa ve Bursa benzer bir fuara ev sahipliği yapıyor. Bir de Muğla Milas’ta Gıda ve Hayvancılık Fuarı tertipleniyor. GAP’IN Merkezi olan Şanlıurfa Tarım Fuarı için iyi bir adres. Geleneksel Hayvancılık ürünleri ve gıda sanayisi ile üretilecek ürünler konusunda Erzurum Kesinlikle Şanlıurfa, Bursa ve Muğla’dan daha isabetli bir merkez. 

Önerimizi tekrarlayalım; 

TÜRKİYE GIDA ÜRÜNLERİ FUARI

Yer: Erzurum

Paydaş İller: Erzincan, Bayburt, Kars ve Ağrı 

Tarih : 23 Temmuz (Daha önce önerdiğimiz 23 TEMMUZ EKONOMİ KONGRESİ ile eş zamanlı) 

Organizatörler :Valilik, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Sivil Toplum kuruluları. 

***

Madem Fuarın adını koyduk, içeriği hakkında da görüşlerimizi söyleyelim. Fuar derken elbette eski lunaparklı, halka atmalı faaliyetleri ihya edelim demiyorum. Tarım veya gıda ürünü imal eden makinelerini yan yana dizip teşhir edelim demiyorum. Birkaç gün cağ kebabı yiyip dağılalım da demiyorum. 

Yöresel ve ulusal gıda ve hayvancılık ürünlerinin profesyonel manada teşhir edildiği, tanıtıldığı, pazarlandığı bir etkinlikten söz ediyorum. Hatta zamanla bunun uluslararası boyuta taşınmasını, özellikle de Türk Cumhuriyetlerini, Ortadoğu ülkelerini ve Avrupa’yı içine alacak boyuta taşınmasını hayal ediyorum. Bunun mümkün olabileceğine inanıyorum.

Erzurum bunun için en ideal merkez. Ekonomik genetiği buna uygun. Hep altını çizdiğimiz hayvancılık ve buna bağlı sanayinin gelişmesiyle, gıda ürünlerimizin markalaşmasıyla, ENER’İN önerdiği gibi Erzurum’a HAYVANCILIK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİN kurulmasıyla bu şehir Türkiye’nin HOLLANDA’SI olmaya elverişlidir. Er geç Hayvancılık ve Gıda sanayisinin kalbi burada atacaktır. 

***

Diyelim ki niyet ettik, harekete geçtik, TÜRKİYE GIDA ÜRÜNLERİ FUARI’NIN kapılarını 23 Temmuz 2015’te Erzurum’da açtık. 

Hemen ilk etapta Türkiye çapında bir seferberlik başlatacağız. Öyleyse acil eylem planının ana hatlarını da verelim. İllerin Valiliklerine, Belediyelerine, Sanayi Ticaret Odalarına önce yazılar yazacağız. Sonra heyetler göndereceğiz. Gelin standınızı açın, gıda sanayii ürünlerinizi, organik ürünlerinizi, hayvancılık ve tarımda marka olmuş mahsullerinizi getirip teşhir edin. Müşteri bulun, pazarlayın. Tabi, asıl maharet üreticilerle, pazarlamacılarla ulusal ve küresel alıcıları buluşturmak. Böyle bir amacı gerçekleştirmek de müşteri ile alıcıyı, ürünlerin başında buluşturup, el sıkışmalarını sağlamak. Organizasyon bu kapsam, çap ve vizonda olursa amaç hâsıl olur. Yoksa hiç besmele çekmemek daha evladır. 

Ne diyeceğiz üretici ve aracı kuruluşlara; 

Ey Adana sen pamuk ve ürünlerini getir, şalgam suyunu teşhir et. Gelmişken bir köşe aç o nefis kebabından da ikram et. Afyon, sen maden suyunu,  sucuğunu, kaymağını kap getir. 

***

Akdeniz portakal, narenciye, acı biberini; Amasya elmasını, elma suyunu;  Ankara Nuh’un Ankara makarnasını, tiftik ürünlerini, Antep fıstığını, baklavasını, markalaşmış hayvancılık ürünlerini, tarım ürünlerini; Ayaş dutunu, dut ürünlerini; Ayvalık zeytinini, zeytinyağını; Balıkesir höşmerimi, tarhanayı, envai çeşit mahsullerini; Bayburt ketesini, Beypazarı kurusunu, ev baklavasını; Bingöl fıstıklı baklavasını, marka balını, vatanını getirsin teşhir etsin, pazarlasın. 

***

Bursa kestane ürünlerini, çeşit çeşit gıda mahsullerini, Çorum leblebisini, tarhanasını sergilesin. Denizli Horozunu getirip öttürsün! Susurluk ayranını köpürtsün. Erzincan tulum peyniri ile gelsin, kara üzümüyle havasını atsın. 

Ezine peynirini; Giresun fındığını ve ürünlerini, Gümüşhane o güzelim meyve sularını, kuşburnu sularını;Hatay Nar ekşisi, pekmez, el kırması zeytin,  künefe, içli köftesini; Isparta gül, gül reçelini; İzmir üzüm, incirini; Kalecik üzümünü; Karadeniz hamsi, kara-lahana ve ürünlerini; 

Kars kaşarını, balını, kaz etini; Kayseri sucuk, mantısını, Konya muhtelif ürünlerini, etli ekmeğini; Malatya kayısı ve binlerce ihraç ürününü;  Manisa mesir macununu; Marmaris çam balını;  Mersin cezeriyesini,tantunisini; Rize çayını; Safranbolu, safran, lokumunu; Tokat asma yaprağını, envaı türlü ürünlerini; Trabzon tereyağını, hamsi ürünlerini, sütlacını; Urfa kebap, çiğ köfte, isotunu; Van otlu peynirini; Zile pekmezini, pişmaniye, pestil, köme, helva, ezme, eriştesini…Erzurum’u söylemeye gerek var mı? Neyi varsa ev sahibi olarak başköşede...Tabi gıda sanayiinin marka ürünleri teşhir edilirken organik tarım ürünlerine de özel stantlar açılacak. 

***

Türkiye bir hayvancılık ve tarım ürünleri cenneti. İyi organize edilmiş bir fuarda bu ürünler teşhir edilirse muazzam bir tanıtım ve pazarlama faaliyetine imza atılmış olur. Böyle bir etkinlik, tekrar ediyorum, Erzurum’un ekonomik genetiğine uygundur. İyi netice almak mümkündür. Ürünlere bakıp “Arkadaş, bunları teşhir edeceğiz, pazarlayacağız derken büyük bir ‘Açıkhava Hapanı’ başımıza çıkarma” demeyin. Eğer çağdaş bir anlayış ve vizyonla kotarılırsa TÜRKİYE GIDA ÜRÜNLERİ FUARI küresel bir tanıtım ve pazarlama organizasyonu olabilir, zamanla… İki uçakla başlayıp, bugün bir numara olan Havacılık fuarı gibi…

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25