Yeni YÖK Vizyonu çerçevesinde, Atatürk Üniversitesinin Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi kapsamındaki en büyük ve önemli yatırımlarından olan DAG projesi, ilk ışığın alınacağı 2020 yılının sonunu iple çekiyor.
DAG’ın son durumu ve geldiği nokta hakkında bilgi veren proje koordinatörü, Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cahit Yeşilyapak, altyapı sisteminin tamamlanarak hazır hale getirildiğini belirterek, ana binanın da tamamlanma aşamasında olduğunu ve kısa sürede bitirileceğini söyledi.
Hava koşullarının 3 bin 170 metrede zor olduğunu, şartların müsaade ettiği ölçüde çalışmaların devam ettiğini ve bir aksilik olmaması halinde 2020'nin sonuna doğru ilk ışığı almayı planladıklarını aktaran Yeşilyaprak, şunları ifade etti:
“Şu an bölgemizde fiber, elektrik, su, internet ve iletişim kanallarını tamamlamış durumdayız. Bu şu anlama geliyor: DAG teleskobunun dışında irili ufaklı başka tür optik ekipmanlarda konuşlanabilecek ve yine gerçekleşecek iş birlikleri ile başka kurumlara da destek sağlayabilecek büyük bir altyapıyı kurmuş olduk.”
"DAG’ın Altyapısını Tamamladık"
Uzun uğraşlar ve yoğun çalışmalar sonucunda tamamlanan altyapının korunması gerektiğine vurgu yapan Proje Koordinatörü Yeşilyaprak, şöyle devam etti:
“Hem gökyüzünün hem de alt yapının korunması için orada herhangi bir bina yapılanmasına veya fazla sayıda insanın orada bulunmasına izin vermemeliyiz. Gözlem esnasında o ortamda insan varsa teleskop olumsuz etkileniyor. Bu yüzden çevrede bina ve insan yapılanmasının olmamasına özen gösteriyoruz.
Geçen yıl çelik konstrüksiyonunu ve kaba inşaatını bitirdiğimiz binayı bu yıl personelin de barınacağı şekilde tamamlayarak kubbeyi dışarıdan tamamen giydirerek örtüyoruz. Bu kış su, sızdırmazlık ve donma testlerini devam ettirerek tamamlamayı planlıyoruz. Teleskop için daha önce Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Çelik ile birlikte İtalya'ya giderek fabrika kurulumunu yerinde gördük ve onay verdik. Şimdi test aşaması başlayacak. Elektronik, mekanik, optik, takip ve yönlenme testleri yapılacak. Ardından bir lego gibi sökülerek ülkemize getirme aşamasına geçilecek. Bunun için beklediğimiz şey esasen kubbenin üstünün kapatılmasıydı. Kubbe kapatıldıktan sonra İtalya ve Belçika'dan gelen parçalar tekrar burada birleştirilecek. En son ise Rusya'dan teleskobun aynası gelecek ve sonunda ilk ışığı almaya başlayacağız.”
İleriye dönük birçok teleskop projesi olduğunu söyleyen Yeşilyaprak, “Kurulacak ulusal ve uluslararası ortaklıklarla çalışma alanımızı genişleteceğiz. Doğu Anadolu Gözlemevi cazibe merkezi haline geldi. Şimdiden bu tür girişim, altyapı veya teklifler var ancak kendi altyapımızı yüzde yüz bitirmeden ve atmosfer kalitemizi bizzat fiziki olarak göstermeden bunların çoğuna şimdiden evet deme niyetimiz yok” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin en büyük gözlemevi Erzurum’da yükselmeye devam ediyor
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının desteklediği ve Atatürk Üniversitesinin yürütücülüğünü üstlendiği, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 Vizyon projeleri arasında yer alan Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Projesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Türk bilim insanından umut veren çalışmaAtatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Alper, 2015 yılında başlattığı çalışmalar sonucu meme enfeksiyonu hastalığında tıp dünyasında heyecan uyandıran sonuçlara ulaştı.
ETÜ’lü milli güreşçiden ordular arası dünya şampiyonasında bronz madalyaErzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü 3. sınıf öğrencisi Adil Mısırcı, Ordulararası Dünya Şampiyonası’nda bronz madalyanın sahibi oldu.
Vakıf Okulları Öğretmenleri, 24 Kasım’da bir araya geldiAtatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla Atatürk Üniversitesi Özel Vakıf Okulları tarafından düzenlenen özel etkinliğe katıldı.
Rektör Hacımüftüoğlu: “Öğretmenler toplumumuzun en değerli yapı taşlarıdır”Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı.
Atatürk Üniversitesi’nde milli teknoloji atölyesi kurulacakTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim ve Toplum Başkanı (BİTO) Ömer Kökçam, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nu ziyaret ederek Milli Teknoloji Atölyesi kurulması planına dair iş birliği sürecini başlattı
- 11:31 - Güvenilir Sohbet Siteleri Arasında SohbetModa Farkı
- 11:30 - Almanca Eğitiminde Yeni Seçenek: Ertan Doğan’ın Modern Yaklaşımı
- 11:29 - "Evden Eve Nakliyat ile Taşınma Derdine Son"
- 11:28 - eSIM Cards: A Smarter Way to Stay Connected
- 11:27 - Laptop Fiyatları Artık Ulaşılabilir! En Güncel Fiyatlar Laptop.com.tr’de
- 11:25 - Bitki Besleme
- 10:22 - Aliye Nine’ye vefa
- 10:18 - Türk bilim insanından umut veren çalışma
- 10:15 - Erzurum Barosu’dan “Kadına yönelik şiddet” vurgusu
- 10:06 - Gümüş madalya almaya hak kazandı
- 10:03 - Kar üstünde cirit antrenmanı nefes kesti
- 09:56 - Erzurum’da 62 yaşındaki esnaf iş yerinde ölü bulundu
- 20:37 - Erzurum'da okulların tatili bir gün daha uzatıldı
- 19:19 - Türk Kızılay Erzurum Ekibinden Yolculara İkram Desteği
- 18:04 - Uzundere’de son 40 yılın en yoğun kar yağışı hayatı felç etti
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.