Bezmi Alem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde dün sabah çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden Erzurumlu şair ve yazar Ali Nar için Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi tarafından taziye mesajı yayınlandı.
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi adına yazılı bir mesaj yayınlayan Şube Başkanı M.Hanefi İspirli şunları söyledi;
“Edebiyatımızın ulu çınarlarından, kendi neslinin son büyük temsilcilerinden biri olan Erzurum’un yetiştirdiği; şair, yazar Ali Nar’ın vefatı hepimizi derinden üzmüştür.
Klasik ve modern Arapça'dan çevirileri de bulunan, Türkiye ve İslam dünyasının ilk bilim kurgu romanı “Uzay Çiftçileri"nin yazan Ali Nar 1986' kurduğu, “İslami Edebiyat" dergisi ile Türk Edebiyatı’ndaki yerinin iyice pekiştirdi.
Hayatını İslam ve O’nun paralelindeki bir edebiyat çizgisine vakfeden, bir çok esere imza atan ve hayatını da bu şekilde noktalayan merhum Nar’ın vefatı ile Erzurum ve Türk Edebiyatı bir büyük kayıp daha yaşadı.
Edirnekapı Mezarlığı'na defnedilen Ali Nar Hocaya Cenab-ı Hak’tan Rahmet, eş, dost ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.”
Ali Nar, 1938 Hasankale’de doğdu, ailesi 1950’de Yozgat-Sarıkaya’ya göçtü, 1953’te Kayseri İmam Hatip Lisesi’ne girdi; 1959’da Erzurum’da mezun oldu; aynı yıl İstanbul Yüksek İslam Enstitisü’ne girdi ve 1964’te buradan mezun oldu. Diyarbakır, Erzincan, İzmit ve İstanbul’daki İmam hatip liselerinde öğretmenlik yaptı, 1990’da emekli oldu. Dünya İslamî Edebiyat Birliği üyesi olup bu cemiyetin Türkiye temsilcisi idi.
İlk şiiri “Su” 1961’de, ilk kitabı “Fetih” 1975’te yayınlandı. Milli Gazete, Yeni Devir, Vahdet Dergisi gibi süreli yayınlarda makaleleri neşredildi. Klasik ve Modern Arapça’dan çevirileri de olan Nar, Türkiye ve İslam dünyasının ilk bilim-kurgu romanı olan Uzay Çiftçileri kitabının da yazarıdır. Bu eser Türk sinemasını da etkilemiștir.[2][3]
Fethullah Gülen'in de desteklediği Dinlerarası Diyalog'a karșı olan etkin yazarlardan biri olmuştur.[4] Kapsamlı eserlerinden biri Dinler Arası Diyalog Fitnesi adlı kitabıdır.[5][6]
Nar, 16 Temmuz 2015 tarihinde tedavi gördüğü Fatih Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çoklu organ yetmezliği sonucu hayatını kaybetti.[7] Cenazesi Edirnekapı Şehitliğine defnedilmiştir
Eserleri
Ali Nar’ın dinî, ilmî, edebi sahalarda telif ve tercüme eserlerinin sayısı elliyi aşkındır. Romanları Arapça’ya çevrildi, İngilizce yayın yapan uluslararası edebiyat dergilerinde kitapları tahlil edildi, bazı piyesleri yüzlerce kez sahnelendi.
Başlıca edebî telifleri arasında:
Fetih
Koro
Muhtar Kafası (Milli Türk Talebe Birliği ödüllü almıştır)
Porselen Dişli Demokrat
Ezan Donanması
İki Sonsuzda Gerilim
Kan Denizi
Ortadoğu Günlüğü
Anadolu Günlüğü (Türkiye Yazarlar Birliği ödülü almıştır)
Arılar Ülkesi
Uzay Çiftçileri
Dini ilmî telifleri arasında:
Kırk Hadisle Müslüman Kimliği
Hicret
İlm-i Kelam Dersleri
Cep ilmihali
Arapça’dan çevirdiği eserler:
Necib el-Kiylani’den Cakartalı Kız
Kuzey Kahramanları
Kara Gölge ve İlahî Nur’u
A. Ahmed Bâkesir’den Cihada Çağrı
Arapça’dan çevirdiği ilmî eserler arasında ise:
Said Ramazan el-Bultî’den Fıkhu’s-Siyre
Akaid Risaleleri
Abdülmecid Zindanî’den İman Yolu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.