Halk TV'de Serhan Asker'in sunduğu programda; Ümit Kaftancıoğlu anılıyor. İlgiyle izliyor ve duygu seliyle yıllar öncesine gidiyorum. Ardahan Hanak Koyunpınar köyünde doğan Ümit Kaftancıoğlu'nu Ardahan Lisesi'ndeki görevim esnasında tanımış ve kendisiyle çok yararlı uzun bir sohbet imkânı bulmuştum.Televizyonun henüz yaygın olmadığı yıllarda TRT radyodan akşam vakitlerine yakın 15 dakikalığına sunduğu "Gâhi Arzu, Gâhi Kamber; Öyle ya Her Âşığın Bir Âhı Var" programı keyifli bir ilgiyle nefes nefese dinlenir; òzellikle de köylerde radyolu evlerde toplanan kadın-erkek, büyük- küçük, hemen hemen herkes ertesi günü adeta iple çekerdi.
Ükemizde 12 Eylül öncesi yaşadığımız karanlık siyasi ortam neticesinde 11 Nisan 1980 günü küçük yaştaki kız çocuğunun gözü önünde bir cinayete kurban gitmıştı. Haberi duyunca oldukça üzülmüştüm. Maalesef sağdan-soldan değerli aydınlar hayatlarını kaybediyordu. Köy Enstitüsü mezunu aydın bir öğretmen ve TRT'de halk kültür değerlerinin yaşatılmasına yönelik programlar yapan bir yapımcı. Hikâye, roman ve denemeleri bulunan Ümit Kaftancıoğlu'nu rahmetle anıyorum.
Kars-Susuz Cılavuz Köy Enstitüsü mezunu Ümit Kaftancıoğlu'nun "Dönemeç" yine Ardahan'dan hemşehrisi ve aynı Köy Enstitüsü mezunu ve kendisini tanıma imkànı bulduğum önemli bir eğitimci rahmetli Dursun Akçam'ın "Kafdağı'nın Ardı" kitapları öncelikle köy çocuğu ve Köy Enstitüleri'nin devamı 6 yıllik ilköğretmen okulu çıkışlılarınca mutlaka okunmalı...Yoksul çocukluk yaşamlarının zorlu hikâyesini ve Kars Clavuz Köy Enstitüsü'ne gidişlerinin anlatıldığı bu kitaplarda kendimizi buluruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.