Çalıştayda küresel ölçekte rekabetçi bir yükseköğretim sistemine sahip olunması gerektiğini ifade eden Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Ülkemizin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olma hedefi dikkate alındığında bu hedefe ulaşabilmesi ancak nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan faktörü ile mümkün olabilir. Küresel ölçekte rekabetçi bir yükseköğretim sistemine sahip olunması gerektirir. Yükseköğretim alanındaki küresel gelişmelerle ilgili özellikle 2000’li yılların başından itibaren yükseköğretim kurumlarının sayılarında ve çeşitliliğinde artışlar öğrenme yöntemlerinde kullanılan yeni teknolojiler ve buna bağlı olarak çeşitlenen öğrenme yöntemleri ulusal ve uluslararası iş birlikleri öğrencilerin hareketliliği, mezunların istihdam edilebilirliği ve üniversitelerin sıralandırılmaları gibi konular artık yükseköğretim kurumlarının daha şeffaf, hesap verebilir ve her düzeyde daha fazla sorumluluk almalarını gerektiriyor.” dedi
“Bölgesel gelişmelerde üniversiteler ana aktörler”
Sürdürülebilir kalkınmada üniversitelerin büyük bir rol oynadığını vurgulayan Prof. Dr. Yekta Saraç, “Yeni YÖK olarak gerçekleştirdiğimiz birçok proje var. Küreselleşme uluslararası politik açılım açısından 21. Yüzyılın ilk çeyreğini tanımlayan en önemli kavramlardır. Türkiye hızla gelişen ve yükselen güçler kategorisinde değerlendirilen ülkeler küresel dünyaya hızla yayılan uluslararası çalışmaların gerektirdiği yerine getirme gayreti ile birlikte küreselleşmenin en önemli harcamalarından biri olan bölgesel bağları ve bölgesel kalkınmayı da geliştirmeyi ve bu alanda entegrasyon sağlamayı da önemle hedeflemektedirler. Sürdürülebilir kalkınmada üniversitelerin oluşturduğu etki sadece kendi bulundukları çevreye değil yakın coğrafi bölgelere de hızla yayılmaktadır. Üniversitelerin hem küresel gelişmeleri takip ederek küresel olma hem de bölgeyle bağlantı kurarak bölge sorunlarına odaklanarak bölgesel olma eğilimleri ortaya çıkmaktadır. Üniversiteler bölgesel ekonomiye ve sosyal yapıya etkilerinin artırılması günümüzde 3. Misyon ve 3. Rol olarak tanımlanıyor bu kavram son 10 yılın ortaya çıkardığı ciddi bir bakıştır. Ana hedef olarak sunulan bilgi deneyim ve uzmanlık karşılıklı yararlılığa dayalı olarak araştırılması uygulanması ve paylaşılmasını ifade ediyor. Yani bölgesel gelişmelerde üniversitelerin ana aktörler olması günümüzde bekleniyor bu bağlamda olmak üzere bugün burada 14 ilimizin 15 üniversitesi DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Yerel Kalkınma Ajansı ile birlikteyiz. Yükseköğretim Kurulu olarak bu 15 üniversite ve 6 bine aşkın öğretim üyemizle birlikte ortak akıl, etkileşim ve iş birliği başlıkları çerçevesinde sürdürülebilir bölgesel kalkınma adına projelerimizi geleceği ön görmek görebilmek adına analiz ve sentezleri ortaya koyma çalışmalarının daha planlı daha kapsamlı ve daha aşk ve şevkle sürdürülebilir kararlılığımızı da ifade etmek için buradayız.” diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise, “DAP üniversiteler birliği olarak önemli çalışmalar yürüttük bu çalışmaların sonucu olarak da biz Atatürk Üniversitesi olarak bölgede ki diğer üniversitelerle nasıl iş birliği yapabiliriz konusunda yoğun çalışmalar yürüttük ve bu çerçevede ortak çalışmalar yapma konusunda hem fikir olduk. Ülkelerin gerek sosyal kültürel gerekse ekonomik gelişimlerini etkileyen çok sayıda ki değişkenlerden biriside eğitim öğretim kurumlarıdır. Bu sebepten ortak akıl, etkileşim ve iş birliği konularında görüşmelerimiz olacak” dedi.
Çalıştayın ikinci oturumunda ise Bilimsel Teşvik ödülleri ve Akademik giysi töreni yapılacak.
ÜNİDAP DAP Bölgesi Üniversiteler Birliği Çalıştayı Saraç başkanlığında yapıldı
Doğu Anadolu Projesi Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) Çalıştayı Erzurum Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığında gerçekleşti.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ETÜ Türkiye Judo Şampiyonası’na damga vurduErzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ), Emre Yazgan Spor Toto Türkiye Judo Şampiyonası’nda 2 altın ve 1 gümüş madalya kazanarak büyük bir başarıya imza attı.
KUDAKAF’25 için paydaş üniversitelerin rektörleri Atatürk Üniversitesinde bir araya geldiKuzeydoğu Anadolu Bölgesel Kariyer Fuarı (KUDAKAF’25) için hazırlık toplantısı Atatürk Üniversitesinde gerçekleştirildi.
Yaşam boyu öğren, yaşam boyu tazelenErzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) bünyesinde hayata geçirilen “60+ Tazelenme Üniversitesi” tanıtım programı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
ETÜ kapısını 60 yaş üzeri öğrencilere açıyorErzurum Teknik Üniversitesi, “60+ Tazelenme Üniversitesi” programı ile kapılarını 60 yaş ve üzeri öğrencilere açıyor.
- 18:38 - KGK, İzmit’de Basın Onur Günü’nü kutladı
- 18:26 - ETÜ Türkiye Judo Şampiyonası’na damga vurdu
- 18:10 - KUDAKAF’25 için paydaş üniversitelerin rektörleri Atatürk Üniversitesinde bir araya geldi
- 18:05 - MHP heyeti Aşkale’ye çıkarma yaptı
- 18:02 - Erzurumspor’da 3 oyuncu Kelkit yolcusu
- 17:59 - DAP, 2025 yılında 73 projeyi destekleyecek
- 17:55 - Çocuklar mutluluktan uçtu
- 17:49 - Kick Boks kervanı Antalya yollarında
- 17:45 - Servis aracı ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı
- 11:56 - Afetzede çiftçilere gübre desteği
- 11:15 - Erzurum’da “Halk Hikayeciliği” yaşatıldı
- 11:11 - Dik ve eğimli yamaçlarda çığ tehlikesi
- 11:06 - DSİ, Erzurum’da suyun gücünü yatırıma dönüştürüyor
- 11:03 - Erzurum Gençlik Spor Voleybol Kulübü deplasmandan 3 puanla dönüyor
- 10:57 - Bağımsız kamu sendikaları platformu kuruldu
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.