2015 döviz alanın çok kazanacağı bir yıl olmayacak. Bu yıl sonunda dolar kurunun bile yılı 2.30-2.40 TL civarında bitireceğini düşünüyorum. Türk vatandaşının en çok sevdiği ama hesabını hiçbir zaman yapamadığı altını da yatırım aracı olarak düşünmeyin. İlla döviz alacaksanız, dolar alın, euro almayın.
AKŞAM Gazetesi yönetimi benden 2014 yılı sonu ve 2015 yılı beklentilerime dayanarak bazı yatırım sorularını cevaplamamı istedi. Tabii aslında sorular okurlarımızın soruları! Şimdi önce cevabı çabuk verilebilecek şeylere hemen cevap vereceğim. Ama bugün sonra da daha fazla analiz gerektiren konulara ışık tutup, yarın da tüm yatırım araçlarının durumunu analiz edeceğim. Toplum tasarrufumuzu nasıl tutalım, döviz, TL, gayrımenkul, hisse senedi yatırımı, banka mevduatı, tahvil, bono, fon ve altın gibi çok sayıda alternatiften hangileri önümüzdeki bir yıllık dönemde en iyi yatırımdır gibi sorular soruyor. Hepsine cevap vereceğiz. Hemen söyleyeyim ki, birincisi 2015 yılı döviz alanın çok kazanacağı bir yıl olmayacak. Bu yıl sonunda dolar kurunun bile yılı 2.30-2.40 TL civarında bitireceğini düşünüyorum. Nedenlerini de anlatacağım. İkincisi Türk vatandaşının en çok sevdiği ama hesabını hiç yapamadığı altını da yatırım aracı olarak göz önüne almayın. İlla döviz alma aşkınız varsa, veya döviz borcunuz varsa da yani illa döviz alacak iseniz de, dolar alın, euro almayın. Çünkü dolar eurodan bu yıl da daha değerli olacak. Yukarıda listelediğim diğer yatırım araçlarını da analiz edebilmek için şimdi biraz piyasa gelişme tahmini yapmamız gerek. Önce riskleri ve olası olumlu gelişme beklentilerini analiz edelim. Yarın ise 'ben ne tür yatırımlar yapardım' diyerek yatırım alternatiflerini tek tek ve açık seçik aktaracağım.
TÜRK LİRASI EROZYONU YAKINDA DURACAKTIR
Peki bu ülkede dolar-TL kuru nasıl patlar? Son otuz yılı düşünürsek eskiden kamu borçlanması faizleri uzun dönemde en yüksek getiriyi sağlardı. Şimdi global kriz döneminde kur hareketi yüksek. Süreç incelenirse 1994 ve 2001 yıllarında ve 2009 global kriz döneminde ve 2013 Aralık döneminde olduğu gibi ülkemizde önce siyaset gerilir, sonra da yabancılar çıkışa geçerler, bu da TL’nin değerini hızla düşürür, bu düşüşü önlemek için Merkez Bankası faizleri yükseltmek zorunda kalır, yüksek faiz ortamı da reel büyümeyi frenler ama bir süre içinde de yabancıların fonları yeniden geri gelmeye başlar, zaman içinde kur durulur ve enflasyon yeniden düşerdi. 2013 sonu ve 2014 başında da bu tür bir durum yaşandı.Ama bu yıl değişik olacak. Bugün elinde TL tutan için de eğer kur zirveye çıkmadan evvel döviz alabilmişse bu kurtuluş ve kâr ortamı demektir, çünkü kısa bir süre sonra TL erozyonu duracaktır ve ülke enflasyonu da düşecektir. Merkez Bankası da müsait ortam yakaladığında TL faizini nominal ve reel olarak düşürecektir.
BEKLENTİMİZ NASIL?
Ama bu arada hatırlayalım. Şu anda ülkemizde reel faizin nerede ise sıfır olduğunu da söyleyelim. Yani piyasa faizi ile enflasyon kabaca eşdeğerdir. Bu durumda TL yatırımının reel yani enflasyon ayıklanmış getirisi sıfır olabilir. Şimdi kendimize sormamız gereken soru, önümüzdeki 2015 yılının bütününde iç siyasi gerilim beklentimiz var mı? Var ise TL riskli demektir.
Yabancı sorun görmüyor fon girişi hızlanıyor
Ben Türkiye’de 2015 içinde yabancıların iç siyasi sorun görmediklerini ve bu nedenle ve geçmişte ülkemizi en zorlanacak beş ülkeden biri olarak listeye almış olmalarına rağmen, 2015 yılında tersine ülkemize fon girişinin hızlandığını görmekteyim. Ama bir de vatandaşın kafasındaki dış âlem riskleri var. Bunların başında ABD Merkez Bankası FED’in ABD faizini erkenden ve yüksek dozda yükseltmesi sonrası ülkemizdeki yabancı fonların yeniden dışa çıkması olasılığı. Benim bugün gördüğüm kadarıyla ABD Merkez Bankası faizleri erkenden ve hızla artıramaz. Çünkü kasım ayında gerçekleşen tüm ABD verileri konut sektöründe zayıflığın önemli boyutta devam ettiğini ve ABD’de FED’i harekete geçirecek olan yeni kriterin, yani yüzde 2 düzeyinde enflasyonun tersine azaldığını, düştüğünü göstermekte.
3. çeyreğe kadar rahatız
Bu durumda FED faizleri 2015 yılının ikinci yarısında hatta 2015 son çeyreğinde ancak ellemeye başlar ve de ancak ufak ufak faiz artışı yapar. Dolayısıyla 2015 üçüncü çeyreğine kadar bu konuda rahatız. Zaten petrol fiyatları her yerde olduğu gibi ABD enflasyonunu da düşürüyor.
Petrol fiyatları yeniden artarsa?
TABİİ bir de düşünmemiz gerek petrol fiyatlarının geleceği! Bugün petrol 50 dolar varil başına değerini zorluyor ama ya 2015 ortasında yeniden yükselirse ne olur? Bu durumda ABD faizi daha erken ve daha fazla artırabilir. Bekleyip de görmemiz gereken bir şey bu! Şu anda petrol fiyatı artacak diye bir ön delil yok. Demek ki yarın döviz dışındaki TL cinsi alternatif yatırım araçlarını analiz etmemiz gerekiyor, bunu da yapacağız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.