Tarımsal Kalkınmada Öncü Olmak
Geçen haftaki yazımda Erzurum’un tarım ve hayvancılık potansiyeli üzerinde durmuş, Tarım Kredi Kooperatiflerinin şehir ve ülke kalkınmasındaki önemini vurgulamıştım.
Şehir meselelerine duyarlı Profesör dostum telefon ederek ufkumu açan tespitlerini paylaştı benimle. Sözü kendisine bırakıyorum:
“Tarım kredi kooperatiflerinin kredi kullandırma oranının artması çok önemli. Kuruluşun bu yöndeki bilgilendirmesini okuyunca membun oldum. Özellikle Erzurum gibi hayvancılık merkezleri için kredilendirmede pozitif ayrımcılık yapılması fikrini destekliyorum.
Küçük çiftçinin, hayvancının, sütçünün, arıcının, tatlı su balıkçısının yaygın şekilde ve süratle örgütlenmesi çok önemli. Bu açıdan baktığımda Kamu önderliğindeki kooperatifleşmenin güzel, başarılı bir örneğini teşkil eden Tarım Kredi Kooperatifleri Birliğine özel bir anlam yüklüyorum. Altını çokça çizdiğin yüksek teknolojiye dayalı hayvancılığın, gıda sanayiinin gelişip, kök budak salması, önce şehri sonra ülkeyi ve dünyayı doyuracak düzeye ulaşması TARIM SANAYİ BÜTÜNLEŞMESİYLE mümkün. Bunun için kooperatifleşme bulunmaz bir fırsat. Bu konuda birçok bilimsel yayın inceledim, bilim de böyle söylüyor, dünyadaki uygulamalar da bunu gösteriyor.
Bir elin nesi var, iki elin sesi var, gerçeğini en iyi üreticimiz bilir. Kaldı ki kooperatifleşme iki elin sesi değil, onlarca, yüzlerce elin güçlü, etkili çığlığı demek.
Tedarik, nakliye, depolama, satış zincirinde tekelleşen, mali güçleriyle çiftçinin ürününü bir yıl öncesinden kapatan kapitalist yapılarla üreticinin rekabet edebilmesinin ilk ve en güçlü adımı kooperatifleşmenin desteklenmesidir.
Başka türlü, küçük üreticiye alım ve fiyat garantisi veren market zincirleri ile başa çıkmak mümkün değil.
Üyelerine uygun şartlarda tohum, ilaç, yem temin eden, ürününü tarladan, ahırdan, mandıradan değerinde raflara taşıyan sistemin tesisi kooperatifleşme sayesinde kolaylaşır diye düşünüyorum. İlgili bakanlıkların bu husustaki gayretlerini çok anlamlı buluyorum. Bu husustaki her desteği, teşviki yğrekten alkışlıyorum.”
Bu güzel sohbeti, şu isabetli soruyla noktaladı hocamız: "Örgütlenmeyen, gücünü, imkânlarını birleştirmeyen ziraatçının, küçük aile işletmelerinin üretim, pazarlama, markalaşmada başarılı olması mümkün mü?"
Vahdet Nafiz Aksu'nun kaleminden: 'Tarımsal Kalkınmada Öncü Olmak'
Gazeteci Yazar Vahdet Nafiz Aksu yazdı....'Tarımsal Kalkınmada Öncü Olmak'İşte o yazı
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Erzurum’da ‘’Şiddetle mücadelede el ele’’ programıErzurum’da “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında farkındalık programı düzenlendi.
Prof. Dr. Eroğlu TGCD'nin yeni başkanı olduTürk Göğüs Cerrahisi Derneğinin (TGCD) Olağan Genel Kurulu gerçekleştirilirken Prof. Dr. Atilla Eroğlu, başkanlığa getirildi.
Erzurum’da ‘Nesilden nesile öğretmen buluşmasıErzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Palandöken Gençlik Merkezi Cumhuriyetimizin 101. yılında “Nesilden Nesile Öğretmen Buluşması” ile anlamlı bir projeye imza attı.
- 18:04 - Uzundere’de son 40 yılın en yoğun kar yağışı hayatı felç etti
- 15:48 - Büyükşehir’in kar timleri iş başında
- 15:45 - Erzurum’da ‘’Şiddetle mücadelede el ele’’ programı
- 15:42 - Erzurum kara teslim oldu
- 15:38 - ETÜ’lü milli güreşçiden ordular arası dünya şampiyonasında bronz madalya
- 15:35 - Prof. Dr. Eroğlu TGCD'nin yeni başkanı oldu
- 15:31 - Erzurum’da ‘Nesilden nesile öğretmen buluşması
- 15:27 - Okulda güreş salonu açtılar
- 15:22 - Çalışma hayatına nefes aldıracak Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Programı (NİYEP) Türkiye’de ilk kez ETSO’da imzalandı
- 14:54 - Altın Kelepçeler: Geleneksel Dokunuşla Modern Stil
- 14:52 - Enerji Tasarrufu ve Performans İçin Bosch Çamaşır Makinesi Bakımı
- 13:32 - Dive into Adventure with Unblocked 76 Games on Symbaloo
- 13:31 - MacBook Tamiri: Hızlı ve Güvenilir Hizmetin Adresi ElmaDükkanı
- 13:30 - UV Soğuk Transfer Etiket: Markanızın Kimliğini Güçlendirin!
- 12:58 - Vali Mustafa Çiftçi’nin davranışı yürekleri ısıttı.
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.