• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Erzurum -1 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 11 °C

Varil Pompası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Varil Pompası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Varil Pompası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Varil pompası, sanayi ile ilgili işletmelerin yaygın bir şekilde kullandıkları araçlardan biridir. Bu pompalar atık yağ, mazot, asit, akaryakıt, boya, solvent ve başka kimyasallar gibi akışkanların transferlerinde kullanılmaktadır. Transferin herhangi bir sorun olmadan ve istenilen miktarda aktarılmasını sağlamaktadır. Varil pompası transferi sağlanacak maddeye göre farklı şekillerde tasarlanmakta, manuel ve mekanik olmak üzere iki çeşitte üretilmektedir.

Varillerdeki maddeleri eğme ya da devirme yoluyla istenen miktarda aktarmak zor olabilmektedir. Varil pompası kullanılmadan aktarma yapıldığında aktarılan kimyasallar boş yere harcanabilmektedir. Bu nedenle sıvı maddeyi ve akışkanları bu tarz problemler oluşmadan aktarmak gerekmektedir. Böylece transferi yapılmak istenen ürünler ziyan olmamakta ve çevre de temiz kalabilmektedir. Birçok sektörde birbirinden değişik akışkan maddenin aktarılması amacıyla varil pompası kullanmaktadır. Bunun sektörlere getirisi ise verimli ve hızlı bir iş, sağlıklı ve güvenli bir ortamdır.

Varil Pompası Nedir?

Varil pompası akışkan ve sıvı maddelerin kapalı kaplardan transfer edilmesi için tasarlanan bir araçtır. Uzun borulu pompalar varil pompası olarak isimlendirilmektedir. Transfer, aktarım yapılmak istenen akışkanın bulunduğu kapalı kaba bu pompa borusunun daldırılmasıyla yapılmalıdır. Varil pompaları pompa borusu ve pompa gövdesinden oluşmaktadır. Boru varilin içerisine konulmakta ve varilin içindeki sıvının pompa gövdesine aktarılmasını sağlamaktadır.

Varil pompalarının diğer pompalardan başlıca farkı pompa motorunun akışkanın dışında kalmasıdır. Varilin içerisinde kalan borunun ucunda fan bulunmaktadır. Bu fan motorun hareket ettirmesiyle dönmekte ve bunun sonucunda boşaltım aşaması başlamaktadır. Varil pompaları kullanılan akışkan maddenin yapısı, malzeme özellikleri ve debi ihtiyacı gibi faktörlere göre değişkenlik gösterebilmektedir. İşletmelerin bu araçları seçerken kullanışlı olanına dikkat etmeleri gerekmektedir. Kullanılacak akışkan madde yanıcı, aşındırıcı ve parlayıcı özellikte olduğunda hava motorlu ya da ex-proof elektrik pompa seçilmesi tavsiye edilmektedir. Varil pompası seçiminde malzeme uyumluluğu ve sızdırmazlık özelliğine dikkat edilmelidir.

Varil Pompası Ne İşe Yarar?

Endüstriyel işletmeler atık yağ, mazot, asit, akaryakıt, boya, solvent ve başka kimyasal ürünlerin oldukça büyük bir bölümünü genel olarak varil, bidon ya da IBC tanklarla satın almaktadır. Bunların içerisinde yer alan maddeler genel olarak bidonlardan ya da konteynerlerden transfer edilmektedir. Bu maddeler tek seferde kullanılmak istendiğinde varil devrilerek aktarılmaktadır. Ya da varillerde yer alan maddeleri eğmeleri gerekmektedir. Bu yöntemler oldukça zordur ve istenilen miktarın aktarılmamasına sebep olabilmektedir. Ayrıca bunların sonucu riskli olabileceği gibi ürünün ziyan olmasına ve çevrenin kirlenmesine de yol açabilmektedir. Daha ileri boyutlarda ciddi sağlık sorunlarıyla da karşılaşma riski bulunmaktadır. Bu nedenle işletmelerin kimyasal madde aktarımı sağlarken yaşanabilecek riskleri azaltmak ya da ortadan kaldırmak için varil pompası kullanmaları gerekmektedir.

Varil pompası kullanımı güvenli ve rahat olduğu kadar süreci de hızlandırmaktadır. Ayrıca kimyasal maddeler her zaman tek seferde kullanılamamakta, kalan kısım depolama alanlarında muhafaza edilmektedir. Varil pompası kullanılarak aktarım yapılması bu noktada da doğru bir yöntem olarak kabul edilmektedir.

Varil Pompası Kullanım Alanları

Varil pompası; kullanılan alanın sağlıklı, güvenli ve hijyenik olması bakımından oldukça önemli bir araçtır. Bu özellikleri nedeniyle pek çok alanda kullanılmaktadır. Genel olarak endüstriyel işletmeler tarafından sık bir şekilde kullanıldığı bilinmektedir. En çok tercih edildiği alan ise akaryakıt sektörüdür. Bunun yanı sıra kimya, petrokimya, enerji santrali, çimento, demir-çelik, rafineri, gıda, ilaç, kozmetik, boya ve arıtma sektörlerinde de varil pompası kullanılabilmektedir.

Varil pompası genellikle asidik, parlayıcı, yanıcı, bazik, korozif ve alkali gibi akışkan maddelerin yer aldığı kaplarda kullanılmaktadır. Ancak bunların yanı sıra çikolata, bal, reçel, macun, krem, boya, jöle, tutkal ve şampuan gibi akışkanların aktarımında da yararlanılmaktadır.

Varil pompalarının kimyasal maddelerin türü ve kullanılacak alana göre seçilmesi gerekmektedir. Gıda sektöründe yararlanılmak istendiğinde hijyenik ve paslanmaz türünün kullanılması tavsiye edilmektedir. Varil pompalarında en önemli parça vakum oluşturmayı sağlayan motordur. Yanıcı ya da patlayıcı akışkanların bulunduğu sektörlerin exproof motora sahip olan bir varil pompası kullanmaları gerekmektedir. Böylece yaşanabilecek tehlikeli durumların önüne geçilebilmektedir.

Varil Pompası Nasıl Kullanılır?

Varil pompasının öncelikli olarak kullanım amacı kimyasal maddelerin yalnızca gerektiğinde kullanılmasını sağlamasıdır. Bu araç pompa borusu ve içerisinde bulunan pompa gövdesi olmak üzere iki farklı bölümden oluşmaktadır. Varilin içine daldırılan boru, akışkan maddelerin varil üzerine yerleştirilen pompa gövdesine iletilmesine yaramaktadır. Gövde içindeki çark, motorun sağladığı hareketle dönmekte ve pompa borusu girişinde vakum oluşmaktadır. Bu vakum aracılığıyla varildeki akışkan madde çekilmekte ve pompa çıkışına ulaşmaktadır.

İşletmeler varil pompası seçerken doğru motor tipi, pompa serisi ve ana pompa tipine dikkat etmelidir. Bunun yanı sıra pompanın kullanım alanı ve hangi amaçla kullanılacağı da göz önüne getirilmelidir. Aktarımı yapılmak istenen sıvı yanıcı ya da patlayıcı olduğunda patlamaya dayanıklı ya da hava tahrikli motorun seçilmiş olması oldukça önemlidir. Aktarılmak istenen maddenin ziyan olmaması, çevre güvenliği ve hijyeni için doğru vakum pompasının seçilmesi ve işlevine uygun bir şekilde kullanılması oldukça önemlidir.

Endüstri sektöründe 30 yıla yaklaşan tecrübe ve donanımı ile hizmetlerini sürdüren TPM Mühendislik, günümüz rekabet şartlarına uyum sağlamak ve verimliliğini artırmak isteyen tesisleri işlevsel ürünler ile buluşturmaktadır. Endüstri alanında geniş bir yelpazeye hitap eden TPM Mühendislik, asbest içermeyen sızdırmazlık elemanları gibi birçok ürünün ülkemizde yaygınlaşmasına öncülük etmiştir.

TPM Mühendislik güvencesi ile zaman, enerji, duruş ve işgücü kayıplarını en aza indirerek sektördeki yerinizi büyütebilirsiniz. Püskürtme sistemleri veya varil pompası gibi ürünler hakkında bilgi sahibi olmak, tesislerinizi yenilikler ile buluşturmak için TPM Mühendislik ile iletişime geçebilirsiniz.

 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25