Net asgari ücretin bugünden itibaren bin 300 TL’ye yükseltilmesi, sadece asgari ücretlileri değil tüm çalışanları etkileyecek. Memur ve işçi olarak çalışan herkesin ücretlerine ilave olarak ödenen 90.11 lira tutarındaki Asgari Geçim İndirimi (AGİ), 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren aylık 123.43 liraya yükselecek. Böylece, tüm çalışanların maaşlarında normal artışların yanı sıra AGİ’den dolayı en az 33 lira 32 kuruş artış yaşanacak. Çocuk sayısına göre bu tutar daha da artacak. 2015 yılında hem çalışanlar hem de emekliler bazı iyileştirmeler yaşadı. İki genel seçim nedeniyle asgari ücretliler normalde 2016 yılında yüzde 12-15 aralığında artış alabilecek iken, net yüzde 30 oranında artış elde ettiler. SSK ve Bağ-Kur emeklileri 2016 yılından başlamak üzere 100 lira seyyanen zam aldılar. Aylığı bin liranın altındaki SSK ve Bağ- Kur’lular ayrıca 2015’in temmuz ayında 100 lira daha ilave artıştan yararlandılar. Bin lira ile bin 100 lira arasında olan emekli aylıkları da bin 100 liraya tamamlandı. Memur emeklileri da 2015’in eylül ayından itibaren 100 lira seyyanen artıştan yararlandılar. Memurlar ise 2015’te yapılan toplu sözleşmede yüzde 6+5 oranında artış elde ettiler.
Net asgari ücretin bin 300 liraya çıkacak olması, Asgari Geçim İndirimi yoluyla tüm çalışanlara yansıyacak. Çünkü, kaldırılan vergi iadesinin yerine 1 Ocak 2008’den itibaren yürürlüğe giren AGİ, her yıl asgari ücrete göre tespit ediliyor.Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yer alan işçi ve işveren temsilcileri bu sene ortak açıklama yaparak gelir vergisi dilimindeki artış dolayısıyla yılın ilerleyen aylarında ücretlerde yaşanan aşınmayı önlemek için hükümetten önlem almasını istediler. Hükümetin kararının da önümüzdeki günlerde belli olması gerekiyor. Çalışma Bakanı Süleyman Soylu da önceki gün Başbakan Davutoğlu’nun talimat verdiğini, vergi dilimi konusunda Maliye Bakanlığı ile çalışacaklarını söylemişti.
ÜCRETLERDE GENEL ARTIŞ BEKLENİYOR
Asgari ücretteki yüzde 30’luk artışın genel ücret seviyesinde de bir artış sağlaması bekleniyor. Örneğin, 2015’in ikinci yarısında net asgari ücret bin lira iken ücreti bin 100-bin 200 lira olanların ücretinin bin 300 liranın üzerine çıkarılması kaçınılmaz olacak. Özel sektörün de genel maaş dengesini korumak için mecburen artış yapmasının gerekeceği belirtiliyor.
TOPLU SÖZLEŞMEDEN EMEKLİ MEMUR DA YARARLANACAK
Emekli memur aylıklarında yapılan artışlar da toplu sözleşmeyle belirleniyor. Dolayısıyla, memurlara yapılan artışların aynısı emekli memur aylıklarına da aynen yansıtılacak. Onlar da önce enflasyon farkı, ardından da yüzde 6 oranında artıştan yararlanacaklar.
EN DÜŞÜK İŞÇİ EMEKLİ AYLIĞI 138 TL ARTACAK
İşçi emeklilerinin aylıkları normalde sadece enflasyon oranında artıyor. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’daki (GSYH) artıştan yararlanamadıkları için işçi emeklilerinin aylıklarının alım gücü zamanla azalıyor. Önceki yıllardan farklı olarak bu sene enflasyona ilave olarak seyyanen zam alacaklar. Eğer aralık ayında enflasyonda gerileme olmazsa işçi emeklileri ocak ayında en az yüzde 3.49 oranında artacak. Pazartesi günü açıklanacak aralık ayı enflasyonu son 12 yılın 3’ünde azaldı, 9’unda arttı. Artan yıllardaki ortalama artış yüzde 0,40 olarak gerçekleşti. Eğer bu sene aralık ayında da bu oranda bir artış olursa işçi emeklilerine ocak ayında yapılacak zam yüzde 4.04’e ulaşacak. İşçi emeklilerinin 100 liralık seyyanen zammı ise maaşlarına, enflasyon farkı hesaplandıktan sonra ilave edilecek.
1.238 TL’YE YÜKSELECEK
Eğer seyyanen zam önce ilave edilip sonra enflasyon farkı hesaplanmış olsa 4 lira daha fazla artış yapılması söz konusu olacaktı. En düşük emekli işçi aylığı enflasyon artışı ve seyyanen zam ile birlikte 138 lira artarak bin 100 liradan bin 238 liraya yükselecek.
MEMURA ÖNCE ENFLASYON FARKI SONRA % 6 ZAM
Memur sendikaları ile hükümet arasında bu yıl gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde 2016’nın ilk yarısında yüzde 6, ikinci yarısında yüzde 5, 2017 yılında ise yüzde 3+3 oranında artış yapılması kararlaştırıldı. Memur maaşlarına, 2015 yılının ikinci yarısında enflasyon yüzde 3’ü aşarsa, enflasyon farkı ödenecek. Ka sım ayı itibarıyla yılın ikinci yarısında enflasyon yüzde 3.49 olarak gerçekleştiği için aralık ayı enflasyonu sıfır düzeyinde kalır veya düşmezse, memur maaşlarına ocak ayında öncelikle yüzde 0.49 oranında enflasyon farkı verilecek. Bu enflasyon farkının üzerine de yüzde 6 oranında artış yapılacak
BAĞ-KUR EMEKLİSİNE ÜÇLÜ ZAM
Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden Bağ- Kur emeklileri ocakta üç ayrı artıştan yararlanacaklar.
1- En az yüzde 3.49 olmak üzere, enflasyon oranında artıştan yararlanacaklar.
2-100 lira seyyanen zam alacaklar.
3- Çalışmaya devam eden emeklilerden yapılan yüzde 10’luk Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi kaldırılacak. Üçlü artışla aralıkta bin lira aylık alan bir Bağ-Kur’lunun eline geçecek para ocakta yaklaşık 240 lira artacak.2015 yılında bekâr bir işçi ya da memur olmak üzere tüm ücretlilere, aylık maaşının dışında ödenen AGİ tutarı 90.11 lira oldu. 2016 yılında ise bekâr bir ücretlinin alacağı AGİ tutarı 123.43 liraya çıkacak. AGİ’den dolayı aylık artış 33.32 lira olacak. Eşin çalışıp çalışmaması ve çocuk sayısına göre alınan AGİ tutarı değişiyor. 2015 yılında eşi çalışmayan dört çocuklu bir ücretli 153.19 lira AGİ alırken, 2016 yılında bu rakam 56.65 lira artarak 209.84 liraya çıkacak. İşverenleri hiç maaş artışı yapmasa dahi, asgari ücretin üzerinde ücret alan işçilerin eline geçen para da bu aydan itibaren 33 lira 32 kuruş artacak.
2 ÇOCUKLU İŞÇİ AYDA 24.69 TL FAZLA PARA ALACAK
Asgari ücret görüşmelerinde asgari ücretin vergi dışı bırakılması konusundaki pazarlık bu yıl da devam etti. Hükümetin bu konudaki kararını önümüzdeki günlerde vermesi bekleniyor. AGİ’de artış yapılırsa, örneğin halen 4 çocuklular için geçerli olan sıfır verginin 2 çocuğa indirilmesi söz konusu olabilecek. Böylece, eşi çalışmayan 2 çocuklu bir işçi ya da memurun eline ayda 24.69 lira daha fazla para geçebilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.