• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Erzurum -5 °C
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara -1 °C

YGS'de hayat kurtaracak ipuçları TIKLA

YGS'de hayat kurtaracak ipuçları TIKLA

Üniversiteye girişin ilk adımı olan YGS sınavı yarın yapılacak. YGS'ye girecek olanlar için hayat kurtaracak ipuçları...

Üniversiteye giriş sınavlarının ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yarın yapılacak.

Bu yıl sınavlara girecek gençler rekor kırdı. Tam 2 milyon 86 bin 87 genç üniversiteli olmak için bu sınavlarda yarışacak. Gençlere Türkçe, Temel Matematik, Fen ve Sosyal Bilimler olmak üzere 4 ayrı testten toplam 160 soru yöneltilecek. Her testte 40 soru yer alacak.

Bu sınavda 6 farklı puan türünden 140 ve üzerinde puan alan adaylar YGS'nin ilk barajını aşmış olacak. Bu gençler açıköğretim ve önlisans programlarını tercih edebilecek. 140 barajını aşamayanlar eğer mesleki ve teknik lise mezunu değilse tercih yapma hakkına sahip olmayacak.

YGS'deki 6 puan türünden birinde 180 ve üzerinde puan alan adaylar ise önümüzdeki haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) katılabilecek. Yükseköğretim kurumlarının lisans programları için gerçekleştirilecek 5 oturumlu bu sınavlarda da 12 puan türünden birinde 180 ve üzerinde puan alanlar tercih hakkına sahip olacak.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) iki tane baraj puanı bulunuyor. 140 ve 180 baraj puanları. Sınav sonucunda yapılacak puan hesaplamasında adayların YGS'nin 6 puan türünden birinde bu puan barajlarını aşması gerekecek. Her puan türünde puanların en küçüğü 100, en büyüğü de 500 olarak hesaplanacak.

YGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Her biri 40'ar sorudan oluşan Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testlerinden ortalama 4'er net olmak üzere toplam 16 nete çıkarabilen YGS'nin ilk barajı 140 puanı aşacak.
 Önümüzdeki haziran ayında girilecek Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) da 32 net çıkaran katılabilecek. Bunun için de 4 testten ortalama 8'er net çıkarmak gerekiyor.

YGS'de gençlerin gösterdikleri başarı her yıl giderek düşüyor. Geçen yıl soruların yüzde 10'unu yapamayan yani 16 net çıkararak 140 baraj puanını aşamayanların sayısı 245 bin 465 oldu. Oysa 2010 yılında bu barajı aşamayanların sayısı yalnızca 84 bin 537'ydi.

Sınavın ikinci barajı 180 puanı geçemeyenler yani soruların yüzde 20'sini doğru yanıtlayarak 32 nete ulaşamayanların sayısı da geçen yıl 572 bin 151 olmuştu. Oysa bu sayı da 2010 yılında 254 bin 46'ydı. Bu sayı 4 yılda ikiye katlandı.
Sıfır alan yani puanı hesaplanamayan gençlerin sayısı da 2010 yılında 14 bin 156'ydı, geçen yıl sayı 61 bin 36 oldu.

YGS ÖNCESİ İPUÇLARI

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) 6 farklı puan türü çıkacak. Bu puanlar ve hangi lisas programlarının tercih edilebileceğine bakalım:

YGS-1 ve 2: Matematiğin yüzde 40, fen sorularının yüzde 30 olmak üzere bu soruların yüzde 70 etkili olduğu sayısal ağırlı puan türleri. Adaylarda Türkçe ve sosyal soruları belirleyici olacak. YGS-1 puan türüyle Aktüerya, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği, Güverte, Uçak Elektrik, Elektronik gibi bölümler, YGS-2 ile Hemşirelik, Odyoloji, Fizyoterapi, Ebelik, Beslenme ve Diyetetik, Tütün Eksperliği, Acil Yardım ve Afet Yönetimi gibi programlar tercih edilecek.

YGS-3 ve 4: Sözel puan türleri. Toplum puanın yüzde 70'i Türkçe ve sosyal sorularından oluşacak. Adayları yapacakları sayısal sorular öne geçirecek. YGS-3 ile sadece Gazi Üniversitesi Rekreasyon Yönetimi bölümü öğrenci alacak. YGS-4'le Zihin, Özel Eğitim ve Görme Engelliler ile İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlikleri, Halkla İlişkiler ve Reklam gibi bölümler tercih edilebilir.

YGS-5 ve YGS-6: Hem matematik hem Türkçe sorulardan oluşacak puan türleri. Sosyal ve fen soruları adayları öne geçirecek. Matematik soruları Türkçe kadar etkili. YGS-5'le Okul Öncesi Öğretmenliği, Çocuk Gelişimi ve Rekreasyon, Moda Tasarımı YGS-6 ile Bankacılık ve Finans, Turizm İşletmeciliği, Pazarlama, Muhasebe gibi bölümler tercih edilecek.

ŞAMPİYONLAR ANLATIYOR: MERT MESTANOĞLU / YGS-1 TÜRKİYE 5'İNCİSİ, MF-2 VE MF-3 ŞAMPİYONU

Sorularla inatlaşmadım

İzmir Fen Lisesi mezunu Mert, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi. Şu anda da üniversitesinin Washington DC kampusunda İngilizce hazırlık eğitimi alıyor. Mert'in sınavla ilgili görüşleri ve önerileri şöyle:

TEMPOYU DÜŞÜRÜN: Sınava bir iki gün kala çalışma temposunu düşürmek, aşırı yorulmamak gerekiyor. Tavsiyem birkaç deneme sınavı çözüp, son tekrarları yapmak.

HAFİF KAHVALTI OLSUN: Sınav sabahı rahatsız etmeyecek hafif bir kahvaltı tercih edilmeli. Aşırı sıvı tüketiminden kaçınılmalı.

KAYGI DÜZEYİ BELLİ SINIRDA: Sınava girdiğimde kaygı düzeyimi yeterli seviyede tutmayı başardım. Tek düşüncem 'Ben bu işin profesyoneliyim, bunun için hazırlandım ve bunu başaracağıma inanıyordum' oldu.

STRATEJİNİZİ DEĞİŞTİRMEYİN: Sınav testleriyle ilgili stratejinizi değiştirmeyin. En rahat olduğunuz şekilde soruları çözün.

MOTİVASYON KAYGI: Çok büyük kaygı yaşamadım ama yorulduğum ve motivasyonumu kaybettiğim dönemler oldu. Öğretmen ve ailemin desteği fayda sağladı.

ÇOK SINAV ÇOK STRES: İdeal bir eğitim sisteminde o bireyin tüm yetenekleri ve yönleriyle degerlendirilmesi gerekir. Ama böyle bir sistem Türkiye'de güvenilir şekilde uygulananaz. Yıl içinde birkaç YGS, stresi artırır.

SINAV SABAHI VE SINAV ESNASINDA NELER YAPILMALI?

SAAT 09.00'DE YERİNİZDE OLUN:
 Sınav saaat 10.00'da başlayacak, 160 dakika sürecek. Sınavın başlama saatinden en az bir saat önce sınav binası önünde hazır olmalısınız. Oluşabilecek trafik yoğunluğunu da göz önünde bulundurun.

BUGÜN SALONUNUZU GÖREBİLİRSİNİZ: Adayların, sınava girecekleri yerler bugün 10.00-15.00 saatleri arasında açık olacak. İsterseniz gidip, gödebilirsiniz.

SALONA GİRDİĞİNİZDE NE YAPACAKSINIZ?: Adaylar salona 2014-YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaportları kontrol edilerek alınacak, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturacak. Yerine oturan kimlik belgelerini sırasının üzerine koyacak. Görevliler kimlik kontrolü yapacak ve sınav kurallarını açıklayacak. Sonra üzerinde adayın fotoğrafı, T.C. Kimlik Numarası, adı ve soyadı bulunan cevap kâğıtları ile içinde iki adet kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, şeker ve peçete bulunan kutular dağıtılacak. Adaylar cevap kâğıtlarındaki gerekli yerleri doldurunca adaylarca doldurulduktan sonra soru kitapçıkları dağıtılacak.

SAYFALARI KONTROL EDİN: Soru kitapçığınızı eksik sayfa açısından kontrol edin. Kitapçığın kapağı üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı, salon no ile sıra no bilgilerini doldurup, soru kitapçık numarasını cevap kâğıdındaki "Soru Kitapçık Numarası'' alanına yazıp kodlayacaksınız.

KAREKOD BU YIL DA VAR: Cevap kâğıdı üzerine soru kitapçığı numarasının doğru ve eksiksiz kodlanmasından aday sorumlu. Salon görevlileri, adayın soru kitapçığı üzerinde yer alan soru kitapçığı karekod etiketini, salon aday yoklama listesinde bu kitapçığı kullanan adayın adının yer aldığı bölüme yapıştıracak. Karekod uygulaması da geçen yıl kopyaya karşı uygulanan yöntemdi.
YGS öncesi işte ipuçları!

İLK 120 VE SON 15 DAKİKA YASAK: Sınav başladıktan ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmek ya da sınavda tuvalete gitmek yasak. Salondan çıkan bir daha geri gelemez.

SINAVDA BUNLARI YAPMAYIN: Birbirinizle konuşmak, kopya çekmek ya da vermek, görevlilere soru sormak, müssedde kağıt kullanmak, soru ve yanıtları başka kağıda geçirmek, birbirinden kalem, silgi istemek sınavınızın geçersiz sayılmasına neden olacak.

SAATLERDEKİ KAMERALAR İZLEYECEK: Sınav sonunda soru kitapçıkları toplanacak ve ÖSYM'de tek tek incelenecek. Soru kitapçığının bir sayfası bile eksik çıkan, ayrıca sınava giriş belgesini teslim etmeyen adayların sınavı geçersiz sayılacak. Sınav bina ve salonları ÖSYM'nin kurduğu kameralarla izlenecek. Ayrıca geçen yıl başlayan salonlardaki dijital saatlere konan kameralarda kayıt yapacak. Bu uygulama ilk kez geçen yıl 18 bin salonda yapılmıştı.

SINAVDAN ÇIKARKEN: Sınav sonunda cevap kağıdı ve soru kitapçığını görevliye teslim edin. ÖSYM'ye ulaşmayan sınav evrakından aday sorumlu. Sınava giriş belgesi, soru kitapçığı veya cevap kağıdı eksik çıkarsa sınav geçersiz sayılacak. İsterseniz salon görevlilerinin, cevap kâğıtları ile soru kitapçıklarını paketlemelerini izleyebilirsiniz.

BUNLAR YOKSA SINAVA GİREMEZSİNİZ

- YGS SINAVA GİRİŞ BELGESİ
- NÜFUS CÜZDANI YA DA PASAPORT
- SON 6 AYDA ÇEKİLMİŞ FOTOĞRAF

SU GETİREBİLİRSİNİZ

Sınav salonuna yalnızca şeffaf şişe içinde su getirebilirsiniz. Kalem, silgi, kalemtıraş ile şekerleme ve peçeteyi ÖSYM verecek. Sınav salonlarında saat de olacak. Sınava saatle girmeniz yasak.

SINAV KAYGISINDAN NASIL KURTULURSUNUZ?

- Derin bir nefes alın ve uzun bir sürede yavaş yavaş bırakın. Tekrar nefes alıp rahat bir şekilde arkanıza yaslanın
- Duvar, resim, saat ya da tahta gibi objelere odaklanıp "Bu sınavda başarılı olacağım" gibi olumlu cümleler kullanın.
- Soruları yanıtlarken, plan dışında bir başka soru ile ilgili yanıt aklınıza gelirse hemen bir başka kağıda kısaca not alın, ancak o soruyla ilgili düşünmeye devam etmeyerek, kaldığınız yerden devam edin.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25