• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Erzurum -8 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara -1 °C

Zamlar kapıda...

Zamlar kapıda...

Bütçe dengelerinin bozulduğunu gören Maliye, gelir artırıcı önlemler üzerinde çalışıyor. Hükümet yeni düzenleme yapmazsa 1 Ocak’tan itibaren sigaradaki ÖTV 4 puan artacak. Sigara fiyatı yüzde 20 zamlanacak. Diğer kalemlerdeki artışa Başbakan’ın karar vereceği belirtiliyor. Doğalgaza da yüzde 10’luk zam kapıda.
Bütçe dengelerindeki bozulmanın ardından gözler gelir artırıcı çalışmalarını hızlandıran Maliye Bakanlığı’na çevrildi. Piyasalarda ‘Yeni vergi paketi mi geliyor?’ endişesi başgösterdi. Ankara kulislerinde Maliye Bakanlığı’nın otomotivden sigaraya, gayrimenkulden tapu harcına kadar birçok kalemde vergi artışı üzerinde çalıştığı dedikoduları yayıldı. İlave ve yeni vergiler için son kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceği iddia edildi.
Otomatik olarak zamlanacak kalemlerin başında ise sigara geliyor. Hükümetin tütün ürünlerine uygulanan ÖTV’de yıl sonuna kadar yeni bir düzenleme yapmaması durumunda, bu kalemdeki ÖTV oranı yaklaşık 1 yıl önce alınan ancak yürürlüğü 31 Aralık 2012’ye kadar ertelenen karar uyarınca 1 Ocak’tan itibaren 4 puan artışla yüzde 69 olarak uygulanacak. ÖTV oranının yüzde 69’a çıkarılmasının sigara satış fiyatlarında yüzde 20’nin üzerinde bir zamma neden olacağı belirtiliyor.
Maliye Bakanlığı, 13 Ekim 2011’de yayımlanan bir kararname ile sigara ve tütün ürünlerinde ÖTV’yi yüzde 63’ten yüzde 69’a çıkarmış ancak gelen tepkiler üzerine sigaradaki ÖTV oranını 31 Aralık 2012’ye kadar geçerli olmak üzere yüzde 65’e düşürmüştü.
Bir ekonomi yetkilisi, ÖTV’deki 4 puanlık artışın sigara fiyatlarında yüzde 20’den fazla zammı beraberinde getireceğini belirterek, “Ekonomi yönetiminin 2013-2015 dönemini kapsayacak Orta Vadeli Program çalışması devam ediyor. Bütçede atılacak adımlar çerçevesinde bu noktada da bir düzenleme yapılması söz konusu olabilir. Ancak bunun için henüz verilmiş bir karar yok” dedi.
Anayasa gereği 2013 yılı merkezi yönetim bütçesinin 17 Ekim gecesine kadar TBMM’ye sunulması gerekiyor. Bu kapsamda sigarada ÖTV düzenlemelerini de içeren bazı önlemlerin hayata geçirilmesi bekleniyor.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçen hafta yaptığı açıklamada, bütçe açığının yıl sonunda GSYH’nin yüzde 1.5’i olan hedefin üzerinde kalacağını ve bu konuda düzeltici önlemler üzerinde çalıştıklarını söylemişti
2013’te yeni sistem
Yatırım ve tasarrufların artırılmasını amaçlayan yasada yapılan değişiklikle 1 Ocak 2013’ten geçerli olacak şekilde sigara ve alkollü içeceklerin vergilendirilmesinde yeni bir sisteme geçilecek. Yasa alkollü içecekler ve sigaradaki maktu verginin, Ocak ve Temmuz aylarında ÜFE’ye bağlı olarak otomatik olarak güncellenmesini düzenliyor. Düzenlemeyle ayrıca sigarada maktu ve nispi verginin birlikte uygulanmasına imkan veren bir sistem de getiriliyor.
Babacan ve Şimşek ‘Vergi artışı yok’ diyor
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral ile geçtiğimiz Cumartesi günü görüşen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yeni vergi yok” mesajı verdi. Toplantı sonrası görüşlerini aktaran Meral, “İlave vergi yükleri getirmemelerini istedik. Kendileri de bu noktada güzel müjdeler verdiler. Küresel daralmadan dolayı, özellikle gelir, kurumlar ve KDV vergilerinde bir artış yapılmayacağını söyledi. Bu da müjde kabul ediliyor” demişti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da geçen hafta yaptığı açıklamada “Türkiye’de bütçe açığımız ve kamu borcumuz iyi durumda olduğu için biz uzun bir süre daha vergileri düşük tutma lüksüne sahibiz” ifadelerini kullanmıştı.
ODD: Ani vergi artışı hedefleri sıkıntıya sokar
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, otomotiv sektöründe yapılacak ani vergi düzenlemelerinin yılsonu hedeflerini sıkıntıya sokacağını açıkladı. Erce, “ÖTV’de zaten yakın bir zamanda düzenleme yapıldı ve bu pazarı küçülttü. Vergi artışı haberleri bizim için sürpriz oldu” diye konuştu.
13 Ekim 2011’de yapılan ÖTV artışıyla, motor silindir hacmi 2000 cc’ye kadar olan otomobillerde ÖTV oranı yüzde 60’tan yüzde 80’e çıktı. Motor silindir hacmi 2000 cc’nin üzerindeki otomobillerde ÖTV yüzde 84’ten yüzde 130’a yükseltildi. Ticari araçların vergisi yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı.
GYODER: Kayıtdışını artırır
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, vergi istisnasının kaldırılmasının kayıtdışılığı artıracağını savundu. Gökkaya, “İMKB’nin büyümesi konuşulurken vergi istisnasını kaldırmak soru işareti. Vergi getirilmesi hem ülke hem de sektör için uzun vadede zararlı olur. Vergi artışı konusunda bazı bürokratların gözüne GYO’lar çarpmış olabilir” dedi.
Kutsal kitaplarda KDV % 1’e indi
Kur’an-ı Kerim, Tevrat, Zebur ve İncil kitaplarında katma değer vergisi (KDV) oranı yüzde 8’den yüzde 1’e indirildi. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan karara göre Kur’an-ı Kerim, Kur’an meal ve tefsir kitapları ile münhasıran Kur’an cüz, sure, ayet veya meallerini içeren kitaplar, Tevrat, Zebur ve İncil kitaplarına uygulanan KDV oranı yüzde 8’den yüzde 1’e düşürüldü. Etiketler: Haber Haberler Ekonomi Sigaraya zam Hükümet Yeni düzenleme ÖTV Özel Tüketim Vergisi


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25