• BIST 10008.25
  • Altın 3118.802
  • Dolar 35.6027
  • Euro 36.9664
  • Erzurum -18 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara -4 °C

Atatürk Üniversitesi Güneş Enerjisi Santrali Elektrik Üretmeye Hazır

Atatürk Üniversitesi Güneş Enerjisi Santrali Elektrik Üretmeye Hazır

Atatürk Üniversitesi, Erzurum’da ilk defa güneş enerjisinden elektrik üreten, yenilenebilir, çevre dostu, güneş santralini hayata geçiriyor.


Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Mutlu Kundakçı ve Aşkale Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Erdal Turgut tarafından yürütülen, KUDAKA ve Atatürk Üniversitesi tarafından desteklenen "Güneş Yeni Umutlarla Artık Daha Bir Başka Doğacak" Projesi kapsamında, üniversiteye 50 kilovat kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali kuruldu.


Bu proje ile üretilecek elektrik enerjisinin, Veteriner Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi’nin enerji ihtiyacının karşılanacağına değinen Proje Koordinatörü Doç. Dr. Mutlu Kundakçı, “Kurulacak olan bu tesiste 200 adet güneş paneli, panellerden üretilen doğru gerilimi alternatif gerilime çeviren 5 adet evirici bulunmaktadır. Tesisin maliyeti 180.000 TL olup, yılda yaklaşık olarak 80000 kilovat saat elektrik üretecektir. Günümüz elektrik fiyatları ile hesapladığımızda yılda yaklaşık 30000 TL’lik elektrik üretecek olan bu tesis, 5,5-6 Yılda kendisini amorti edecektir. Güneş panellerinin, 30 yıl ömrü olduğunu dikkate aldığımızda, 24 yıl boyunca bedava elektrik üretecektir” dedi.


Bilimin toplum yararına doğrudan fayda sağlayacağı bu uygulamada, bu tesisin Atatürk Üniversitesi’nin öncülüğünde, Erzurum başta olmak üzere tüm komşu illerde yaygınlaşmasını ve enerjide dışa bağımlı olan ülkemizin bu bağımlılığını azaltılması hedeflediklerini de vurgulayan Kundakçı, temiz enerji olarak bilinen bu tesis sayesinde, yıllık 50 ton karbondioksitin doğaya salınımı engellenmiş olacağını belirtti.


Doç. Dr. Mutlu Kundakçı, Erzurum coğrafi konum olarak, güneş ışınlarının dik geldiği bir konumda bulunması, panel verimlerini artıracağına ve Erzurum’un yazın çok sıcak olması panel verimlerini olumlu yönde etkileyeceğine değindi. Kış aylarında yağan karın panel yüzeylerinin sıcak olması nedeniyle, paneller üzerinde kalmaması ve kardan yansıyan ışığın aydınlanmayı artırması nedeniyle Erzurum’u kış aylarında da bu konuda avantajlı bir konumda olduğunu dile getirdi.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25