İçişleri Bakanlığı İç Denetim Birim Başkanı Tahir Tekin’in verdiği eğitime Doğu Anadolu Belediyeler Birliği Üyesi belediyelerin ilgili birim yöneticileri ve personeli katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cevat Öksüz, eğitim seminerine katılımın yoğunluğundan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Öğrenmenin sonunun olmadığına vurgu yapan Öksüz, Peygamber Efendimizin (SAV) “Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz” hadisini hatırlatarak, “Öğrenmenin sonu ve yaşı yoktur. Sayın İçişleri Bakanlığı İç Denetim Birim Başkanımıza bizlere yeni bilgiler vereceği için ve Doğu Anadolu Belediyeler Birliği Üyesi belediyelerimizden iştirak eden başkan yardımcıları ve değerli temsilcilerine de yeni bilgiler öğrenmek için eğitim seminerimize katılımlarından dolayı teşekkür ediyoruz.
Bu toplantının belediyelerimizdeki kaliteyi artıracağından ve çalışmalarımıza katkı sağlayacağından eminiz. Bu vesileyle değerli hocamız Ankara’dan buraya ‘Belediyelerde Bütçe Yönetimi ve Harcama Süreçleri’ ile ilgili bizleri bilgilendirmek için teşrif ettiler. Bu eğitimden azami faydayı elde ederek, bu bilgileri belediyelerimize taşımak suretiyle, yaptığımız faaliyetlerin daha düzgün daha doğru daha verimli daha yasalara uygun ve vatandaşlarımıza daha faydalı olmasını sağlayalım” şeklinde konuştu.
5018 SAYILI KAMU YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU
Seminere, eğitimci olarak katılan İçişleri Bakanlığı İç Denetim Birimi Başkanı Tahir Tekin, eğitime gösterilen yoğun ilgiden dolayı, aynı zamanda Doğu Anadolu Belediyeler Birliği Başkanı da olan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e, Doğu Anadolu Belediyeler Birliği yöneticilerine ve salonu dolduran katılımcılara teşekkür etti. Tekin, mevzuat değişikleri nedeniyle bilgilerin sürekli yenilenmesinin gerekliliğine vurgu yaparak, 5018 Sayılı Kamu Yönetimi ve Kontrol Kanunu, bu kanunun getirdikleri, harcama süreci ve sorumlulukları, süreçte rol alan aktörler, bütçe gibi konularda bilgiler verdi. Tekin, kanuna ilişkin şunları söyledi: “ 5018 Sayılı Kanunun temel esprilerinden birisi de ekonomi biliminin kamuya uyarlanmasıdır. Ekonomi: sonsuz ihtiyaçların kıt kaynaklarla karşılanmaya çalışılması, bunu planlayan, bunun detaylarını inceleyen, düzenleyen bilim dalıdır. Kamunun imkânları oldukça kıttır, ama ihtiyaçlar sonsuzdur. Sürekli gelişir, yeni ihtiyaç oluşmasa bile mevcut ihtiyacın kalitesinin artırılması, sürdürülmesi gerekir. Bir devamlılık, bir süreklilik, bir değişim ve gelişim var. Bu da öyle bir zorunluluğu ortaya çıkartıyor ki, kamunun madem kaynakları kıt, elimizdeki kaynakları, en verimli ve en çok faydayı sağlayacak şekilde kullanmalıyız. 5018 Sayılı Kanun işte bu amaçla çeşitli düzenlemeler getiriyor. Kanunun amaçlarının başında da, kaynakların etkili, ekonomik, verimli şekilde kullanılması, hesap verebilirliğin ve mali saydamlığın sağlanması gelmektedir. Bu da çok önemli… Bunun için, bu kanunun getirdiği zorunluluktan dolayı bir takım bilgileri ve raporlamaları kamuoyuna açıklıyoruz” Tekin, 5018 Sayılı Kanunla, harcama yetkisinin birim amirlerine verilmesi ile sorumlulukların dağıtılması, bütçe ödeneğinin kullanılmasında yetkinin doğrudan program uygulayıcılarına verilmesinin amaçlandığını kaydetti. Kanunla ilgili ayrıntılı bilgileri örnekleriyle aktaran Tekin, sunum sürecinde katılımcıların sorularını da cevaplandırdı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.