• BIST 10105.37
  • Altın 3155.84
  • Dolar 35.6578
  • Euro 37.1778
  • Erzurum -7 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 6 °C

Bölgede HDP'ye destek yüzde 22'lere düştü!

Bölgede HDP'ye destek yüzde 22'lere düştü!
Kürtlerin yüzde 80’ninden fazlası PKK’nın ‘sözde öz yönetim hayali’nin halka zarar verdiğini söyledi.

Bölgede HDP’ye destek ise yüzde 22’ye düşmüş. Star gazetesinden Selim Efe Erdem'in haberine göre; HDP’nin 7 Haziran seçimlerinde yüzde 13 oy almasının ardından, PKK 13 noktada sözde özerklik ilan etti ve hendek taktiğiyle terörü kırsaldan şehirlere taşıdı. PKK’nın planı, kendisinin siyasi kanadı olarak gördüğü HDP’nin oyunun artmasını ‘Halk ayaklanmasına’ çevirmekti. Ama plan tutmadı, halk evlerini terk ederek, örgüte tavrını koydu. 

19
Bölgede HDP'ye destek yüzde 22'lere düştü! 2

Operasyonların başladığı Temmuz 2015’ten bu yana altı kez Diyarbakır ve çevre illerine giderek bölgenin nabzını tutmuş bir haberci olarak biz de bu sürecin tanığı olduk. Konuştuğumuz Kürtler, iş hayatları ve aile düzenlerinin bozulması, çocuklarının eğitimlerinin aksaması başta olmak üzere birçok konuda oldukça tepkiliydi.  Peki ama bu mağduriyetten, kimi neden sorumlu tutuyorlardı? Bir sonraki seçimde, tercihleri ne yönde değişecekti? Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zahir Kızmaz ve Siirt Üniversitesi araştırma görevlisi Nimet Teğin’in hendek açılan veya terörden kaçan ailelerin yaşadığı Diyarbakır, Mardin, Van, Batman, Antep, Siirt, Adana ve Mersin’de 649 kişi ile birebir ve anket formu uygulayarak yaptıkları “Öz yönetim ilanları, yerinden edilme ve Kürtler” konulu araştırma, tüm bu sorulara akademik yanıt veriyor.

29
Bölgede HDP'ye destek yüzde 22'lere düştü! 3

Araştırmanın kendi alanında bir ilki teşkil ettiğini, ilk kez yerinden edilmiş mağdurların bakış açısı ile PKK’nın şehir savaş siyaseti konusundaki görüşlerinin öğrenilmeye çalışıldığını belirten Prof. Dr. Kızmaz, şunları söylüyor: “Şiddetle her şeyin yerle bir olduğu, yakınlarının kaybedildiği, acımasızlık ve merhametsizliğin kol gezdiği, silah ve patlama seslerinin eksik olmadığı, insana, tarihe ve kente ait tüm hafızanın savaşın enkazı ile birlikte yok olduğu, korku ve travmaların yoğun bir şekilde yaşandığı, çocukların gece uykularından ani korkularla fırladıkları ve ölüm kabusu gördükleri, sosyal yaşamın felç olduğu ve yerleşim yerlerinin enkaza dönüştüğü o çatışmalı ortamdan sadece ‘yaşayabilmek’, hayatta kalabilmek için her şeyini geride bırakıp kaçan insanların öyküleri elbette çok trajik.”



 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25