• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Erzurum -1 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 8 °C

Bu ameliyat kızların kısmetini açıyor

Bu ameliyat kızların kısmetini açıyor

Erzurum Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çene Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümit Ertaş, uzun çene ameliyatı olan bekar kadınların 'kısmetlerinin açıldığını' bildirdi. Çene ameliyatı sonrası ardından önemli ölçüde değişiklik olduğuna değinen Prof.Dr. Ertaş, "Kendilerine güvenleri geliyor, yaşam sevinçleri artıyor. Bekar hastalarımızımızın ameliyattan maksimum bir ay sonra kısmetleri açılıyor. Çoğu evleniyor" dedi.
Prof.Dr. Ümit Ertaş, 'Uzun çene' ameliyatını 10 yıldan bu yana Erzurum'da yaptıklarını, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen hastalalara hizmet vererek kişilerin çenelerini en ideal boyutta düzelttiklerini söyledi. Prof.Dr. Ertaş, bunların çoğunun toplumdan soyutlandıklarını ve kendilerinde oldukça güven eksikliği meydana geldiğini belirtti. Uzun çeneye sahip kişilerin ameliyatlara oldukça rağbet gösterdiğini vurgulayan Prof.Dr. Ertaş, bu kişilerin, hayatlarını ameliyattan önceki ve sonraki dönem olmak üzere ikiye ayırdığını ifade etti.
Uzun çeneye sahip kişilerin ameliyat öncesi dönemlerinde daha çekingen, toplumdan kaçan, karamasar kişiler, ameliyattan sonra ise iyi bir çene ve yüze sahip olmanın verdiği güvenle hareket ettiği ifade edildi. Ameliyat olmak üsteyen hastaların genelde bekar olduğunu hatırlatan Prof.Dr. Ümit Ertaş, şöyle konuştu:
"Genellikle de bayanlar geliyor. Ancak erkeklerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazla. Bekar olan hastalarımızımızın ameliyattan maksimum biray sonra kısmetleri açılıyor. Bir çoğu evleniyor. Konuyla ilgili olarak hastaların memnunmiyetini ölçmek için anket yaptırdık ve olumlu sonuçlar elde ettik."
İlk yüz naklinin Faransa'da 'uzun çene' ameliyatının düzeltilmesi bazında yapıldığını anımsatan Prof.Dr. Ümit Ertaş, ayrıca bu operasyonun estetik ameliyatla ilgisi olmadığını bildirdi. Prof.Dr. Ertaş şunları söyledi:
"Estetik, normal olanı değiştirmektir. Ama çene ameliyatında normal olmayını düzeltiyoruz. Ayrıca bu ameliyatlarda yüz oldukça deşiyor hatta bazı hastalarımızı yakınları tarafından bile tanınmadığını belirtiyorlar. Bir yüz nakli değil ama onun kadar etkili bir yöntem. Bir hastamız ameliyattan sonra kendisini görmeye gelen amcasının kendisini tanımadığını yanında oturduktan sonra, hastayı sorduğunu söylediğini bize sevinçle anlattı. Bu kişilerin ameliyat sonrasında nüfus cüzdanlarıdaki fotoğraflarının değiştirilmesi gerekiyor. Her gün onlarca mektup geliyor. Çenesinden dolayı eşiyle problemler yaşadığını anlatan, nu nedenle sokağa çıkamayan, arkadaşarıyla konuşamayan, okulu bırakan, hayata küs ve antidepresanlara başvuran, intihara yönelen, evde kaldıklarını anlatan mektuplar geliyor. Çenesinde problem olup dert edenler ameliyat olsunlar. Devlet maliyeti yüksek olan bu tedaviyi karşılıyor. Ameliyattan sonra en ağır hastaları 5 gün yatırıyoruz. 1 aya kadar hayatları normale dönüyor."
Türkiye'de ilk olarak çene operasyonunda hastanın kendi kanını alarak ameliyat sırasında tekrar verdiklerini değerlendiren Prof.Dr. Ümit Ertaş, "Ataütürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bölümünden Doç. Dr İlhami Kiki ile birlikte hastanın kendi kanını alarak ameliyat süresinde kanını veriyoruz. Böylece kan naklinden meydana gelecek olan enfesksiyon ve alerji gibi hastalıkların önüne geçiyoruz. Hastanın elektif vakalara bilinçli hazırlanması, kendi kanını alarak hastaya demir tedavisi aşılıyorlar. Eksilen kandan dolayı vücut bunu hissedince kan üretimini 8 kata çıkarabiliyor. Eksilen kan yerine 15 günde 2 ünite kan verebiliyoruz" dedi.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25