Yıllardır tıp merkezi olarak Erzurum ve Doğu Anadolu’ya hizmet veren Buhara Tıp Merkezi, artık tam teşekküllü bir hastane olarak hizmet verecek.
Tıp merkezi olarak hizmet verdikleri dönemlerde bile birçok konuda yeterli donanıma ve personele sahip olmalarına rağmen prosedür gereği hastane hizmeti veremediklerini söyleyen Buhara Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Serdar Kömeç, şimdi ise bütün dallarda ameliyat yapabileceklerini belirtti. Hastane olduktan sonra birçok konu da avantaj elde ettiklerini, bununda halka üst seviyede hizmet olarak geri döneceğini ifade eden Dr. Kömeç, “Öncelikle yeni doğan ve erişkin yoğun bakım ünitelerimiz olacak. Doğuma gelen hastalar, yeni doğum ünitesine gidecek. Daha önce bu hastaları biz Nene Hatun Doğum Hastanesi ya da Araştırma Hastanesine sevk etmek zorunda kalıyorduk. Şimdi hastanemiz içinde bu tür birimlerimiz olacak. Doğu Anadolu’nun en büyük özel 20 yataklı yeni doğan ünitesini açtık. 10 yataklı da erişkin yoğun bakım ünitesi olacak. Böylelikle daha ağır ameliyatlar yapabileceğiz. Dolayısıyla hastanın, hasta sahibinin ve çocuğun daha iyi bir sağlık hizmeti görmesi sağlanacak” dedi.
Tam donanımlı ekip
Şu anda kadın doğum, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kulak-burun-boğaz, dahiliye, genel cerrahi, üroloji, nöroloji, göz, diyetisyen, algoloji (ağrı polikliniği), fizik tedavi ve rehabilitasyon, ortopedi, cildiye, ultrason, laboratuar ve radyoloji branşların da 10 tam zamanlı ve yarı zamanlı hekimleri ile 24 saat hizmet veren Buhara Hastanesi, özel yetişmiş sağlık hemşiresi ve bu düzeydeki sağlık elemanları ile gücüne güç katmaya devam ediyor. Tıp merkezi oldukları dönemlerde birçok ameliyatı ruhsat dahilinde olmadığından dolayı yapamadıklarını belirten Dr. Serdar Kömeç, “Tıp merkezi olarak hizmet verdiğimiz dönemlerde ruhsatımız dâhilinde olmayan bir takım ameliyatlar geldi. Örneğin; kol ve bacak ameliyatları gibi. Bunları yapamıyorduk. Yine ortopedi de diz protezi ve kalça protezi takamıyorduk. Personelimiz ve yetkimiz vardı fakat prosedür gereği yapamıyorduk. Bu ameliyatları yapabilmek için de ekstra yetişmiş sağlık elemanı takviyesinde de bulunduk. Yaklaşık 30-40 elemanın 20-25 tanesi özel yetişmiş sağlık hemşiresi ve bu düzeyde elemanlardır. Yine ortopedi de kalça protezleri yapacağız. Ortopedinin tüm ameliyatlarını yapabilme yetisine sahip olacağız” diyerek bundan sonra da birçok alanda hizmet verebileceklerini ifade etti.
24 saat modern acil müdahale
Ameliyathaneler, doğumhaneler, yoğun bakım ünitesi, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi, MR, tomografi, renkli doopler, 4 boyutlu ultrason ile gebelik takipleri, ilaçlı filmler, eforlu EKG, eko ile yetişkin ve çocuk kardiyoloji, kemik dansitometresi, mamografi, NST, fototerapi, yeni doğan ünitesi, atroskopi, endoskopi, kolonoskopi ile doğu da kısa bir süre zarfında saygın, en üst standartlarda halka hizmeti bir borç bilip, daha da büyümeye ve 24 saat modern acil müdahale donanımı ile hizmet vermeye devam ettiklerini belirten Kömeç, “Genel cerrahide guatr, mide, bağırsak ameliyatları yapamıyorduk. Yani karınla ilgili birçok ameliyata imkanımız yoktu. Bunları genel cerrahi ile yapmaya başlayacağız. Ürolojide prostat, mesane ameliyatları yapamıyorduk, bunlar şimdi hastanemizde yapılacak. Kadın doğumda önceden bir bayan sezeryan ameliyatı olduysa, bizde doğum yapamıyordu. Normal doğumları sadece sezeryana dönerse yapabiliyorduk. Geçirilmiş sezeryan hastalarının da artık tedavisini yapacağız. Böyle bir yetki elde ettik yine. Onun dışında kulak burun boğazda bir takım kulak ameliyatlarını da yine yapmaya başlıyoruz. Hastaneye gece hasta yatıramıyorduk. Sadece bir günlüğüne, ya da bir geceliğine hasta yatırabiliyorduk. Örneğin; bir şeker komasındaki hastayı, ya da astımlı bir kişiyi 5-6 gün hastanemize yatırma imkanımız veya ona ilaç verme, tedavi etme imkanımız yoktu. Bu imkan sağlanmış oldu. Uzun süreli hasta yatırma imkanımız artık var. Fizik tedavi servisine yatan hasta alamıyorduk. Yatarak fizik tedavi vermeye başlayacağız. Yine acildeki bir hastanın bedelini, serumunu ilacını devlet ödemiyordu. Bunu ödemeye başlayacak. Acilde gündüzde hekim bulundurmaya ve daha iyi bir acil hizmeti vermeye başlayacağız. Yani tam teşekküllü bir hastane olacağız” dedi.
Hizmet alanında devleşiyor
Kısa sürede bin metre kare bir alandan, 7 bin 800 yüz metre karelik alana kadar genişleyen Buhara Tıp Merkezi’nin, daha kaliteli hizmet vermeyi hedeflediğini söyleyen Dr. Serdar Kömeç, “Bizim eski binamızın bin metre kare kapalı alanı vardı. Yıktık ve yerine 7 bin 800 metre karelik kapalı alanı olan çok güzel, çok modern, Erzurum’a yakışır büyük bir hastane binası yaptık. Önceden yatak sayımız 10 civarındayken, şuan da 75 yatak düzeyine geldik. İçinde 20 yeni doğan bakım ünitesi, 10 tanede erişkinler için yoğun bakım ünitesi var. Bunun yanı sıra çok iyi bir doğumhanemiz var. 9 sancı odalı, 2 doğumhanesi olan bir doğum hanemiz yüksek düzeyde hizmet verecek. Yine bu birimde acilimiz çok güçlendi, çok modern ve sofistike bir hale geldi. 10 odadan 75 odaya çıktı. Kaldı ki ilerde de bu 75 oda, 98 odaya kadar arttırılabilecek. Hepsi tek kişilik lüks odalar” şeklinde konuştu.
Hizmette sınır yok
"Üstün hizmet anlayışı", "Yüksek hasta memnuniyeti" ve "Hizmette sınır yoktur" ilkelerini benimsediklerini dile getiren Dr.Serdar Kömeç, Türkiye’nin en büyük hastane görünümlü tıp merkeziydik ve bu kabuğu kırarak hastane olduklarını söyledi. Kömeç, “Bundan sonraki hedefimiz KVC ve kardiyoloji ünitelerini açıp, bir tüp bebek merkezi ilave ederek hastanemizin kapasitesini bir kat daha artırmak. Günde yaklaşık 500 civarında hastaya hizmet verebiliyoruz. 176 personelimiz vardı. Şuanda da 35 personel takviyesi yaptık ve 200’ü geçtik. Bu sayının 250’ye ulaşmasını umut ediyoruz. Biz zaten tıp merkezi olarak da Türkiye’nin en büyük hastane görünümlü tıp merkeziydik. Şimdi artık tıp merkezi kabuğundan çıktık. Kabuğumuzu kırıp hastane olduk” dedi.
Komşu ülkelere hizmet projesi
Hedeflerinden birinin de sadece komşu illere değil, komşu ülkelere de hizmet vermek olduğunu belirten Kömeç, bu konu hakkında da projeleri olduklarını ve en kısa zaman da faaliyete geçireceklerini söyledi. Kömeç, “Hem komşu illere hem komşu ülkelere hizmet vermek gibi bir düşüncemiz var. Çok ciddi projemiz var ve bu proje için çalışmaktayız. En yakın zamanda da faaliyete geçireceğiz. Şuanda da az da olsa Azerbaycan’dan gelen hastalarımız var. Zaten tıp merkeziyken de çevre illerden birçok hastamız vardı. Hala devam ediyor ama yabancı ülkelerden özellikle Azerbaycan, Gürcistan ve Nahçivan’dan az da olsa hastamız var şuan. Biz bunun üzerinde çalışarak, onlara çok kaliteli hizmet vermek adına her şeyi yapacağız” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.