Kent merkezi ve ilçelerde gerçekleştirilen etkinliklerden biri olan ‘Teyo Emi Âşıklarla İlçelerde’ programı kapsamında bütün ilçelerde, halka açık gösteriler sunuldu, şehir kültürü yaşatıldı.
Ortaokul ve lise öğrencilerinin de katıldığı programlara yoğun ilgi gösterildi. Programda gençler ve öğrencilere halk kültürünün en önemli unsurlarından olan âşıklık geleneği sevdirildi. ‘Teyo Emmi’ tiplemesiyle tanınan Cumhur Seval’in sunumu ve hikâyeleriyle renklenen Büyükşehir’in sanatsal programında âşıklığın incelikleri anlatıldı, tiyatral oyunlar sahnelendi. ‘Usta malı’ denilen âşıklık geleneğinin önemli isimleri tarafından söylenmiş şiirleri seslendiren Erzurumlu halk ozanları, ‘atışma’ diye bilinen, iki veya üç aşığın karşılıklı olarak ‘irticalen (doğaçlama)’ seslendirdikleri ezgilerle programa renk kattı. Etkinlikler, geleneğin düzenli uygulamalarından olan koçaklama (kahramanlık) tarzındaki türküler eşliğinde son buldu. Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçelere yönelik düzenlenen sanat etkinlikleri kapsamında Narman ilçesinde gerçekleştirilen program öncesinde, âşıklar ve Teyo Emmi tarafından, Samikale Köyü’nde metfun bulunan, âşıklık geleneğinin en önemli isimlerinden Sümmani Baba’nın kabri ziyaret edildi. Ziyaretle bu geleneğin, ustalara gösterilen saygı ve edeple devam ettirildiği de gösterilmiş oldu. Bu arada sanat ekibi, Tortumlu, yaşayan en büyük ustalardan olan Aşık Mustafa Ruhani’nin adı verilen, Tortum YİBO Müzik Sınıfı’nı da ziyaret etti.
“KÜLTÜRÜMÜZÜ YENİ NESİLLERE AKTARIYORUZ”
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, söz konusu etkinliklerle ilgili yaptığı değerlendirmede, şehir kültürünün sosyal ve sanatsal faaliyetlerle halkın beğenisine sunulduğunu söyledi. Başkan Sekmen, “Erzurum; âşıklık geleneğinin menbağıdır. Halk Edebiyatı’na nice isimler kazandıran kültür şehri Erzurum’da söz konusu geleneği yaşatma adına kent merkezi ve ilçelerimizde on binlerce vatandaşımız ve gençlere ulaştık. Tiyatro sanatçısı Cumhur Seval ve halk ozanlarımız ilçe ilçe dolaşarak şehir kültürünü, örf, adet ve gelenekleri, unutulmaya yüz tutmuş oyunları Geleneksel Türk Tiyatrosu vasıtasıyla anlattı. Âşıklarımız Anadolu ezgilerini sanatseverlerle birlikte seslendirdi. Bu programlarla kültürümüzü yeni nesillere aktardık. Kısacası büyük ve köklü bir maziye sahip şehrimizin değerlerini bu sayede halkımızın dimağına nakşettik” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.