• BIST 10008.25
  • Altın 3118.802
  • Dolar 35.6027
  • Euro 36.9664
  • Erzurum -18 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara -4 °C

Erzurum Araştırma Hastanesi Doğu'da bir ilke imza attı

Erzurum Araştırma Hastanesi Doğu'da bir ilke imza attı

Doğuştan işitme kaybı olan çocukların yeniden duymalarını sağlayan ameliyat, doğuda ilk defa Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı tarafından yapıldı.


Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Özgür Yörük’ün girişimleriyle Erzurum’a gelen, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Güldiken, Doğumsal İşitme Kaybı Ameliyatında Doç. Dr. Özgür Yörük’e eşlik etti ve ameliyatı gerçekleştirdi.


Doğuştan duyma ve konuşma engelli olan 20 aylık bir çocuğu ameliyat eden Prof. Dr. Yahya Güldiken, ameliyat esnasında Doğumsal İşitme Kaybı Ameliyatının nasıl yapılması gerektiğinin inceliklerini de anlattı. Ameliyat sonrası yeni doğmuş bir bebek gibi duymaya ve tepki vermeye başlayacak olan 20 aylık bebek, okul çağına gelinceye kadar yaşıtlarıyla aynı becerilere sahip olacak.


Bu ameliyatın İstanbul’da yapıldığını, ancak vatandaşların doğudan gelmelerinin zor olduğunu belirten Prof. Dr. Yahya Güldiken, artık bu ameliyatın Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde rahatlıkla yapılabileceğini söyledi. Ameliyatın masraflı bir ameliyat olmasına karşın devletin hiçbir ücret talep etmediğini belirten Güldiken şöyle konuştu: “Bu hastalarımıza normal bir birey gibi, işitme engelini kaldırabilmek için özellikle erken dönemde, yaklaşık 1 yaşından itibaren 2,5 - 3 yaşına kadar, uygulamayı tercih ettiğimiz biyonik kulak ameliyatı için Erzurum’da ilk defa Doç. Dr. Özgür Yörük ile birlikte bu sistemi başlatıyoruz. Bizim buradan ailelere mesajımız; özellikle bir yaşına kadar sesli uyarılara cevap veremeyen çocukları, Araştırma Hastanesi’ne getirerek ileri tetkiklerle işitme değerlendirmelerini yaptırmalarını rica ediyoruz. Çünkü bizim için ilk yaşlar çok önemli. 4 yaşın üzerindeki doğumsal işitme kaybı olan çocuk bu hakkını kaybediyor. Yeni doğanın dışında ileri yaşlarda işitme kaybı olanlar, yani hayatının belli bir döneminde duyan, ancak sonraları işitme yetisini kaybeden ama normal konuşan birisi için 10 yıllık bir limitimizi var. Ancak yeni doğan bir çocuk için bu süre 4 yıl. 4 yaşından sonra beyine ses gitmezse beyindeki işitme merkezi kendini siliyor. Onun için yeni doğan çocuklarımızda sınırımız 4 yaş. Bu süreye aileler dikkat etmeliler” dedi.


Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Yörük ise şunları söyledi; 30 Eylül itibariyle, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı’nda artık bu ameliyat yapılabilmektedir. Cihazın masraflarının tamamını devlet karşılamaktadır. Erzurum ve hitap ettiği çevre iller ile birlikte 4 milyon nüfusa hizmet veren Üniversite hastanemizde başlatılan bu ameliyat sayesinde duymayan çocukların işitmesi ve konuşması sağlanarak topluma daha sağlıklı bireyler kazandırılması amaçlanmıştır. Koklear implant (halk arasında biyonik kulak olarak bilinir) ameliyatı, doğuştan veya sonradan işitme kaybı olan ve bu işitme kayıpları işitme cihazları ile düzeltilemeyen hastalara yapılmakta ve bireyin yeniden duyması sağlanmaktadır. Bizler duyduğumuzu konuşabiliyoruz. Doğuştan duyamayan bir çocuk maalesef konuşamamakta ve duyma işlemi 4 yaşına kadar tedavi edilmez ise toplumda sağır ve dilsiz olarak ifade edilen bireyler olarak yaşamlarını devam ettirmek zorunda kalmaktadırlar. İşitme kaybı tedavi edilme dönemini kaçıran bu çocuklar hem aile, hem toplum hem de devlet için ağır bir yük oluşturmaktadır. Bu ameliyat ile hiç duymayan bir çocuk, toplumun en alt sosyo-kültürel seviyesinde yaşamak zorunda iken, normal işiten ve konuşan bir birey olup normal bir hayat yaşayabilir. Her yıl ülkemizde 3000 civarında çocuk bu ameliyat ile tedavi olabilecek iken maalesef ancak 900 civarında çocuğa ulaşılabilmektedir. Bölgemizde de 1000 civarında koklear implant adayı olduğu tahmin edilmektedir. Bölgemizde ilk defa kliniğimiz tarafından başlatılan bu ameliyatlara İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalından Sayın Prof. Dr. Yahya Güldiken hocamız destek vermiştir. Hastaların Raporlarının tamamlanmasında ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalından Sayın Prof. Dr. Yusuf Kemaloğlu ve arkadaşları desteklerini esirgemeyerek bu ameliyatların hastanemizde başlamasına yol açmışlardır. Üniversitemiz rektörü Sayın Prof. Dr. Hikmet Koçak ve Hastanemiz Başhekimi Sayın Prof. Dr. Necib Becit hocalarıma ve ekibine vermiş oldukları destekler nedeniyle, bölgemiz halkı adına sonsuz şükranlarımızı sunuyorum."


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25