• BIST 10023.98
  • Altın 3118.401
  • Dolar 35.6077
  • Euro 36.9654
  • Erzurum -18 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara -4 °C

Erzurum nükleer eğitime hazırlanıyor

Erzurum nükleer eğitime hazırlanıyor

Akkuyu Nükleer Santrali’nde görevde yapacak olan öğrencilerin eğitimine talip olan Atatürk Üniversitesi hazırlıklarını hızlandırdı. Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahar Güneş, eğitim kadrosu, diğer imkanlarıyla Atatürk Üniversitesi’nin bu zor görevi başarabileceğini belirtti.

 

Salih TEKİN / ERZURUM

Mersin’in Akkuyu ilçesinde Ruslar tarafından yapılacak nükleer santralde görev alacak personelin yetiştirilmesine talip olan Erzurum Atatürk Üniversitesi hazırlıklara başladı. Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a konuyla ilgili talebi ikinci kez iletmesinin ardından Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün Rus asıllı öğretim üyeleri, 3 yıl sürecek eğitim için hem bakanlık hem de Rus tarafını bilgilendirdi.

Mersin’de yapılan nükleer santralde görev yapacak personelin eğitimi Atatürk Üniversitesi’ne yeni bir ufuk açtı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından sınavla belirlenen ilk grup öğrencinin Rusya’daki eğitimlerinde yaşanan sıkıntılar, eğitimin Türkiye’de yapılmasını gündeme getirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın her yıl alınacak 80 öğrencinin barınıp ve eğitim alabilecekleri üniversite aradığı bilgisini alan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Yrd. Doç.Dr. Bahar Güneş, harekete geçti. Güneş, konuyla ilgili olarak ilk Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak’ı bilgilendirerek eğitimin Atatürk Üniversitesi’nde yapılabileceğini anlattı. Rektör Koçak’ın bakanlık nezdinde yaptığı müracaatın ardından boş durmayan Yrd. Doç.Dr. Bahar Güneş, Akkuyu’daki nükleer santrali inşa edecek Rus firmanın yöneticilerinin yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın üst düzey bürokratlarıyla da temasa geçti. Bakan Yardımcısı Murat Mercan ve proje daire başkanı Necati Yamaç’a Atatürk Üniversitesi’nin imkanlarını anlatan Güneş, öğrencilerin eğitiminin Erzurum’da verilebileceğini bildirdi.

Bölüm hazır

Akkuyu Nükleer Santrali’nde görev yapacak öğrencilerin eğitimini kapsayan çalışmaya ev sahipliği yapacak olan Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü hazırlıklarını hızlandırdı. Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahar Güneş yönetiminde Prof.Dr. Tariel Sikharulidze, Prof. Dr. Salavat Aiupov, Doç.Dr.Svetlana Budimirovna, Doç.Dr. Anna Poselenova, öğretim görevlisi Aynura Sardarbekova, araştırma görevlileri Rahman Özdemir. Özlem Dibekoğlu, Hadi Bak ve Murat Yılmaz bakanlığın olumlu karar vermesi halinde öğrencileri en iyi şekilde eğitmenin çalışmalarını yapıyor.

Akkuyu’da görev yapacak öğrencilerin 3 yıl sürecek eğitimleri için Erzurum Atatürk Üniversitesi imkanlarının yeterli olduğunu belirten Yrd. Doç.Dr. Bahar Güneş, Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın desteğiyle hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yöneticileri hem de Rus tarafıyla görüştü. Bakanlık yetkililerine yazı gönderen Güneş, Ankara’da yapılan toplantıya davet edildi.

Bakanlık, Rus firma, TÜBİTAK ile Hacettepe ve Yıldırım Beyazıt Üniversiteleri yetkilerinin katıldığı toplantıda Türkiye’de eğitim ortamı masaya yatırıldı. Hacettepe Üniversitesi yetkilileri bu eğitimi verecek imkanları olmadığını belirtirken, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi yöneticileri kendilerinin de yeni kurulan bir eğitim yuvası olduğunu bu eğitimi üstlenemeyeceklerini bildirdi. Atatürk Üniversitesi adına toplantıya katılan Yrd. Doç.Dr. Bahar Güneş, eğitimle ilgili alt yapı ve diğer imkanlar konusunda bakanlık ve Rus firma yöneticilerini bilgilendirdi.

Katkı sağlayacak

Atatürk Üniversitesi’nin Türkiye’deki tek ‘Rusça Sınav Merkezi’ olduğunu belirten Yrd. Doç.Dr. Bahar Güneş, “Rusya Federasyonu’nda nükleer mühendislik alanında eğim amaçlı oluşturulan programa katkıda bulunmak istiyoruz. Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsünde eğitim almak üzere Fen Edebiyat Fakültelerinden seçilecek öğrencilere Atatürk Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak Rusça temel hazırlık eğitimi vermeye talibiz. Bu eğitimin üniversitemize en önemlisi de Türkiye Cumhuriyetine hizmet bağlamında önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.

Eğitimde de görev alabileceğiz

Rusya’daki ilgili firmanın eğitim için hocaları Rusya’dan getireceğini belirten Güneş, “Firma yöneticileriyle görüştüm. Bölümümüzdeki Rus kökenli hocaları anlattım. Onlar da bana eğer Rusça ders verebileceklerse bu eğitimde görev alabileceğimizi bildirdi. Bu Üniversitemiz için çok önemli bir imkan olacaktır” dedi.

Çifte diploma girişimi

Nükleer santralde çalışacak personelin Erzurum’da eğitimine karar verilmesi halinde bölüm olarak yeni bir çalışma başlatacaklarını de belirten Güneş, çifte diploma için Rusya’dan bir üniversiteyle iletişim içinde olacaklarını bildirdi.

Başkası alırsa üzülürüm

Nükleer santralle ilgili eğitimin gündeme gelmesiyle girişimlere başladıklarını tekrarlayan Yrd. Doç. Dr. Bahar Güneş, Erzurum’un her türlü imkanıyla bu eğitime hazır olduğunu bildirdi. Erzurum’da iki dili de çok iyi konuşan öğretim üyeleri olduğuna dikkat çeken Güneş, “Profesyonel olarak bir değerlendirme olursa bu eğitimin Erzurum’da olması gerekiyor. Bizim Üniversitemizde hem eğitim hem de barınak konusunda çok önemli imkanlar bulunuyor” diye konuştu.

Nükleer santral öğrencilerinin eğitimleriyle ilgili sadece Atatürk Üniversitesi’nin girişimde bulunduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Bahar Güneş, ancak son zamanlarda Erciyes Üniversitesi isminin ortaya çıktığını belirtti. Güneş, eğitim için Atatürk Üniversitesi imkanlarının yeterli olduğunu dile getirdi.

480 öğrenci yetiştirilecek

Akkuyu Nükleer Santrali’nde görev yapacak personelin yetiştirilmesi 5 yıllık bir eğitimle gerçekleştirilecek. Bakanlık tarafından her yıl sınavla belirlenecek 80 kişi 15’er kişilik sınıflarda eğitime alınacak. Birinci yıl Rusça, ikinci yıl Rusça ile birlikte fizik, kimya, biyoloji üçüncü yılda aynı dersleri görecek olan öğrenciler kalan iki yılı Rusya’da nükleer santraller konusunda pratik eğitimleri içeren çalışmalara katılacaklar. Eğitimi başarıyla tamamlayanlar Atatürk Üniversitesi diplomalı olacak.

Koçak, ikinci kez talep etti

Nükleer eğitim alacak öğrencilerin eğitimini kapsayan projeyle ilgili gelişmeler devam ederken Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, 17 Ağustos’ta Erzurum’a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a talebini yineledi. Koçak, öğrencileri eğitmek için her türlü imkanları bulunduğunu belirtti.

Rakip Erciyes

Atatürk Üniversitesi’nin talipli olduğu nükleer eğitim için bir diğer başvuran üniversite ise Kayseri Erciyes Üniversitesi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Erzurum ziyaretinde yaptığı açıklamada Kayseri Erciyes Üniversitesi’ni de sayması Atatürk Üniversitesi’nin bu alandaki rakibini de ortaya çıkardı.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25