Devlet hastanelerinin deprem, sel, nükleer ve biyolojik kazalar ile saldırılara karşı hazırlıksız olduğu ortaya çıktı.
Ülke çapında 284 hastanede yapılan araştırmada, en kötü hastane Erzurum Numune Hastanesi olurken, Gaziantep Şehit Kamil Devlet Hastanesi yüzde 100 güvenli çıktı.
Fatih Üniversitesi'nin yaptığı araştırma devlet hastanelerinin çeşitli afetlere karşı içler acısı halini ortaya koydu.
Fatih Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halil Rıdvan Öz, Yardımcı Doç. Dr. Fahrettin Eldemir ve Emine Merve Elmas ile Acil ve Afet Tıbbı Derneği Genel Başkanı Dr. İlhan Öztürk, Türkiye'deki hastanelerin afet ve olağan dışı durumlara hazırlığını masaya yatırdı. Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen çalışmada Türkiye'nin çeşitli coğrafik bölgelerindeki bazı illerin hastane afet planları ele alındı.
ÜÇ BÜYÜK İL KAPSAM DIŞI
İstanbul, Ankara ve İzmir'in kapsam dışında olduğu 78 ilden 50 yatak ve üstü 284 hastane için çalışanlarına Hastane Afet Hazırlık Anketi dağıtıldı. Anketlerde hastanelerin acil servislerinin afet ve olağandışı durumlara hazırlığı, hastanenin genel olarak afet hazırlık durumunun değerlendirmesi, hastanenin kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer kazalara ve saldırılara hazırlıkları, personelin afetlerde sağlık hizmeti açısından bilgi seviyesi ölçüldü.
DEPREM BÖLGESİNDE DURUM KÖTÜ
Toplam 284 hastane, 4 üzerinden ortalama 2,2 puan alarak birçok hastanenin hazırlıksız olduğunu gösterdi. En riskli hastane deprem riski en yüksek illerinden Erzurum'da bulunan Erzurum Numune Hastanesi'nin olması araştırma ekibi tarafından 'düşündürücü' bulundu.
Öte yandan deprem riski en düşük illerimizin birinde bulunan Gaziantep Şehitkâmil Devlet Hastanesi en başarılı hastane olarak ilk sırada yer aldı. Afetlere hazırlık sonusunda Doğu Ve Güneydoğu'daki hastaneler genellikle iyi puanlar alırken İç Anadolu ve Ege Bölgesi'ndekiler sınıfta kaldı.
Bölgelere göre hastane karnesi
En iyi puan alan 5 hastane*
Hastane Puanı (100 üzerinden)
* Gaziantep Şehit Kamil Devlet Hastanesi 100
* Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Arş. Merkezi 97,73
* Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi 97,71
* Aydın Atatürk Devlet Hastanesi 93,37
* Malatya Devlet Hastanesi 93,31
En hazırlıksız 5 hastane
Hastane Puanı
* Erzurum Numune Hastanesi 19,08
* Kahramanmaraş Pazarcık Devlet Hastanesi 24,05
* Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon 26,44
* Bitlis Mutki İlçe Devlet Hastanesi 27,95
* Manisa Demirci Devlet Hastanesi 27,95
6 ayda bir tatbikat yapılmalı
Prof. Dr. Halil Rıdvan Öz, İstanbul, İzmir ve Ankara illerindeki hastanelerinin durumunun yeterli ölçüde bilindiği için araştırma kapsamına alınmadığını belirterek, "Asıl sorun diğer illerde ve bunlar bilinmiyor" dedi. Öz sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye gibi bölgelerinin çoğunda fay hattı bulunan, bazı coğrafi bölgelerinde sık sık sel afetlerinin yaşandığı bir ülkede hastane afet planı, gerektiğinde afeti uygulayacak kişiler tarafından hazırlanmalı ve yurtdışındaki bazı örneklerde olduğu gibi her 6 ayda bir defa muhtemel plan uygulayıcıları tarafından güncellenmeli. Ayrıca Sağlık Bakanlığı Müfettişleri planın güncelliğini ve uygulanabilirliğini belli periyodlarla denetlemeli."
Van'da kayıplar daha az olabilirdi
Çalışmada ünlü Afet Uzmanı Donald Walsh'ın da görüşlerine yer verildi. Walsh, sistem ilgili şunları söyledi: "Türkiye Marmara depreminin ardından afet uygulama sistemini aktif şekilde işletebilseydi, Van depremindeki bazı kayıplar olmayacaktı. Van'da enkazdan kurtarılanlardan bazıları, sonrasında hayatını kaybetti. Çünkü kimse ne yapacağını bilmiyordu. İşte bu sistem, bu türden kayıpların da önüne geçmeyi hedefliyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.