• BIST 10029.31
  • Altın 3114.362
  • Dolar 35.5675
  • Euro 37.0237
  • Erzurum -21 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara -2 °C

Erzurum’da Kentsel Dönüşüm Çalıştayı

Erzurum’da Kentsel Dönüşüm Çalıştayı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi “Korunan Tarih Dönüşen Şehir Erzurum” manifestosuyla kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürürken, yeni projelerini de hayata geçirmeye devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi bu amaçla “Erzurum Kentsel Dönüşüm Geliştirme ve Araştırma Çalıştayı” başlığında bir program düzenledi.

“Kentsel dönüşümün adımları hızlı olmalı”
“Erzurum Kentsel Dönüşüm Geliştirme ve Araştırma Çalıştayı”nın açılış konuşmasını yapan Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı Başkanı Haluk Sur, bu çalıştayın ülkede yapılacak benzeri çalışmalara ışık tutmasını umut ettiğini belirterek, “Bu çalıştayımızın yıkıcı depremlerde niteliği olamayan konut stoku altında hayatlarını kaybeden vatandaşların acılarını bir kez daha yaşamamak adına yapılacak yasal düzenlemelerin hızla hayata geçmesine vesile olmasını diliyoruz. Artık 6 Şubatta yaşadığımız acıların benzerini yaşamak istemiyoruz. Ülkemizde hızlı ve güçlü adımlarla kentsel dönüşümlerin tamamlanması gerekir.” dedi.

“Erzurum’da örnek çalışmalar yapılıyor”
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Altundağ, “Kentsel dönüşüm yaşanabilir çevreler oluşturmak adına değerlidir. Erzurum’da bu anlamda ‘Korunan Tarih Dönüşen Şehir Erzurum’ manifestosuyla çalışmalarımızı
sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

“Erzurum ruhunu zirveye taşıyoruz”
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kentsel bir alanın mekânsal, sosyo-ekonomik, toplumsal ve çevresel koşullarının sürekli iyileştirilmesini sağlamaya çalışmak olarak tarif edilen kentsel dönüşüm; “kapsamlı ve bütünleşik bir vizyon ve eylem planı” olarak da tanımlandığını belirterek, “Bilim, hem bilgi üretmeye yönelik bir sistemi hem de o sistemden üretilen bilgiyi işaret eder. Bir çalışmanın bilimsel bir nitelik kazanmasında rol oynayan başlıca faktörlerden biri, o çalışmanın muhtevasını şekillendiren kuramsal temel ve çalışmayı yürütürken izlenilen bilimsel yöntemdir. İşte Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak kentsel dönüşümde bilimin bize sunduğu tüm imkânlardan faydalanarak bilimsel metodolojinin katkısını sürekli projelerimizde ve modern metotlarla harmanlamaya çalışıyoruz. Bizim kentsel dönüşüm anlayışımızı yapıların ekonomik ömrü ya da yaşları değil, şehrimizdeki bireysel ve toplumsal yaşam koşulları şekillendiriyor. Bilindiği gibi yıkarak yapmak en kolay olanı; şehrin ruhunu ve dokusunu yaşatmak ise, kentsel dönüşümün en zor yanıdır. İşte biz Erzurum’da zoru başarıyor ve kadim şehrimizin ruhunu zirvelere taşıyoruz. Biz yaşam mimarı değiliz. Sadece ve sadece Erzurum’un yarınlarını sağlam temeller üzerine inşaa ve ihya etmekle memuruz. Kentsel dönüşümde esas olan; şehrin geleneksel mimarisi kadar, insanların sosyal ve kültürel yaşam bağlarını da koruyabilmektir. Dolayısıyla biz Erzurum’u bu yolla sadece dönüştürmüyor, aynı zamanda sosyal gelişimine de öncülük ediyoruz. Kamulaştırdığımız her yapıyla şehrimizin yarınlarına sağlam bir temel atıyor; inşa ettiğimiz her yapıyla da, geleneksel ve modern mimariyi Erzurum paydasında buluşturuyoruz” şeklinde konuştu.

“6 bin 500 bina ve ticari alan yıkıldı”
Erzurum’daki kentsel dönüşümün tarifini ; “tarihin dile gelmesi ve kültürümüzün hayat bulması” olarak özetleyen Başkan Sekmen, “Herkes yıkabilir, yapabilir. Fakat ruhuyla birlikte yaşayan şehirleri sadece kültürel ve toplumsal kaygılara sahip yönetimler inşa edebilir. Tıpkı Erzurum’da bizim yaptığımız gibi. Bilindiği gibi 10 yılda ilimizin birikmiş tüm şehircilik ve kentsel dönüşüm sorunlarına dair kararlı ve tarihi adımlar attık. Görev süremiz boyunca yaptığımız düzenleme ve yerinde dönüşümle 6 bin 500 bina ve ticari alanı yıkarak kentsel dönüşümde adeta çığır açtık. Kentsel dönüşüm çalışmalarımızı siyaset üstü bir mesele, milli bir sorun olarak gördük ve inşa ettiğimiz sosyal konutlarla afet riskini azaltmanın yanı sıra, gecekondulaşmayı da önledik ve dar gelirli kardeşlerimizin ev sahibi olma hayalini gerçekleştirdik. Bu şiarla il genelinde 5 bin konut inşa ederek vatandaşlarımızı sıcak yuvalarında güvenle yaşamalarına imkân sağladık. İnşa ettiğimiz sosyal konutlarla, 1999 öncesi yapılmış eski binaların dönüşümüyle ve yeni inşa edilen binaların denetimiyle; yüksek riskli alanlara öncelik vermek kaydıyla şehrimizi afetlere dirençsiz tek bir sağlıksız yapı, tek bir çöküntü alanı kalmayacak şekilde çalışmalarımızı yürütmekteyiz. “Korunan tarih dönüşen şehir Erzurum” manifestomuzla afetlerin sık gözlendiği bir konumda yer almamız gerçeğinden de hareketle; yüzlerce yıllık yerleşim düzenimizi ve yapılaşma alışkanlıklarımızı tamamen değiştirecek planlama adımlarını kararlılıkla sürdürüyoruz. Bugün burada sizlerin fikirleriyle birlikte bilimin ışığında kentsel dönüşümde yeni bir yol haritasını engin düşüncelerinizle oluşturacağız” dedi.

“Şehirler yaşayan organizmalardır”
Erzurum Vali Yardımcısı Lokman Düzgün’de yaptığı konuşmada kentsel dönüşümün özellikle deprem gerçeği ile her zaman karşı karşıya olan Türkiye için önemli olduğunu ifade ederek, “Şehirler yaşayan organizmalardır. Caddeleri, sokaklarıyla, kurumlarıyla, binalarıyla, yeşil alanlarıyla her daim gelişiyor, kendini büyütüyor, farklılaşıyor. Erzurum’da bu anlamda yapılan çalışmalar çok kıymetli. Erzurum tarihi ve sahip olduğu değerlerle kadim bir şehir. Yapılan çalışmalar bir çok noktada yönlendirici, örnek olma durumunda kalıyor.” Şeklinde konuştu.

“Çalıştayın verimli geçmesini sağlayacağız”
Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı Başkan vekili Haldun Ersen, kentsel dönüşümün öneminden bahsederken, “Çalıştayımızda konusunda uzman ve ehil bilim insanları değerlendirme yapacaklar. Katılımcılar deneyimlerini paylaşacaklar. Konu başlıklarımız üzerinde ciddi tartışmalar olmasını bekliyoruz. Verimli olması için gayret göstereceğiz.” diye konuştu. Konuşmaların ardından bir gün sürecek olan “Erzurum Kentsel Dönüşüm Geliştirme ve Araştırma Çalıştayı” çalışmaları başlatıldı.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25