• BIST 10028.42
  • Altın 3117.951
  • Dolar 35.6242
  • Euro 36.9285
  • Erzurum -11 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 6 °C

Erzurum'da Toplu Mezar Ziyareti

Erzurum'da Toplu Mezar Ziyareti

Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi tarafından bu yıl birincisi düzenlenen 'Uluslararası Türk-Ermeni İlişkileri ve Büyük Güçler Sempozyumu'na katılan 80 bilim insanı, üniversite öğrencileri ile birlikte, Ermeniler tarafından katledilen Türkler'in toplu mezarlarını gezdi. Bilim insanları, Ermeniler'in topluca katliam yaptığı köyden seslenerek, "Biz barış ve dostluktan yanayız" dedi.
Üniversiteye ait otobüslerle Erzurum'un Aşkale İlçesi'ne bağlı Cinis Köyü'ne giden bilim insanları ve tarih bölümü öğrencileri, köylülerden katliamla ilgili büyüklerinin anlatıklarını dinledi. Ermeniler tarafından katledilen 587 Türk için yaptırılan anıt mezarda konuşma yapan Atatürk Üniversitesi Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, 1918 yılındaki Ermeniler'in kadın ve çocukları topluca yakarak katlettiğini söyledi. Doğu Anadolu'da 287 toplu mezar tespit ettiklerini belirten Doç. Dr. Kürkçüoğlu, "Toplu mezarların 28'i Erzurum'da. Doğu ve Güneydoğu'da bugüne kadar 23 toplu mezar açıldı. Bu yıl Aziziye ilçesinin Börekli köyünde bir kazı çalışması yapacağız" dedi.
"ERMENİLER 50 BİN TÜRK'Ü ŞEHİT ETTİ"
Ermeniler'in sadece Erzurum'da 50 bin kişiyi şehit ettiğini ve bunların tümünün savaşla yakından- uzaktan alakası olmayan kadın ve çocuklardan oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Kürkçüoğlu, Erzurum'un bu nedenle Türkiye- Ermeni ilişkileri noktasında taraf ve mağdur olan illerin başında geldiğini vurguladı. Doç.Dr. Erol Kürkçüoğlu, şöyle konuştu:
"Bunun en önemli göstergelerinden sadece biri Cinis Şehitliği'dir. Sempozyuma katılan bilima adamlarını buraya davet ettik. Bu bölgede asıl mağdur ve katilama uğrayanın Türkler olduğu gerçeği ortada. Temennimiz, sempozyumun sonuç bildirgesinde belirttiğimiz gibi Kafkasya'ya barışın gelmesidir. Güney ve Kuzey Kafkasya'da barış için artık siyasetçilerin ellerini, eteklerini çekmeleri lazım. Yani sözde Ermeni soykırım iddiaları çıkarılan yasalarla bölge barışını katletmekteler. Barışının ortaya çıkması noktasında tarihçilere büyük görevler düşüyor. Sempozyuma katılan bilim adamları, 'Kin ve nefrete dayalı politika istemiyoruz. Barışın, hoşgörü ve adaletin tesis edildiği bir bölge istiyoruz' dedi. En önemli sonuçta budur."
TÜRK DİPLOMATLARINI ÖLDÜREN ÇETENİN İZİNE CİNİS'TE RASTLANDI
Geziye katılan emekli Büyükelçi Bilal Şimşir, Cinis'in 'Antranik' adlı Ermeni çetesinin katlettiği köylerden biri olduğunu söyledi. Aynı çetenin 1923 yılında Los Angeles Başkolonsu Mehmet Baydar ile yardımcısını şehit ettiğini anımsatan Bilal Şimşir şöyle konuştu:
"Türk diplomatlarına karşı cinayetleri başlatan Ermeni Antranik çetesi Erzurum'da da cinayet işlemiş. Paris Büyükelçisi İsmail Erez, Viyana Büyükelçisi Daniş Tunalıgil gibi 40 şehidimiz var. Bu Ermeni meselesi aslında Türkiye'nin parçalanması için çıkarılan bir sorundur. Erzurum ve Sivas'ın bulunduğu büyük vilayetler ermeniler verilmek istendi. Türkiye'nin nerede ise yarısı kadar toprağı almak istiyorlardı. Hala böyle emel peşindeler. Türkler Anadolu'da toplandı. Ermeniler kendi devletlerinden bile göç ediyor. İşte devletleri var orada. 3 milyon olan nüfusları 1.5 milyona indi. Türkler'in toplamı ise 70 milyon oldu. Ermeniler Hıristiyan dünyasına güveniyor. Çünkü bu Ermeni meselesini Türkler'in başına saran büyük güçlerdir."
Anıt mezarda dua eden bilim insanları daha sonra köylülerin ikram ettiği yöresel cağ kebabı ve su böreğinden yedi. Erzurum'dan çok mutlu ayrıldıklarını söyleyen grupta bulunanlar, "Kim ne derse desin. Biz Türkler her zaman barıştan ve dostluktan yana olduk. Böyle olmaya da devam edeceğiz" dedi.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25