İstanbul'da 2011 yılının Mart ayında uğradığı silahlı saldırı sonucu sol kolu felç olan ünlü türkücü İbrahim Tatlıses'in iyileşmesini sağlayan robotik sistem Erzurum'a getirildi. Robot destekli yürüme terapisine alınan trafik kazası sonucu belden aşağı felç olan Mahir Gökdağ, "Şu anda ayağa kalkmış ve yürüyor gibi hissediyorum" dedi.
Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezine omurilik yaralanmaları, inme, nörolojik ve ortopedik nedenlerden dolayı yürüme yeteneğini kaybeden kişilerin tekrar ayağa kalkması için robot destekli yürüyüş terapi sistemi getirildi. Yürüme yetisini kaybeden hastalar taşıyıcı giysi giydirilerek askı sistemiyle yürüme robotunun içine alınarak kişinin vücut ağırlığı vinç vastasıyla sisteme aktarılıyor. Görsel motivasyona katılan hasta bu şekilde bacaklarını yönlendirerek sisteme adapte oluyor. Robotik yürüme tedavisi 4-8 hafta arasında haftada en az 3 kez bir saatlik seanslarla uygulanıyor.
Erzurum Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr. Fazlı Erdoğan robotik sistemin Türk yapımı olduğunu, daha önce Japonya veya Almanya'dan alınan benzer cihazlara ciddi paralar ödendiğini bildirdi. Robotik sistemde hastanın ağırlığını yürüyen banta verdiğini bu şekilde sanki kendisinin yürüyormuş gibi hissettiğini anımsatan Prof.Dr. Fazlı Erdoğan, hastanın ilk başta üç boyutlu olarak banda basarak yürütüldüğünü bu şekilde kemiklere, kaslara ağırlık bindiğini söyledi. Hastanın kendi ağırlığını kullanmaya başladığında fizyolojik ve psikolojik olarak olumlu yöne etkilendiğini vurgulayan Prof.Dr. Erdoğan, "Hastanın iyileşmesi yürüme yetisi kaybının durumuna bağlı. Şöyle bir iddia çok fazla var: Buradan mucize bekliyoruz. Yok öyle değil. Elbette beklediğimiz yüksek durumlar var ama her hastanın bundan tamamen toparlayacağı beklentisine girilmemeli. Sistem hastalara katkılar sağlıyor tabii ki. Pasif egzersiz sırasında hasta çok fazla efor kaydediyor. Uzun süre ayakta durmak ve bütün bu hareketleri kendi enerjisiyle yapmak durumunda. Bu sistemde ayakta dik durunca beyin algısı 'yürüyorum algısı' yayıyor. İbrahim Tatlıses'in iyileşmesiyle Türkiye, robotik sistemlerin fizik tedavi ve rehabilitasyonlarda kullanılacağına dair bilgiler edinmeye başladı. Robotik sistemlerin bacak, el, kol, omuz gibi kaybedilen yetenek için rehabilete etmeye yönelik olanları var. Robot hastanın yürüme ritmi, boyu, kilosu, yürümesi ve adım aralığını ayarlıyor ve bunu kaydediyor. Rehabilitasyon dediğimiz zaman uzun soluklu süreçten bahsediyoruz. Bu cihazla tedav olacak kişi hekim tarafından belirleniyor" diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olan Doç.Dr. Mahir Gökdağ, 2006 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu belden aşağısının felç olduğunu söyledi. Evli ve 4 çocuk babası 53 yaşındaki Doç.Dr. Mahir Gökdağ, 2011 yılında Maçka'da da aynı yönetmle 21 seans tedavi gördüğünü belirterek "Şu anda ayağa kalkmış ve yürüyor gibi hissediyorum. Evde de pasif egzersizler yapıyorum.Umarım sağlığıma kavuşabilirim" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.