Her gün birkaç kez insülin iğnesi olmak zorunda kalan şeker hastaları, "rahat bir nefes" alacak... 2015'te piyasaya sürülecek olan sprey insülin, daha çabuk kana karışıp vücuttan daha hızlı çıkıyor
İlaç endüstrisinin dev şirketlerinden Fransa merkezli Sanofi ile ABD'li MannKind firması arasında imzalanan bir anlaşma, dünyadaki milyonlarca şeker hastasının dikkatlerini üzerine çekti. İki şirket, solunum yoluyla alınan bir insülin ilacını piyasaya sürmek için tüm hazırlıkları tamamladı. Uzmanlar her gün birkaç kez insülin iğnesi olmak zorunda kalan şeker, Afrezza adlı ilaç sayesinde rahat bir nefes alabileceğini söylüyor.
SOLUNUM YOLUYLA
Tip 1 ve Tip 2 Diyabet hastalarının kullanımına sunulacak Afrezza astım ilaçları gibi küçük ve taşınması kolay. Üstelik bu yeni ilaç, insülin iğnelerinden daha çabuk kana karışıyor. İnsülin iğnelerinin etkisini göstermesi yarım saat ila bir saat arasında bir süre alırken, Afrezza 15-20 dakikada kana karışıyor. Doktorlar ilacın yemekten hemen önce ya da yemeğe başlar başlamaz tüketilmesinde bir sorun olmadığını bildiriyor. Kana hızla karışan Afrezza'nın vücuttan atılması da insülin iğnelerinden daha hızlı. Enjeksiyon yoluyla alınan insülin vücutta ortalama 4 saat kalırken, solunum yoluyla alınan bu ilaç 2 ila 3 saat içinde vücuttan çıkıyor. MannKind firmasının yürüttüğü araştırmalarda da görev alan ABD'li şeker hastalıkları uzmanı Dr. Bruce Bode, "WebMd" adlı internet sitesine yaptığı açıklamada Afrezza kullanan hastaların, enjeksiyon yoluyla insülin alanlara göre daha az kilo aldığını gözlemlediklerini söyledi. Sanofi'nin diyabet ilaçları bölümünden sorumlu genel müdür yardımcısı Pierre Chacel de "Her gün birkaç kez insülin iğnesi olmak zorunda kalan hastalara alternatif bir yöntem sunmanın heyecanı içinde olduklarını" açıkladı.
ÖNCE ABD'DE SATILACAK
Sanofi'nin, MannKind'a 775 milyon doları bulan bir ödeme yapacağı, Fransız şirketinin ilacın geliştirilmesinden, pazarlanmasından ve kanuni düzenlemelerden sorumlu olacağı açıklandı. Anlaşmanın diğer ortağı MannKind ise ABD'nin Connecticut eyaletindeki fabrikada Afrezza'nın üretimini üstlenecek. İlacın 2015'in ilk aylarında ABD'de raflarda yerini alması bekleniyor. Satış gelirleri ise Sanofi ile MannKind arasında yüzde 65'e yüzde 35 oranında paylaşılacak. Anlaşma metninde yer alan "Satış gelirlerinin ve talebin beklenenin üzerinde çıkması durumunda yatırımın daha da artırılabileceği" maddesi de dikkatleri çekti. Sanofi ve MannKind'in, Afrezza'yla dünyanın birçok ülkesindeki diyabet hastalarına ulaşmayı hedefledikleri bildiriliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.