• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Erzurum 8 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 10 °C

Sağlık Bakanlığı grip salgınında ölen hasta sayısını açıkladı...

Sağlık Bakanlığı grip salgınında ölen hasta sayısını açıkladı...
Sağlık Bakanlığı: Bu grip sezonunda ülkemizde 57 vatandaşımız hayatını kaybetti

Sağlık Bakanlığı tarafından grip salgını ile ilgili son duruma ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Bu grip sezonunda ülkemizde 57 vatandaşımızın hayatını kaybetmesinde grip virüsleriyle ilişki tespit edilmiştir. 43 vatandaşımızda İnfluenza A(H1N1), 7 vatandaşımızda İnfluenza B ve 7 vatandaşımızda ise İnfluenza A(H3N2) virüsü tespit edilmiştir" denildi.

 

"GRİP YOĞUNLUĞU HALEN YÜKSEK DÜZEYDE SEYRETMEKTE"

Sağlık bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kuzey yarım küredeki grip yoğunluğunun devam ettiği vurgulanarak, "Dünya Sağlık Örgütü’nün dünya genelindeki grip hastalığına dair durumu açıklayan son raporuna göre, Kuzey yarım küredeki grip yoğunluğu halen yüksek düzeyde seyretmekle beraber, İnfluenza A’nın baskın olduğu Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da grip aktivitesinde azalma başlamıştır. Fransa, Hollanda ve İspanya gibi ülkelerin dahil olduğu bir çok Avrupa ülkesinde 65 yaş üzeri kişilerde tüm nedenlere bağlı ölüm sayılarında artış mevcut olup Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu durumun nedeni olarak grip hastalığı, soğuk havalar ve akut solunum yolu hastalıklarının olabileceği ifade edilmiştir" denildi.

"DÜNYADA OLDUĞU GİBİ ÜLKEMİZDE SON HAFTA İTİBARİYLE GRİP AKTİVİTESİ AZALMAYA DEVAM ETMEKTEDİR"

Dünyada olduğu gibi ülkemizde son hafta itibariyle grip aktivitesinde azalmanın devam ettiği belirtilen bakanlık açıklaması şöyle devam ediyor:

"Kuzey Amerika’da grip hareketliliği 2014 yılının sonunda ulaştığı en yüksek düzeyden sonra halen yüksek düzeyde devam etmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise grip virüsü tespit edilme oranı 2014 yılı Aralık ayında ulaştığı yüzde 30,4’lük düzeyinden yüzde 12,1 düzeyine gerilemiştir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde son hafta itibariyle grip aktivitesi azalmaya devam etmektedir. Düzenli izleme kapsamında 13. Hafta itibarı ile gelen 352 numunenin yüzde 26,4’ünde influenza B, yüzde 8,8,’inde İnfluenza A(H1N1), yüzde 5,1’inde İnfluenza A(H3N2) saptanmıştır. Grip sezonunun başlangıcından günümüze kadar olan süreçte Avrupa’da gelen numunelerde 12. Hafta itibarı ile grip virüsü tespit edilme yüzdesi yüzde 37,8 iken Ülkemizde bu durum yüzde 21,2 olarak tespit edilmiştir. 13. hafta itibarı ile üç laboratuvarımıza düzenli izleme örnekleri ve klinik şüpheli örneklerden toplamda 6 bin 774 klinik örnek gelmiştir. 6 bin 774 örneğin 846’sında İnfluenza B (yüzde 12,4), 704’ünde influenza A H1N1(yüzde 10,3), 172’sinde influenza A H3N2(yüzde 2,5) saptanmıştır. Bunların yanı sıra klinik örneklerde diğer solunum yolu virüslerinden 258’ünde (yüzde 3,8) Rhinovirüs, 254’sinde (yüzde 3,7) Coronavirüs, 164’ünde (yüzde 2,4) RSV saptanmıştır" ifadelerine yer verildi.

"43 VATANDAŞIMIZDA İNFLUENZA A(H1N1 DOMUZ GRİBİ) VİRÜSÜ TESPİT EDİLMİŞTİR"

Türkiye’de 43 kişide Domuz gribi virüsü tespit edildiği belirtilerek şu açıklamaya yer verildi:

"Bu grip sezonunda ülkemizde 57 vatandaşımızın hayatını kaybetmesinde grip virüsleriyle ilişki tespit edilmiştir. 43 vatandaşımızda İnfluenza A(H1N1), 7 vatandaşımızda İnfluenza B ve 7 vatandaşımızda ise İnfluenza A(H3N2) virüsü tespit edilmiştir. Bu kişilerin 20’si 65 yaş ve üzerindedir. İnfluenza AH1N1 tespit edilenlerin 25’inde, influenza B tespit edilenlerin hepsinde, influenza A ve A(H3N2) tespit edilen 7 hastanın 5’inde eşlik eden başka hastalıkların olduğu tespit edilmiştir. Bakanlığımızca grip ile ilgili olarak tüm durumlar günlük olarak izlenmektedir. Hastanelerde yatarak takip edilmesi gereken hastalar için hastane yatışlarında, yatak kapasitesi yönünden herhangi bir sorun yaşanmamakta olup, sağlık kurumlarına antiviral ilaçlar teslim edilmiştir ve ilaç erişiminde herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır."

"KİMLER RİSK ALTINDA?"

Gribe yakalanma risklerine ve alınması gereken önlemlere de yer verilen açıklamada, "Grip için 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım d?hil kronik pulmoner ve kardiyovasküler sistem hastalığı olan erişkin ve çocuklar, diyabet d?hil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, kronik renal disfonksiyonu, hemoglobinopatisi veya immün yetmezliği olan veya immünsupresif tedavi alan erişkin ve çocuklar ile 6 ay - 18 yaş arasında olan ve uzun süreli asetil salisilik asit tedavisi alan çocuk ve adolesanlar risk grubu olarak tanımlanmıştır. Yukarıda sayılan risk gruplarındaysanız grip geçirdiğinizde hekime müracaat ediniz. Ayrıca, grip geçirdiğinizde belirtileriniz ağırlaşırsa (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) bir hekime başvurunuz ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanınız" denildi.

"NASIL KORUNMALIYIZ?"

Gripten korunma yollarına ilişkin şu bilgilere yer verildi:

"Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler, bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayınız."

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25