Program kapsamında ilçelerde gündüz ortaokul ve lise öğrencilerine, akşam ise vatandaşlara Erzurum’un gelenekleri anlatılıyor. İlk hafta Karaçoban, Hınıs, Şenkaya, Olur ve Tekman ilçelerinde yapılan programlarda Teyo Emmi tiplemesiyle tiyatro sanatçısı Cumhur Seval skeçler ve sunum yapıyor, ardından Erzurumlu halk ozanları hem âşıklık geleneğine ait bilgiler veriyor hem de kendi eserleriyle birlikte usta malı dediğimiz, geçmiş ozanların deyişlerini seslendiriyorlar. Programlar atışma denilen, âşıkların karşılıklı olarak birbirlerine irticalen dörtlükler söyledikleri bölümlerle sona eriyor. Programlar, öğrenciler ve halkın yoğun ilgisi ve sevgi gösterileriyle devam ediyor.
İLK DEFA DENGBEJ VE ÂŞIKLAR AYNI SAHNEDE
Erzurum Büyükşehir Belediyesi bu etkinliğin içerisine daha önce yapılmamış bir kültür birlikteliği ekledi ve Karaçoban, Hınıs, Tekman, Karayazı, Horasan, Köprüköy ve Çat gibi ilçelerde Kürtçe ağıtlar okuyan dengbejleri de (Dengbej; Kürt sözlü edebiyatında kilam ve stran söyleyen sanatçıların adıdır) âşıklarla aynı sahneye çıkardı. Bu uygulama bölge halkı tarafından oldukça sevildi ve takdirle izlendi. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in sözlü kültürümüzün en önemli kaynağı halk ozanları ve âşıklık geleneğine verdiği destek her geçen gün artarak devam ediyor. Yoncalık semtinde bulunan Temelli Kıraathanesi’nde her hafta çarşamba günleri yapılan âşıklar programına, ilçelerde de böyle bir programla devam edilmesi, kültür ile ilgili çevrelerce yakinen takip ediliyor ve destekleniyor. Erzurum’da en önemli temsilcilerini bulunduran dengbejlik geleneğine de sahip çıkılması, kültürümüzün çeşitliliğine büyük bir katkı olarak görüldüğünden, âşıklık geleneğine sağlanan destek aydın ve yazarlarca da büyük bir memnuniyetle karşılandı.
SÜRPRİZ BULUŞMALAR DA SAĞLANIYOR
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programlarda ilçelere giderken aniden bir köye girilerek, köy kahvesinde halkla selamlaşılıyor ve âşıklar tarafından ibretli hikâyeler eşliğinde türküler söyleniyor. İlk defa köy kahvelerinde ozanlarla buluşan gençler, programı ilgiyle izliyor. Çatkapı niteliğindeki bu muhabbet ortamları söz konusu projenin önemli bir parçası olarak devam ettirilecek. İlçelerde devam eden programlarda, Erzurum’da yaşayan ve âşıklık geleneğinin sürdürülmesine, oldukça kıt imkânlarına rağmen emek veren bütün âşıklar sahne alıyor. Bu program yeni kültür programlarının da öncüsü olarak bütün halk katmanlarına âşıklığı anlatacak. Böylelikle halk müziğinin söz kaynağı olan bu geleneğin capcanlı, dipdiri olarak devam ettirilmesi için değişik ve sürekli etkinlikler tertip edilecek. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde usta âşıkların, yeni çıraklar edinebilmesi çalışmaları da büyük bir heyecanla sürdürülüyor. Bu arada Erzurumlu Âşıklar, söz konusu projeden ötürü Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e teşekkür ederek, halk edebiyatına sunduğu katkıdan ötürü şükranlarını sundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.