Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir haftalık eğitime katılan UMKE ekibi, 112 Acil Komuta Merkezi’nde bir hafta boyunca gördükleri eğitimleri düzenlenen tatbikatta pratiğe döktü.
Erzurum Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) Teke Deresi Göleti yanında düzenlenen tatbikatta senaryo gereği çöken bir evin enkazının altında kalan yaralıları başarıyla kurtardı. Erzurum İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik’in de bizzat katılarak yönettiği tatbikat gerçeğini aratmadı.
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ve Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı personellerden oluşan UMKE eğitimini tamamlayan 2’si doktor 35 sağlık görevlisi, yapılan tatbikatta performanslarını sergilediler. Teke Deresi Göleti’nin bulunduğu arazide düzenlenen tatbikatta, senaryo gereği çöken evin altında kalan 5 kişiden 2’si ölü olarak 3'ü de sağ olarak enkaz yığınları altından çıkarıldı. Yaralılar olay yerinde hazır bulunan ambülanslarla yakındaki hastanelere sevk edildi.
Erzurum İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik Erzurum’da UMKE’yi seçen gönüllü sayısının100'ün üzerinde olduğunu söyledi. Van depreminde yaptıkları çalışmalarla tüm dünyanın takdirini toplayan Erzurum UMKE ekiplerinin afetlere karşı her an hazır olabilmek için eğitimlerini aralıksız sürdürdüğünü kaydeden Vançelik, “Gönüllülük esasına göre eğitimlere katılan sağlık görevlileri sadece depremde değil, bölgede meydana gelen birçok afete de giderek kurtarma görevi aldılar. Bu arkadaşlarımız afetlerde gerekirse enkaz altına girerek, yaralı kurtarma becerisine de sahipler. Bugünkü tatbikatta da hepsi ellerinden gelenin en iyisini yaparak becerilerini sergilediler. Tüm gönüllü arkadaşlarımızı yürekten kutluyorum. ” dedi.
Yapılan tatbikatların önemine dikkat çeken Vançelik, depremler başta olmak üzere tabii afetlerde UMKE ekiplerinin insanı hayata döndürebilme çabası içerisinde ciddi hizmetler yaptığının önemine değindi. UMKE ekiplerinin gönüllü sağlık personellerinden oluştuğuna dikkat çeken Serhat Vançelik, UMKE gönüllülerinin her türlü afet durumlarında kurtarma amaçlı görev alan özel eğitim almış ekiplerden oluştuğunu söyledi.
Türkiye topraklarının % 95’inin deprem kuşağında bulunması ve bu oranın çok büyük bir kısmının da 1. Derecede deprem bölgesi olduğunun altını çizen Vançelik; ” Ülkemizde ortalama her yıl hasarlı bir deprem olmakta. Özellikle Erzincan depremleri, Bingöl depremleri ve son olarak büyük 17 Ağustos Marmara depremlerinde yaklaşık 50 milyon insanımız etkilenmiştir. Tüm bu depremlerde 100 bine yakın insanımız hayatını kaybetmiş, 250 bin civarında insanımız sakat kalmıştır. Özellikle 17 Ağustos Marmara depremi sonrasında ülkemizde Medikal Kurtarma ekiplerine ihtiyaç duyulduğu anlaşılmış ve 2004 yılında da bu ihtiyaçtan hareketle Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) kurulmuştur.” dedi.
Enkaz altında kalan ölü ve yaralıları başarıyla kurtaran UMKE ekiplerinin tatbikatını izleyen İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik ile diğer yöneticiler 35 kişiye başarı belgesi verdi, program sonunda toplu hatıra fotoğrafı çekildiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.