Türk kültüründe köklü bir yeri bulunan vakıf müessesesinin, sahip olduğumuz kültürel değerlerin korunarak, gelecek kuşaklara aktarılması görevinin yanı sıra, muhtaç olan yurttaşlarımıza gönüllülük anlayışına dayanan ve toplumda sevgi, saygı, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu güçlendirme gibi önemli bir görevi de bulunmaktadır.
Vakıfların, bu işlevinin vatandaşlarımıza daha iyi tanıtılması ve bu konuda toplumun her kesiminin duyarlılığının sağlanması amacıyla, ülkemizde 1981-2000 yılları arasında Aralık ayının ilk haftasında kutlanırken, 2001 yılından beri Mayıs ayının ikinci haftasında Vakıflar Haftası olarak kutlanmaya başlanmıştır.
İnsanların sosyal ve ekonomik alandaki sorunlarının çözümünde toplumsal dayanışmayı harekete geçirerek bir bakıma yararlı bir kamu hizmeti görevi yürütmektedir. Vakıflar, milletin duyarlılığının en büyük göstergesidir. Geçmişten gelen vakıf geleneğinin yaşatılması, tarihimize ve geleneklerimize duyduğumuz sorumluluğun yerine getirilmesi bakımından önem taşımaktadır. Bizler vakıf medeniyetinin mirasçılarıyız. Yaşayan bir medeniyet olan vakıflarımız, aynı zamanda dün ile bugün, bugün ile gelecek arasında bir köprü vazifesi görmektedir.
Ecdadımızın bizlere, almaktan çok vermenin hayırlı olduğu bir müessese olan vakıf müessesesini emanet etmişlerdir. Türk Vakıf geleneğinin yaşatılması, tarihimize ve geleneklerimize duyduğumuz sorumluluğun yerine getirilmesi bakımından da önem taşımaktadır.
Bu nedenle, Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz tarafından hafta boyunca çeşitli etkinliklerin düzenleneceğini belirtirken, tüm vatandaşlarımızın “Vakıflar Haftası”nı kutluyor, Vakıf kurumunun yaşatılarak geleceğe taşınması yönünde Vakıf Haftası etkinliklerinin önemli bir işlevi olduğuna inanıyor ve geçmişte kurdukları vakıflar ile insanlığa hizmet edenleri rahmetle anarken, yaşatılmasına katkı sağlayan hayırsever kişi ve kuruluşlara teşekkür ederek, en içten sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum.
Dr. Ahmet ALTIPARMAK
Erzurum Valisi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.