Uzmanlar, dengeli beslenmek yerine multivitamin kullanmanın, vücuda bir etkisi olmadığını savunuyor. Buna rağmen bu endüstri büyümeye devam ediyor.
Amerikalı uzmanlar, dengeli beslenmeyip vitamin ve mineral takviyesi kullanımına karşı sert bir yazı kaleme aldı. Annals of Internal Medicine dergisinde 5 uzmanın imzasıyla yayınlanan yazıda, “Vitamin takviyelerine para vermeyi bırakın artık” deniliyor.
Amerika’nın en fazla okunan tıp dergilerinden biri olan Annals of Internal Medicine’de 17 Aralık’ta çıkan bir makale, multivitamin ve besin takviyelerinin hiçbir faydası olmadığına dair uyarıyor. Makaleyi kaleme alan uzmanlar arasında, Johns Hopkins Kamu Sağlığı Okulu ile, İngiltere’deki Warwick Tıp Okulu’ndan 5 uzman bulunuyor. Hepsinin de adlarının önünde birkaç tane yüksek öğrenim unvanı var.
HAMİLE KADINLAR BİR İSTİSNA
The Atlantic dergisinden James Hamblindec’in 17 Aralık tarihli haberine göre bu makale, vitamin takviyeleri hakkında gelişmekte olan fikir birliğinin de bir parçası. Bu görüşe göre sanılanın aksine takviyelerin sağlığa yararı yok. En iyi çözüm dengeli bir beslenmeden geçiyor. Burada yalnızca tek bir istisna söz konusu: Hamile kadınlar folik asit takviyesi almalıdırlar.
Yayınlanan makalenin başlığı her şeyi açıklıyor aslında: “Artık Yeter: Vitamin ve Mineral Takviyesine Para Harcamayı Bırakın.” Bunun kaba bir başlık olduğu düşünülebilir. Ancak makaleyi yazan uzmanların uzun yıllardır gözlem yaptığını, vitamin takviyelerinin zararlarına şahit olduklarını da hatırlamak gerek.
MULTİVİTAMİNLER KRONİK HASTALIKLARI ENGELLEMEZ
Makalede şu ifadelere yer veriliyor:
“Bizim görüşümüze göre, bu konu kapanmıştır. Yetişkinlerin diyetlerine destek olmak için multi vitamin ve mineral komplekslerine başvurmasının hiçbir faydası yok. Üstelik, sağlığa zararlı olabilir. Kronik hastalıkları engellemek için bu tip vitaminler kullanılmamalı. Artık yeter.
Beta-karoten, E vitamini ve yüksek dozda A vitamini takviyesi almak zararlıdır. Diğer antioksidanlar, folik asit ve B vitaminleri, multivitaminler ve mineral takviyeleri, büyük kronik rahatsızlıkların sebep olduğu hastalık ve ölümleri engelleyemez.
Vitaminlerin ne zararı, ne de yararı olmadığını gösteren kanıtlar olmasına karşın, ABD’de multi vitamin kullanan yetişkinlerin sayısı gittikçe artıyor. Multivitaminlerin ve diğer takviyelerin satışı, geçersiz sonuçlar alınan büyük araştırmalardan etkilenmedi. ABD’deki takviye ilaç endüstrisi büyümeye devam ediyor: 2010’da yıllık ciroları 28 milyar dolara ulaştı.”
Son bulgulara göre 1988-2006 yılları arasında multivitamin takviyesi kullanan yetişkinlerin sayısı yüzde 30’dan yüzde 39’a yükseldi. Genele bakıldığında, besin takviyesi alma oranı da yüzde 42’den yüzde 53’e yükseldi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.