Özellikle pişirme için kullanılan bakır gereçlerin havayla teması neticesinde oluşan zararları önleyerek sağlıklı bir alaşım sağlayan kalay; hem bakırı, hem içinde pişirilen yemeği hem de insanı korumasıyla bilinmektedir. Bakır kaplara kalay işlemini yapan kişiye kalaycı deniliyor.
Kalaycılık artık kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında sayılıyor. Erzurum’un Bakırcıları Çarşısı’nda dünden bu güne sadece dört kalaycının kalması bu görüşü destekliyor. Çarşıda aynı zamanda bakır kapların üretiminin hızla azalması ve insanların artık bakırdan yapılan eşyalara rağbet etmemesi, kalaycı esnafını da bitmesini ve dükkânlarını tek tek kapatmasını beraberinde getirdi. Bir çoğu ilerleyen yaşlarına rağmen çok az insanın kullanmaya devam ettirdiği bakır kap kacakları kalaylamayı alın teriyle sürdürmeye çalışan kalaycılar, artık çırak bulamamaktan ve bu geleneksel mesleğin yitip gitmesinden endişeleniyor.
Kalayın en çok bildiğimiz yönü Türk mutfağıyla özdeşleşmiş olan bakır kaplarla ayrı düşünülemez oluşudur. Kalaycılık Anadolu’da günlük yaşamla iç içe geçmiş olup bir meslek halini almıştı. Öyle ki sabit dükkânları haricinde kalaycılar, sokak sokak dolaşarak insanların mutfaklarında kullandıkları bakır eşyaları kalaylamak için emek verirlerdi. Günümüzde de yer yer bu tarz seyyar kalaycıları görmek mümkün oluyor.
Kalay ustaları; havayla ve ateşle teması sonucu içinde pişen yemeğe zararlı madde yayan bakırın, kalaylandığı takdirde bir şifa kaynağına dönüşeceğini bilecek ve asırlarca uygulayacak kadar hâkimlerdi bakır ve kalaya. Böylelikle bakırın kullanıldığı her yerde kalay ve kalaycılar da olmak zorundaydı. Günümüze geldiğimizde eskisi kadar yaygın kullanılmasa da bakırın hâlâ o ayrıcalığını koruduğunu ve vazgeçilemez olduğunu görülmektedir.
Erzurum Bakırcılar Çarşısı’nın en kıdemli kalaycılarından birisi olan Fahrettin Çelik, yıllardan beridir ısrarla ve sabırla mesleğini sürdürmeye çalışan ustalardan biri. Ancak o da artık ilerleyen yaşına ve ilgi görmeyen kalaycılık mesleğinin gelecek nesillere aktarılacağı noktasında umudunu yitirmiş durumda.
Yok olmaya yüz tutan bir meslek: Kalaycılık
Anadolu günlük yaşamın vazgeçilmezlerinden ve en eski malzemelerden biri olarak bilinen kalay; gümüş renginde, bakır kapları kalaylama işinde kullanılan yumuşak bir maden olarak tanımlanıyor.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Türk Kızılay Yakutiye Şubesi’nden 2,6 Milyon TL’lik DestekTürk Kızılay Derneği Yakutiye Şubesi, 2023-2024 yılları arasında ihtiyaç sahibi ailelere yönelik gerçekleştirdiği sosyal yardım programlarıyla dikkat çekti. Şube, bu dönemde toplamda 2 milyon 600 bin TL nakdi destek sağladı.
7 bin 311 araçta 257 bin hayvana kontrolErzurum’da 2024 yılında tarıma dayalı sanayi için 11 projeye 110 milyon TL’lik yatırım desteği sunuldu.
Erzurum konut satışında 28. sıradaErzurum’da 2024 yılında 11 bin 704, Türkiye genelinde ise ayında 1 milyon 478 25 konut satıldı.
AFAD’dan ERAKUT’a akrediteErzurum Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, Afet İşleri Daire Başkanlığı’na bağlı olarak kurulan Erzurum Büyükşehir Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (ERAKUT), akredite edildi.
- 20:02 - Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Bolu faciası açıklaması: 1 günlük milli yas ilan edildi
- 19:22 - Kardeşini silahla öldürdü ardından kendini vurdu
- 18:09 - Türk Kızılay Yakutiye Şubesi’nden 2,6 Milyon TL’lik Destek
- 18:05 - Köprüköy’de uyuşturucu operasyonu
- 18:00 - Altınok ve Küçükoğlu’na formalı teşekkür
- 15:39 - Bolu Kartalkaya'da otel yangını faciası! İçişleri Bakanı Yerlikaya: Maalesef 66 canımızı yitirdik
- 15:30 - Rektör Hacımüftüoğlu: Diş hekimliği eğitimine yeni bir perspektif getiriyoruz
- 15:27 - Horasan gençliği ve sporu Karakelle’ye emanet
- 15:21 - ETÜ Atıcılık Takımı Türkiye rekoruyla şampiyon oldu
- 12:54 - MHP İl Başkanı Yurdagül, Pasinler’de muhtarlarla bir araya geldi
- 12:00 - 7 bin 311 araçta 257 bin hayvana kontrol
- 11:56 - Jandarma personeline sağlıklı yaşam bilgilendirmesi
- 10:50 - Erzurum konut satışında 28. sırada
- 10:46 - AFAD’dan ERAKUT’a akredite
- 10:43 - Gençler için işbirliği buluşması
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.