Özellikle pişirme için kullanılan bakır gereçlerin havayla teması neticesinde oluşan zararları önleyerek sağlıklı bir alaşım sağlayan kalay; hem bakırı, hem içinde pişirilen yemeği hem de insanı korumasıyla bilinmektedir. Bakır kaplara kalay işlemini yapan kişiye kalaycı deniliyor.
Kalaycılık artık kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında sayılıyor. Erzurum’un Bakırcıları Çarşısı’nda dünden bu güne sadece dört kalaycının kalması bu görüşü destekliyor. Çarşıda aynı zamanda bakır kapların üretiminin hızla azalması ve insanların artık bakırdan yapılan eşyalara rağbet etmemesi, kalaycı esnafını da bitmesini ve dükkânlarını tek tek kapatmasını beraberinde getirdi. Bir çoğu ilerleyen yaşlarına rağmen çok az insanın kullanmaya devam ettirdiği bakır kap kacakları kalaylamayı alın teriyle sürdürmeye çalışan kalaycılar, artık çırak bulamamaktan ve bu geleneksel mesleğin yitip gitmesinden endişeleniyor.
Kalayın en çok bildiğimiz yönü Türk mutfağıyla özdeşleşmiş olan bakır kaplarla ayrı düşünülemez oluşudur. Kalaycılık Anadolu’da günlük yaşamla iç içe geçmiş olup bir meslek halini almıştı. Öyle ki sabit dükkânları haricinde kalaycılar, sokak sokak dolaşarak insanların mutfaklarında kullandıkları bakır eşyaları kalaylamak için emek verirlerdi. Günümüzde de yer yer bu tarz seyyar kalaycıları görmek mümkün oluyor.
Kalay ustaları; havayla ve ateşle teması sonucu içinde pişen yemeğe zararlı madde yayan bakırın, kalaylandığı takdirde bir şifa kaynağına dönüşeceğini bilecek ve asırlarca uygulayacak kadar hâkimlerdi bakır ve kalaya. Böylelikle bakırın kullanıldığı her yerde kalay ve kalaycılar da olmak zorundaydı. Günümüze geldiğimizde eskisi kadar yaygın kullanılmasa da bakırın hâlâ o ayrıcalığını koruduğunu ve vazgeçilemez olduğunu görülmektedir.
Erzurum Bakırcılar Çarşısı’nın en kıdemli kalaycılarından birisi olan Fahrettin Çelik, yıllardan beridir ısrarla ve sabırla mesleğini sürdürmeye çalışan ustalardan biri. Ancak o da artık ilerleyen yaşına ve ilgi görmeyen kalaycılık mesleğinin gelecek nesillere aktarılacağı noktasında umudunu yitirmiş durumda.
Yok olmaya yüz tutan bir meslek: Kalaycılık
Anadolu günlük yaşamın vazgeçilmezlerinden ve en eski malzemelerden biri olarak bilinen kalay; gümüş renginde, bakır kapları kalaylama işinde kullanılan yumuşak bir maden olarak tanımlanıyor.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Erzurum'da okullar tatil edildiKötü hava koşulları nedeniyle Aziziye, Palandöken ve Yakutiye ilçelerindeki ilk ve orta dereceli okullarda, 25 Kasım 2024 Pazartesi günü eğitime 1 (bir) gün süreyle ara verilmiştir.
GAZETECİ YAZAR VAHDET NAFİZ AKSU YAZDI: 'SEVGİLİ ÖĞRETMENLERİMİZLE HASBİHÂL 'Gazeteci Yazar Vahdet Nafiz Aksu bu hafta öğretmenlerle ilgili bir yazı kaleme aldı. İşte o yazı..
Gazeteci Yazar Esat Bindesen'in kaleminden: 'Bölgenin Şifa Kapısı oldular..'Gazeteci Yazar Esat Bindesen bu hafta sadece şehrin değil bölgeye hizmet veren Şehir Hastanesi ve Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesini kaleme aldı. İşte o yazı...
Başkan Özsoy’a ziyaretDoğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeleri ve bir grup gazeteci, DAGC Başkanı Feridun Fazıl Özsoy’u evinde ziyaret etti.
- 22:14 - Erzurum'da okullar tatil edildi
- 17:46 - Evde Serum Takviyesi ile Hastane Sırası Beklemeye Son!
- 17:45 - Kargo Poşetleriyle Güvenli ve Şık Teslimatlar: GoodPack
- 17:44 - "Bütçenizi Sarsmayan Çözümler: Ucuz Hosting Hosttepe'de"
- 17:43 - Fenobom Rehberliğiyle Trendyol’da Akıllı Alışveriş Yapın: “Sepete Ekleme Satın Al” Taktikleri
- 17:10 - GAZETECİ YAZAR VAHDET NAFİZ AKSU YAZDI: 'SEVGİLİ ÖĞRETMENLERİMİZLE HASBİHÂL '
- 17:08 - Gazeteci Yazar Esat Bindesen'in kaleminden: 'Bölgenin Şifa Kapısı oldular..'
- 17:06 - Başkan Özsoy’a ziyaret
- 16:47 - Gençlik Spor Voleybol Kulübü, Play-off yolunda ilerliyor
- 16:43 - Erzurum’da öğretmenler yemin etti
- 16:40 - Öğretmenler Günü'ne özel şarkı, büyük ilgi gördü
- 16:36 - Erzurum'da “Nesilden Nesile Öğretmen Buluşması”
- 16:34 - Sekmen: “Öğretmenlik; fedakârlık, sabır ve özveri demek”
- 16:30 - Erzurumspor FK: 1 - Fatih Karagümrük: 3
- 10:55 - Erzurumlu tatlıcıdan 1000 öğretmene tatlı ve pasta ikramı
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.