
Ömer Faruk Kızılkaya
DADAŞIN TRAFİK ÇİLESİ KATLANIYOR
Son günlerde çok yerde gördüğüm bir paylaşım var: Şehrin bazı bölümlerinde hız limiti ve radar uygulaması başlatılmış. Hız limitini aşanlara da doğal olarak cezai işlem yapılacak. Herkes (ben de dahil) paylaşarak birbirini haberdar etmeye çalışıyor. Karar ise 20 Şubat 2020 tarihinde alınmış. Neden şimdi feveran edilmeye başlandığını merak ettim ve kararın uygulamaya yeni konduğunu öğrendim. Feveran edenlere soruyorum: Şehir içindeki maksimum hız limitinin genel durumlarda 50 olduğunu yeni mi öğreniyorsunuz? Yeni öğreniyorsanız ehliyetleri kasaptan mı aldınız?
Gelelim kararı alan belediye heyetine:
Allah aşkına neredeyse 100 m’de 1 ışık koydunuz. Trafik iyice çekilmez hâle geldi. Türkiye’de en başarılı belediye seçildiğinizi iddia ediyorsunuz ama başarısız olduğunu iddia ettiğiniz şehirlerde ova gibi yollarda bu hızlarda araç sürenlere arkadan korna çalıyorlar. Yol genişletme, viyadükler, refüjler, köprülü kavşaklar, alt- üst geçitler gibi uygulamalarla her yer trafiği rahatlatırken biz yamalı yollarda ışık bekliyoruz. (Yamalı yollar ile ışıklar gerçekten kabak tadı verdi!)
Önceki dönemlerde yapılan köprü ve alt geçitleri takdir ediyoruz. Sekmen döneminde Çat Yolu üzerinde yapılan köprüyü, üniversiteye verilen alt geçidi ve Şehir Hastanesi önündeki alt geçidi takdir ediyoruz. Aziziye Alt Geçidi üzerinde ve Fil Geçti Köprüsü üzerinde yapılan düzenlemeleri ve Dadaşkent’te Ilıca yolu üzerinde, Havaalanı yolu üzerinde yapılan köprüleri de takdir ediyoruz. Barış Pınarı Köprüsü de takdire şayan. Her ne kadar 50. Yıl Caddesi o trafiği kaldıramıyorsa da… (Kaldıramaması normal. Çünkü oradaki işletmeler, yolun bir şeridini park yeri olarak kullanıyor.)
Diğer illerde bu köprüler yapıldıkça trafik rahatlıyor ve akış hızlanıyor. Bizde ise rahatlatılan yollarda hız limitleri düşürülerek radar atılıyor. Anlamak hakikaten güç! Buradan şu ihtimallerden hangisini anlamamız gerekiyor?
Bizim belediyeye göre trafiğin yavaş akanı makbul.
Devletin/belediyenin paraya ihtiyacı var, vatandaşa tuzak kuruluyor.
Cevabı bilen bizleri aydınlatsın.
Not: Yollardaki atlatmaların yükseklikleri ve yapımında kullanılan malzeme ile teknik ne kadar doğru? Ben cevabı bu işin uzmanı olan eski vekillerimizden Sayın Prof. Dr. Mustafa ILICALI’ dan televizyonda dinledim. Köy yollarının şehir içindeki yollardan daha sağlam ve düzgün olduğunu görünce ister istemez üzülüyorum. Sanayide dükkanlarınız varsa bilgi verin de teselli olalım.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.